Mitjans
Mèdia25/02/2021

El Congrés aprova la renovació del consell d'administració de RTVE

El pacte preveu que sigui president de la corporació el periodista José Manuel Pérez Tornero, catedràtic de la UAB

Ara
i Ara

Després de dos anys de bloqueig, avui el Congrés ha donat llum verda a la renovació del consell d'administració de RTVE amb l'elecció de sis dels deu consellers que en formaran part. El procés s'ha desencallat gràcies a un acord signat entre el PSOE, el PP, Podem i el PNB que preveu el nomenament com a president de la corporació el periodista José Manuel Pérez Tornero, catedràtic de periodisme i ciències de la comunicació a la Universitat Autònoma de Barcelona. Després d'aquesta primera votació, el procés es traslladarà al Senat, que ha de seleccionar els quatre altres consellers restants. Posteriorment, el procés tornarà al Congrés per celebrar una nova votació entre els deu consellers i escollir el president.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Pérez Tornero agafarà el relleu de Rosa María Mateo com a màxima responsable de RTVE. La periodista és des del 2018 l'administradora única de la corporació, un càrrec provisional per dirigir l'ens públic fins que s'aprovés el nou president per concurs públic. La renovació del consell i l'elecció del nou president es va bloquejar fa gairebé dos anys, just després que el comitè d'experts fes pública la llista amb els 20 candidats preeseleccionats, a causa de la dissolució de les Corts per les eleccions del 2019 i la presentació de diversos recursos contra la preselecció. Aquest novembre el procés es va desbloquejar després que un informe del Senat va resoldre els recursos i va emplaçar el Congrés a resoldre ja les sis vacants del consell que li corresponen. Els consellers escollits al Congrés són José Manuel Pérez Tornero, Elena Sánchez Caballero, José Manuel Martín Medem, Carmen Sastre, Jenaro Castro i Juan José Baños Loinaz, mentre que els que nomenarà el Senat són Ramon Colom, Concepción Carmen Cascajosa Virino, Roberto Lakidaín Zabalza i María Consuelo Aparicio Avendaño. 

Cargando
No hay anuncios

El Congrés ha avalat el nomenament dels sis conselleres triats pel mateix nombre de vots cada un, 249, que són el nombre de diputats que sumen les quatre formacions polítiques que han participat en el pacte. En aquesta votació parlamentària els candidats necessitaven el suport de dos terços del Congrés (233 diputats) i la suma de les quatre forces superava aquest nombre. La llei preveia la possibilitat que si no s'arribava als dos terços hi hagués una segona votació que permetés triar els consellers per majoria absoluta (176), però finalment no ha sigut necessari.

Sense el suport de Ciutadans

El pacte que ha permès tirar endavant l'aprovació dels nous consellers no ha tingut el suport de Ciutadans ni de Vox. En el cas de la formació taronja, durant una entrevista a Antena 3 Inés Arrimadas, presidenta del partit, ha qualificat de "vergonyós" l'acord impulsat pel PSOE i el PP. En el mateix sentit s'ha expressat el portaveu del partit, Guillermo Díaz, que abans de començar la votació ha explicat que els diputats de Ciutadans no hi participarien perquè consideren que el pacte passa per damunt del concurs públic i la recomanació dels experts, que va preseleccionar els 20 aspirants amb més puntuació. De fet, la votació ha tingut deu vots en blanc, que són els que corresponen al nombre de diputats de Ciutadans.

Cargando
No hay anuncios

El consell d’informatius de TVE també s’ha mostrat en contra de l’acord entre les formacions polítiques ja que consideren que és una manera de menyprear el model de concurs públic que ells defensen i una nova mostra de que els membres del consell es trien a dit. “Els partits han optat, una vegada més, per un mètode de designació basat en la quota política i no en el mèrit, la capacitat, la trajectòria i el projecte dels candidats”, asseguraven en un comunicat. 

