Psicoanàlisi i nostàlgia cubana, el debut seriòfil de Filmin

La plataforma roda la seva primera producció pròpia en el món de les sèries, l’adaptació del llibre 'Doctor Portuondo', de Carlo Padial

Jorge Perrugorría, en un moment del rodatge de 'Doctor Portuondo'
4 min

Els interiors de la seu d’una empresa tèxtil de la Roca del Vallès s’han convertit durant el mes de març en el microunivers de Doctor Portuondo, la primera sèrie de producció pròpia de Filmin. Els despatxos i les sales de la nau tant poden servir per recrear un lavabo decadent i brut d’un bar de Barcelona com la consulta, amb divan inclòs, del particular psicoanalista interpretat per Jorge Perugorría, el psiquiatre que protagonitza la sèrie i també el llibre homònim de Carlo Padial que adapta. La primera sèrie pròpia de Filmin és una comèdia que navega també per altres gèneres, com ara el drama.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El doctor Portuondo, basat en un psiquiatre real amb el qual Padial va fer teràpia, és un home particular: crida als seus pacients i, moltes vegades, és ell qui s'asseu al divan per explicar històries seves, que considera molt més interessants que qualsevol de les que li puguin aportar els psicoanalitzats. Estirat a la chaise longue és des d'on Perugorría fa una de les escenes del seu últim dia de rodatge. Transformat en el doctor –armilla de punt i corbatí, inclosos–, fa un llarg i exacerbat discurs que el seu pacient, l'alter ego de Carlo Padial interpretat per Nacho Sánchez, escolta capcot. Una escena llarga i intensa que l'actor cubà fa sense assaig previ i en una sola presa.

El llibre de Carlo Padial, publicat el 2017 per Blackie Books, s'inspira en els cinc anys que l'autor va estar fent teràpia amb Portuondo, un metge i psicoanalista cubà exiliat que va arribar a Espanya després de passar per Estats Units. "Jo vaig escriure el llibre perquè em semblava increïble que fos una figura que pràcticament ningú conegués", explica Padial, que compara la singularitat del psiquiatre amb la d'altres personalitats com, per exemple, Alejandro Jodorowsky. "Són persones que tot el que diuen és valuós i transformador", assegura. Per a Padial, el Portuondo literari i ara també televisiu és "un detectiu psicoanalític, a l'estil del pare Brown o d'un Sherlock Holmes però el culpable sempre ets tu, qui li porta el cas".

El desig de tornar a Cuba

El Portuondo real va morir sense poder complir el desig de tornar al seu país. L'enyorança per Cuba va marcar els seus últims anys, els mateixos en què Padial el va conèixer. "Estava en una situació gairebé quixotesca de pensar més en Cuba que en el lloc on estava. Al final ja només parlava de Cuba i només li interessaven els seus records", explica Padial, que remarca que aquesta nostàlgia pel país d'origen estarà molt present en la sèrie.

Per treure suc a aquest element ha sigut essencial l'aportació de Perugorría. L'actor reconeix que al llarg de la seva trajectòria professional i els seus viatges arreu del món ha conegut molts cubans amb un sentiment similar al que expressava Portuondo en els seus últims anys de vida. "Tots viuen d'aquella nostàlgia que amb el temps es va allunyant de la realitat i es comença a transformar en una Cuba gairebé imaginada o inventada, encara que parteixi dels seus records", detalla el protagonista de Fresa y chocolate. Perugorría assegura que la sèrie capta molt bé aquesta qüestió i que, en part, va acceptar el projecte perquè podria ser un homenatge a tota aquella gent que han patit l'exili. "Quan vaig començar a investigar sobre Portuondo, la fascinació va començar a créixer. Em sembla molt lògic que hagi deixat una empremta tan gran en el Carlo", diu Perugorría, que ha treballat el personatge a través d'entrevistes reals i gravacions.

Mentre que Perugorría ha intentat acostar-se a la figura real, Nacho Sánchez es va enfrontar al personatge del pacient esquivant la temptació d'imitar Padial, tot i que la similitud és gairebé innegable. "Li vam treure el nom, per allunyar-lo i fer una cosa diferent, tot i que és veritat que és la història que ha viscut el Carlo, és ell en essència", explica l'actor, que reconeix que ha rescatat gestos i detalls dels creador de la sèrie. Padial assegura que, tot i que el pacient protagonista sigui un alter ego seu, la sèrie s'allunya del joc de confondre realitat i ficció, un element que creu que ja ha cobert amb els seus anteriors projectes, com la pel·lícula Algo muy gordo. "En conjunt Doctor Portuondo és una ficció sobre una persona que vol fer teràpia i que vol millorar i es troba amb una figura més gran que la vida".

Per al creador, la sèrie interpel·larà les generacions més joves, que, assegura, tenen un interès renovat per la psicoanàlisi a causa dels canvis econòmics i socials dels últims anys. "La gent està buscant respostes i les teràpies, a les quals s'havia donat l'esquena, han tornat amb molta força", detalla Padial, sobre la preocupació creixent per la salut mental.

A més del duo protagonista, la sèrie també compta amb la participació d'Olivia Delcán, que interpreta l'Estela, la nòvia del protagonista, Berto Romero, Arturo Valls, Judit Martí i Elisabet Casanovas. L'estrena de Doctor Portuondo està prevista per a l'octubre, tot i que la plataforma està treballant per fer una preestrena dels primers episodis a l'Atlàntida Film Fest a Mallorca, que se celebrarà del 26 de juliol al 27 d'agost.

stats