Pugna a Catalunya Ràdio entre CDC i ERC per la graella
El fitxatge frustrat d’Albert Om esquerda la relació entre la direcció de l’emissora i la de la Corporació. RAC1 negocia ara amb el periodista per incorporar-lo
BarcelonaEl pròxim 29 d’agost comença la nova temporada de Catalunya Ràdio, que serà la primera signada pel seu actual director, Saül Gordillo. Però tancar la graella està tenint com a resultat greus tensions entre el responsable de continguts de l’emissora i el consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Aquest dimecres s'ha viscut el zenit d’aquest malestar, com ha palesat Gordillo en una carta enviada als sis consellers de l’ens, en què expressava la seva frustració per no haver pogut fitxar Albert Om. En el rerefons de la qüestió hi ha la pugna entre sectors de CDC i ERC per controlar la ràdio.
En el missatge, al qual ha tingut accés l’ARA, Gordillo explica que el 4 de maig va exposar “verbalment la conveniència de fitxar Albert Om com a aposta estratègica per a la pròxima temporada de Catalunya Ràdio”. El director constata les dificultats de dialogar amb la cúpula de la CCMA, ja que fa notar que aleshores va ser “l’última ocasió” que va “poder comparèixer davant del consell de govern”. El programa en qüestió s’havia de dir Els penúltims i es volia que omplís la franja de les 19.00 a les 21.00 h (en què ara hi ha les dues primeres hores del Catalunya vespre ).
Segons s’indica a la carta, Om va entrar al projecte el 17 de maig. Comença aleshores un viacrucis administratiu -la CCMA s’ha dotat d’una nova norma de contractació que multiplica els requisits de l’anterior- amb el qual no s’aconsegueix culminar el fitxatge. Tot i això, la comissió de valoració de continguts de la ràdio aprova per unanimitat la proposta el 14 de juny. “L’endemà, 15 de juny, atès que novament tampoc no vaig tenir oportunitat de comparèixer davant del consell de govern, em vaig veure obligat a comunicar-vos per correu electrònic la urgència d’una presa de decisió sobre el projecte d’Albert Om”, lamenta Gordillo. “Ni aquell dia ni cap dels dies posteriors, tot i ser coneixedors del risc evident que Om fos fitxat per la nostra competència directa, no vaig rebre resposta ni interès per part de vosaltres”.
Om retira el projecte
Finalment, el 21 de juny, Om retira el projecte. Ho fa, segons relata Gordillo, “cansat dels entrebancs i del desinterès evidenciat per la CCMA”. I explica que el periodista “davant del desinterès de la CCMA, ha acceptat una proposta, per a la mateixa franja i programa, a RAC1. O sigui, que totes les objeccions verbals expressades les últimes setmanes a dins de la CCMA contrasten amb l’encert -de format, franja i plantejament de contingut- que ha valorat la nostra directa competència, que és líder d’audiència”.
L’assumpte, a parer de Gordillo, “ha suposat un cop a la il·lusió de la direcció de continguts i el conjunt de l’emissora” i “hauria de servir com a reflexió per evitar que torni a produir-se una situació tan lamentable i indignant com aquesta”. Amb tot, referma el seu compromís amb Catalunya Ràdio i esvaeix els rumors d’una possible dimissió: “Compteu, doncs, amb la implicació de la direcció de Catalunya Ràdio per evitar que es tornin a cometre decepcions i fracassos com aquest. I, novament, resto a la disposició del consell de govern per comparèixer per poder presentar la proposta de graella per a la temporada 2016-2017, que ja no inclourà el programa d’Albert Om, a qui els oients podran seguir a les ones de la nostra directa competència”.
Pressupost escanyat, diu la CCMA
Des de la Corporació, s’atribueix aquest episodi al rigor pressupostari amb el qual estan obligats a treballar els mitjans de la Generalitat amb l’actual situació econòmica. Fonts de la direcció de la CCMA explicaven a l’ARA: “Amb menys recursos que mai i amb voluntat de millorar l’oferta actual de Catalunya Ràdio, que no hem d’oblidar que ha fet els millors resultats de la història de l’emissora, s’està treballant per poder fer la nova graella de Catalunya Ràdio. La situació de la CCMA, que s’ha explicat al Parlament i al Govern, és molt complicada pel fet d’haver de fer front a despeses sobrevingudes com el retorn del 5% a la plantilla. Aquesta situació obliga a fer ajustaments. El consell de govern és el responsable de l’estabilitat financera de la CCMA, i en respon davant de la Sindicatura de Comptes i del Tribunal de Comptes i s’està treballant amb la direcció de Catalunya Ràdio per poder quadrar les propostes que puguin arribar en l’actual context econòmic”.
Però l’argument econòmic no és compartit per Gordillo, que a la seva carta assenyala fins a tres cops que aquest no és el problema: “La direcció assumia aquest fitxatge com l’única -o de les poques- incorporacions que el context econòmic podia permetre”, “dins del topall de despesa contingut en l’acord 82/2016” i “no és un tema de recursos econòmics, és un tema evident de falta de rigor i d’interès en el projecte presentat per un professional i defensat, en clau estratègica, per part de la direcció de Catalunya Ràdio”.
Un dels factors a tenir en compte és la vinculació política de les dues peces de l’organigrama en joc. D’una banda, tot i que el nomenament de la direcció de Catalunya Ràdio emana del consell de govern de la CCMA, a la pràctica el pacte entre CDC i ERC fa que sigui la formació republicana qui proposi un candidat, en aquest cas Saül Gordillo. D’altra banda, la presidència de l’ens, actualment encarnada per Núria Llorach, cau sota el paraigua convergent i, dins d’aquest partit, ha sigut la família liderada per Francesc Homs qui ha tingut més ascendència sobre aquests nomenaments, canalitzats a través del Parlament. Fins a cinc fonts consultades per aquest diari -polítiques o dels mitjans de la Corporació- coincideixen a admetre aquestes tensions polítiques entre un sector de CDC i ERC. Alguns dels noms proposats (o dels vetos) que sorgeixen de la direcció topen amb el consell de govern, i viceversa. En tot cas, el Comitè d'Empresa fa costat a Gordillo: en un tuit mostraven el seu suport al director en aquest conflicte.
Les friccions no només han desembocat en el fitxatge frustrat d’Om. Hi ha també dos moviments més de graella que voldria emprendre Gordillo que no està podent consumar tot i ser el màxim responsable de continguts del mitjà. Un és el de prescindir de Sílvia Cóppulo als migdies dels dies laborables i col·locar-la en una franja menys estratègica de la programació. La conductora de La vida va ser informada fa uns dies d’aquesta voluntat i reclama la seva continuïtat en el mateix horari. L’altre moviment que pretén Gordillo és el de suprimir el programa eròtic Les mil i una nits, de l’escriptora Maria de la Pau Janer.
Els canvis s’emmarquen dins la voluntat expressada per la nova direcció -integrada per Gordillo i el responsable de continguts, Santi Faro- d’apel·lar a un públic més jove, com a resposta a l’envelliment dels oients que registra l’emissora, sobretot quan es compara amb RAC1, màxima rival directa de Catalunya Ràdio.
La dificultat de tenir una graella tancada per al curs vinent topa, a més, amb la dificultat afegida d’haver de gestionar un pressupost que enguany baixa 1,5 milions d’euros per a l’emissora, respecte de l’exercici anterior.