José Manuel Pérez Tornero, futur president de RTVE, és el creador del format educatiu La aventura del saber, un programa que es va estrenar als anys 90 i que encara s'emet a La 2, i és la persona que ha tret la cinquena millor puntuació en el concurs per escollir el consell de RTVE. De 67 anys, ha dirigit el grup d'investigació del Gabinet de Comunicació i Educació de la UAB, l'Observatori per a la Innovació d'Informatius (RTVE-UAB) i l'EduMediaLab, el laboratori dedicat a investigar la innovació en els àmbits del periodisme, la comunicació i l'educació. Durant la seva intervenció al Congrés, Tornero va defensar la necessitat de fer de RTVE una corporació més plural i també va ratificar la seva confiança en el model actual de finançament públic sense publicitat. "S'hauria d'estudiar, però cobrar les taxes, cobrar dels beneficis de les privades, de la televisió de pagament i, sobretot, de les plataformes digitals, probablement sigui un dels sistemes més estables d'Europa en un futur pròxim si es fa en proporció als serveis que el mandat marc vagi establint", va reflexionar.

Cargando
No hay anuncios
Qui són els nous consellers?
  • Elena Sánchez CaballeroNascuda a Madrid l'any 1957, ha estat vinculada des de 1984 a TVE, cadena a la qual va arribar després de dos anys treballant a l'agència EFE. Ha treballat sempre en l'àmbit dels informatius, però entre el 2004 i 2008 va ser la Defensora de l'Espectador de RTVE. Entre 2018 i 2020 va ser secretaria general corporativa de RTVE en l'equip de Rosa María Mateo. Ha estat proposada pel PSOE.
  • José Manuel Martín MedemVa ser membre del Consell d'Administració de RTVE a proposta d'Izquierda Unida i ha exercit com a corresponsal a Cuba, Mèxic i Colòmbia. Nascut a Madrid l'any 1952, el 2007 va ser un dels afectats pel pla de prejubilació posat en marxa per la corporació pública. Proposat per Podem.
  • Ramon Colom EsmatgesEl periodista català, proposat pel PSOE, va entrar a TVE l'any 1974 per dirigir 'Informe Semanal' i al llarg de la seva trajectòria professional ha ocupat diversos càrrecs a dins de la televisió pública ( va ser director entre 1990 i 1996). Actualment, és president d'Aborsar Holding, que es dedica a la distribució i producció de continguts, i professor a la Facultat de Comunicació de la Universitat Ramon Llull. A més, és president de FAPAE, al confederació de productors audiovisuals espanyols.
  • Concepción Cascajosa VirinoÉs professora titular del Departament de Periodisme i Comunicació Audiovisual de la Universitat Carlos III de Madrid, a la qual es va incorporar l'any 2006. Actualment, també és directora del màster de guió de cine i televisió UC3/ALMA. Proposada pel PSOE.
  • Roberto Lakidain ZabalzaAquest periodista basc nascut l'any1964 a Eibar va començar la seva trajectòria professional també a TVE gràcies a una beca que va obtenir l'any 1988 i que el va portar al centre territorial de Sevilla. Sempre ha treballat en l'àmbit dels informatius, primer com a reactor i després com a cap d'informatius. Proposat per Podem.
  • Jenaro Castro MuiñaGallec de naixement, va començar la seva carrera a la SER i després va saltar a la COPE. Des de 1990 està vinculat a TVE, on ha estat al front dels informatius. L'any 2012 va assumir la direcció d'Informe Semanal, on va estar fins que l'any 2018, amb l'arribada de Rosa María Mateo. Durant la seva trajectòria a TVE, Castro va ser acusat per part dels treballadors de la cadena de manipular informacions en favor del PP. El seu nomenament la proposat el PP.
  • Juan José Baños LoinazNascut a Bilbao l'any 1955, ha sigut director del diari 'Deia' i director general del Grupo Noticias. L'any 2018 va ser triat com un dels deu membres del Consell d'Administració de RTVE a proposta del PNB.
  • Consuelo Aparicio AvendañoHa desenvolupat la major part de la seva carrera professional al País Basc. Després de passar per Cambio 16 i la delegació basca d'El País, es va incorporar a RTVE, on va estar 14 anys. Va ser delegada de l'agència EFE al País Basc i des del 2006 a RTVM, Estrella Digital i EiTB. Proposada pel PP.
  • Carmen Sastre BellasHa desenvolupat tota la seva carrera professional a RTVE, on ha treballat durant 25 anys en el serveis informatius. Ha sigut assessora del Consell d'Administració i directora de Relacions Institucionals a petició del PP.