Ràdio

Renovació de col·laboradors i Teresines per al nou curs de la ràdio en català

Catalunya Ràdio i RAC1 tindràn graelles continuïstes i SER Catalunya renova el seu magazín matinal

4 min
Els editors i la direcció de Catalunya Ràdio

BarcelonaLa ràdio en català comença el nou curs el dilluns 29 d'agost, i avui ha sigut dia de posada de llarg de les dues principals emissores del país, RAC1 i Catalunya Ràdio. El projecte de refundació que la ràdio pública va començar la temporada passada tindrà continuïtat després dels bons resultats obtinguts a l'últim EGM (l'emissora va millorar les dades de l'any passat i va pujar de 503.000 a 597.000). L'as a la màniga de l'emissora és la recuperació de les Teresines (sí, les de TV3), que llancen un podcast. Per la seva banda, RAC1, amb un projecte sobradament consolidat que li ha donat un lideratge ininterromput de dotze anys, aposta per promocionar el talent intern amb l'elecció d'Anna Vallhonesta com a nova editora del No ho sé després de la marxa d'Agnès Marquès. Per la seva banda, SER Catalunya, que va anunciar les seves novetats a principis d'agost, inicia el curs amb nova veu al capdavant del seu matinal, Pablo Tallón.

RAC1

Anna Vallhonesta, nova editora

Els conductors de RAC1.

Amb El món a RAC1 com a mascaró de proa –Jordi Basté suma la seva setzena temporada al capdavant del programa líder dels matins–, l'emissora del Grupo Godó ha optat per reforçar amb nous col·laboradors una graella que manté els seus grans èxits. Així, a més d'El món a RAC1, tornen La competència (que recupera el públic en directe després de la pandèmia), el Vostè primer, el Versió RAC1, el RAC1 migdia, l'Islàndia i el Via lliure. Entre els nous col·laboradors d'aquesta temporada hi ha Daniel Anglès, que s'incorpora al Versió RAC1, o José Corbacho, que farà una secció a l'Islàndia.

També continua el No ho sé, tot i que amb un dels canvis destacats de la temporada: Anna Vallhonesta, que aquest any ha conduït la versió estiuenca del matinal de RAC1, en serà la nova editora. La periodista agafa així el relleu d'Agnès Marquès, que ha deixat l'emissora per tornar a TV3 per presentar el Planta baixa de tardes, una de les grans novetats de la temporada.

Pel que fa als esports, una de les novetats és el retorn d'El Girona juga a RAC1. Miquel Agut encapçalarà les transmissions dels partits de l'equip gironí, amb la incorporació com a comentarista de Fel Faixedas. L'emissora també prestarà especial atenció al Mundial masculí, que se celebrarà a Qatar entre novembre i desembre, i a la Champions femenina. Un curs més, Joan Maria Pou i l'equip d'El Barça juga a RAC1 explicaran la temporada del Barça en totes les competicions. 

Catalunya Ràdio

Les Teresines s'animen a fer podcasts

Catalunya Ràdio comença el curs amb nou director, Jordi Borda, que des del 2016 era el número 2 de l'emissora. Ja en el seu nou càrrec, Borda assegurava avui sentir-se molt satisfet d'una graella que té com a principal repte apuntalar el creixement de l'emissora, que aquest any celebra 40 anys d'història. Com en el cas de RAC1, les grans novetats arriben en forma de nous col·laboradors: El matí de Catalunya Ràdio suma Joan Miquel Oliver, que es converteix en la tercera pota de la tertúlia que fins ara feien Marina Rossell i Jaume Sisa, Lluís Gavaldà, Àngel Llàcer i Ricard Ustrell. També hi haurà noves veus a A la tarda de Catalunya Ràdio, que incorpora com a col·laboradors Josep Maria Mainat, que farà una secció de tecnologia, i Jair Dominguez i Lildami, que parlaran de música. Si Catalunya Ràdio fa 40 anys, El suplement, el magazín dels caps de setmana, en celebra 35. El seu editor, Roger Escapa, ha explicat que una de les il·lusions del programa és celebrar aquesta efemèride amb una gira per teatres de Catalunya. Andreu Juanola, de La Sotana, i Alba Riera faran tàndem en una nova secció.

L'esport també tindrà un paper destacat en la graella d'aquesta temporada. Sònia Gelmà serà l'encarregada de capitanejar el nou equip que narrarà els partits del Barça femení a la Champions. Els partits del Barça masculí continuaran sent territori de LaTdT, que aquest any promet alguns canvis en el format.

Una de les sorpreses que l'emissora ha preparat per a aquesta temporada se circumscriu a l'àmbit digital: no s'emetrà per la ràdio. L'emissora farà un pas més en el món de la ficció sonora amb un podcast que recupera les estimades Teresines, que han entrat en directe a El matí de Catalunya Ràdio per acceptar la proposta.

SER Catalunya

'Aquí Catalunya', amb Pablo Tallón

El principal canvi que experimentarà l'emissora en català del Grup Prisa està en el matinal: després de quatre anys al capdavant del programa de matins, Josep Cuní va anunciar al juliol que plegava, coincidint amb el final del seu contracte. L'encarregat de presentar l'espai matinal, que passa a dir-se Aquí Catalunya, serà Pablo Tallón, excap de redacció d’informatius. Segons ha detallat l’emissora, en aquesta nova etapa el programa matinal tindrà nous formats que naixeran amb una vocació digital. 

L'altra gran novetat tindrà lloc al Tot és comèdia, que fins ara presentava Rosa Badia, que s’ha jubilat. A partir de setembre l’espai cultural el presentarà Màxim Castillo, que comptarà amb la col·laboració de la periodista Laura Estrada. Per la seva banda, Badia continuarà vinculada a la SER, ja que es mantindrà com la veu del teatre en diferents espais de la casa i continuarà encarregant-se de la tradicional campanya nadalenca Cap nen sense joguina

stats