Comiat

L'adeu de Rosel: "Malgrat les esgarrinxades i les punxes d'aquesta cadira calenta, ha valgut la pena"

El personal de l'emissora pública protesta per les externalitzacions

BarcelonaAquest divendres ha estat l'últim dia de Laura Rosel al capdavant d'El matí de Catalunya Ràdio i la periodista ha fet balanç de la seva singladura en el matinal de la ràdio pública a través de l'editorial. Unes paraules en què ha deixat clar que, en molts moments, no ha estat fàcil estar en la seva posició. "Malgrat les esgarrinxades, i malgrat les punxes d'aquesta cadira calenta, ha valgut la pena", ha dit Rosel, que a partir de setembre serà substituïda per Ricard Ustrell. La periodista ha llançat diversos dards a la direcció de Catalunya Ràdio: "Ens mereixíem una aposta més ferma. Perquè amb tres anys no s'arriba. La ràdio vol temps, vol confiança i vol acompanyament".

Cargando
No hay anuncios

En el seu comiat, Rosel també ha tingut paraules per a la competència de Catalunya Ràdio, RAC1, emissora de la qual va formar part entre el 2007 i el 2017. "Hem retallat distàncies amb RAC1 en una etapa d'afartament de la política i amb l'actualitat molt ensopida", ha dit Rosel. La periodista també ha recordat a Catalunya Ràdio que la competència els porta "14 anys d'avantatge", el temps que fa que la privada és líder de la ràdio.

"Han estat tres anys que valen per deu, o que valen per vint. Extenuants, però també emocionants i vibrants. Hem après, hem plorat, hem rigut molt, hem patit i hem somiat a través de la ràdio", ha resumit l'encara presentadora d'El matí de Catalunya Ràdio. La periodista també ha parlat de les pressions que ha rebut, com quan ha dit que les tertúlies "són el taló d'Aquil·les de la ràdio pública i sovint són com es poden fer i no com es volen fer". La comunicadora ha agraït el suport de l'equip del programa, "un equip de la casa, que per això la ràdio és pública", ha puntualitzat.

Cargando
No hay anuncios

L'adeu de Rosel vol dir que la ràdio pública encararà la campanya electoral ja amb els suplents de l'estiu. En aquest cas serà Marina Romero qui liderarà el programa durant les vacances, amb la intensitat afegida dels comicis. En el cas de RAC1, Jordi Basté ha decidit allargar la temporada fins al final de les generals del 23 de juliol.

El personal protesta per les externalitzacions

El relleu en el magazín matinal de Catalunya Ràdio ha generat friccions entre el personal de l’emissora pública. El comitè d’empresa i el consell professional –l’òrgan que representa els periodistes de la casa– han signat conjuntament una carta en què manifesten la seva “preocupació per les externalitzacions de programes que s’estan duent a terme a la graella de Catalunya Ràdio”. De fet, en el comiat de Rosel, la comunicadora ha agraït el suport de l'equip del programa, "un equip de la casa, que per això la ràdio és pública", cosa que es podia llegir com a referència a aquesta polèmica, ja que un dels programes que s’assenyalen és precisament El matí de Catalunya Ràdio.

Cargando
No hay anuncios

El comitè i el consell denuncien que el magazín dels matins “passa a ser fet, de manera pràcticament completa, per personal extern, tot i que, a la presentació interna que es va fer, l’editor, Ricard Ustrell, es va comprometre a fer el programa amb professionals de la casa". "Mai, en aquests 40 anys, el programa considerat el vaixell insígnia de Catalunya Ràdio havia depès d'una manera tan contundent de personal extern”, denuncien al comunicat. El programa sempre ha incorporat personal de fora de la casa, però en proporcions molt variables. En aquesta última etapa, la majoria de personal era intern.

Cargando
No hay anuncios

Altres espais que s’esmenten són El suplement, Crims i Adolescents XL. Segons el comunicat, es tracta “d’un desembarcament massiu de personal extern que no ha passat per cap procés de selecció públic” en tot de “programes encarregats a productores que passen a decidir els continguts que s’emeten”.

Mentrestant, Ustrell va perfilant el seu programa. Una de les opcions que s’estan estudiant és alliberar-lo de la presentació d’El matí els divendres. Això li permetria dedicar aquest últim dia laborable a deixar gravat Col·lapse, a TV3, per ser emès l’endemà, i també per assumir entrevistes de gran format que impliquin desplaçaments. Des de l’emissora es considera que la flexibilitat juga a favor de tenir un programa de prime time amb un rostre de Catalunya Ràdio, la qual cosa afavoreix les audiències (que es mesuren per enquestes de record). De fet, la millor dada feta mai per Catalunya Ràdio va ser un Suplement firmat per Ustrell, quan ho compaginava amb el Preguntes freqüents.

Cargando
No hay anuncios

S’havia posat sobre la taula començar també a les set del matí, en comptes de fer-ho a les sis, però finalment se seguirà l’horari dels anys anteriors. I això implica assumir també L’última hora de Catalunya Ràdio –s’havia avaluat l’opció d’independitzar-lo i deixar-lo com a programa propi.

Tancant la graella

A partir d’aquí, queden per tancar tres peces de la graella. La primera és la franja d’una a dues del migdia que ocupava fins ara el Popap. Allà hi haurà un format d’entreteniment que serà la refosa de l’XL que ha estat funcionant els últims anys a la nit, liderat per Marta Montaner, Juliana Canet i Roger Carandell. No serà el mateix programa canviat d’hora, sinó que perdrà, de fet, el component generacional jove amb què va néixer. De fet, aquesta temporada ja no es deia Adolescents XL, sinó XL a seques. Això sí, la seva arribada serà feliçment accidentada: Montaner està esperant una criatura, així que mentre ella sigui fora serà substituïda. A l’equip habitual, que haurà fet el magazín de tardes durant l’estiu, s’incorpora Laura Grau.

Cargando
No hay anuncios

El moviment cap als migdies deixa oberta la franja d’onze a dotze de la nit. S’està buscant una solució interna que es tancarà la setmana que ve. La temàtica d’esports està descartada, ja que es considera que a aquella hora ja no hi ha protagonistes disponibles i, en tot cas, l’era daurada de García o De la Morena ja ha passat a millor vida.

Finalment, l’últim forat per resoldre és el de l’Informatiu Nit que havia estat comandant Kílian Sebrià les 21 temporades anteriors. Es va plantejar un concurs de promoció interna que encara no s’ha resolt. El periodista Manel Alías és qui està més ben posicionat per assumir-lo. L’excorresponsal de Rússia a TV3 ha estat bolcat en la ràdio aquesta temporada i ha signat un dels podcasts de l’emissora, Parem l’antena, un espai d’entrevistes trenades al voltant d’una mateixa idea. Entre les idees que es van considerar hi havia allargar a dues hores aquest informatiu nocturn, però finalment en serà una de sola, seguida després per un canvi de registre a la franja que ocupava abans l’XL.