Catalunya Ràdio inaugura el seu primer Dia de la Llengua, amb continguts especials a cada programa
Aquest dijous, 27 d'abril, la llengua catalana serà la protagonista de tots els programes de Catalunya Ràdio, iCat i Catalunya Música
BarcelonaGramàtica, lèxic, sintaxi o fonètica seran els temes principals dels programes de la ràdio pública catalana. Aquest dijous, Catalunya Ràdio, iCat i Catalunya Música canviaran la seva programació i s’emmarcaran en la iniciativa del Dia de la Llengua. Amb continguts especials, tots els programes faran una secció dedicada al català, on s’intentarà connectar amb tota la ciutadania i impulsar l'ús de la llengua.
David Guzmán, presentador del programa literari Ciutat Maragda i impulsor de l'especial, explica que la iniciativa neix amb inspiració del que fan a la ràdio pública italiana, on també dediquen una jornada al seu idioma. Tot i això, explica que els italians ho celebren de manera institucional i acadèmica, i que Catalunya Ràdio, per contra, busca una mirada divulgativa però també lúdica: “Volem jugar amb el català, riure'ns del llenguatge periodístic i permetre’ns fer autoparòdia”.
Guzmán pretén que aquest Dia de la Llengua serveixi per homenatjar no només el català, sinó també totes les altres llengües. “La ràdio és l’espai de la paraula oral, busquem fomentar la riquesa i l’ús de la llengua, i potenciar-los”, afegeix. A més, assegura que és una iniciativa que s’estrena aquest any, però que es preveu que es repeteixi anualment.
Amb aquestes perspectives, els diferents programes de la ràdio pública catalana tenen previst canviar la programació i centrar-la en la llengua catalana. El programa El matí de Catalunya Ràdio, conduït per Laura Rosel, donarà el tret de sortida al Dia de la Llengua i explicarà als oients el funcionament de tota la jornada. Aprofitarà, a més, per parlar amb Albert Segura i Màrius Serra sobre les expressions més usades en els programes de ràdio i pels tertulians. Al programa de Quim Morales, Charlie Pee i Joel Díaz, L’última hora del matí de Catalunya Ràdio, s'aprofitarà per jugar una partida de Trivial relacionada amb l’ús del català, i també jugaran a l’Scrabble amb un grup d'aficionats a aquest joc de llengua.
Els informatius també s’hi sumen, i el Catalunya Migdia farà un avançament sobre llengua del pòdcast Mapamundi i explicarà com es garanteix la correcció lingüística dels informatius radiofònics. La tarda de Catalunya Ràdio, amb Elisenda Carod, analitzarà amb diferents tertulians l’estat del català i els reptes de futur que encara la llengua. També hi haurà un espai dedicat a preguntar-se si es parla bé el català i el paper que hi juguen les xarxes socials. A l’informatiu Catalunya nit de Kilian Sebrià se sentiran els parlars del País Valencià, les Balears, la Franja de Ponent, la Catalunya Nord, l’Alguer i Andorra en algunes notícies, i després se n'aclarirà el significat per si a algun oient li queda algun dubte. Abans d’aquest espai, però, hi haurà connexió a la prèvia del Barça-Chelsea, i aquí també les reflexions sobre el català en un món dels esports empeltat d'anglicismes trobaran el seu lloc.
En l’espai jove d'XL, Roger Carandell, Marta Montaner i Juliana Canet parlaran sobre algunes lletres de cançons de grups referents en el panorama musical català i tractaran de conèixer com evoluciona la llengua i si hi ha limitacions en el seu ús creatiu i artístic. Finalment, en el nocturn La nit dels ignorants 3.0, Xavier Solà buscarà la participació del públic i preguntarà sobre experiències pròpies amb la llengua catalana.