Un programa perquè els esportistes parlin sense embuts
Lluís Canut entrevista personalitats del món de l’esport ja retirades a ‘Quan s’apaguen els llums’
BarcelonaDesprés de 40 anys treballant com a periodista esportiu, Lluís Canut tenia la sensació que els esportistes a qui entrevistava es guardaven coses al pap i no deien sempre tot el que pensaven. “Cada vegada passa més. Les xarxes socials els donen una gran repercussió, i tot el que diuen agafa una dimensió brutal, de nivell mundial. L’esportista ha agafat por de dir segons què, a manifestar-se”, reflexiona Canut en declaracions a l’ARA. Per això, fa més de deu anys que el periodista donava voltes a un format que li permetés anar més enllà i descobrir què hi ha realment darrere d’aquesta façana sovint impenetrable de les grans figures del món de l’esport. Aquest projecte s’estrena finalment a TV3 aquesta nit, a les 23.35 h.
L’espai es titula Quan s’apaguen els llums, un nom que Canut tenia pensat des de fa temps i que fa referència al moment en què un esportista es retira i, per tant, tots els focus mediàtics que l’havien il·luminat (o fins i tot enlluernat) durant la seva trajectòria professional s’apaguen de sobte. És llavors quan, segons Canut, és més fàcil que aquestes antigues estrelles de l’esport s’obrin i expliquin tot el que durant anys han preferit no fer públic.
Durant el rodatge, el presentador ha pogut confirmar que, efectivament, un cop retirats de la primera línia els esportistes s’autoimposen menys barreres a l’hora de contestar, però no només això. “Ells expliquen més coses, però tu també t’atreveixes a preguntar-ne més”, diu, i avança que a les converses no només es parla d’esport, sinó de “la vida”. Com a exemple posa el cas de l’exbasquetbolista Chicho Sibilio: “Hi tinc una gran amistat des de l’època en què jugava al Barça, però li vaig fer preguntes que en el seu moment no m’hauria atrevit a fer, i que ell no hauria volgut respondre. Per exemple, parlem del seu fracàs en els negocis, i de qui et pots refiar i de qui no”. De tota manera, qui més l’ha sorprès ha sigut Bernd Schuster, que protagonitza el programa d’avui: “Com a jugador era esquerp, fugia dels mitjans, però aquí es mostra absolutament obert. El relat que fa de l’episodi de Sevilla, quan va marxar del camp a mig partit, i de la cara que va fer el taxista que el va recollir són coses que no havia explicat mai”, diu Canut. “Són històries desclassificades que ara ja es poden explicar”, afegeix, per resumir l’essència del format.
A més de Sibilio i Schuster, Canut ha entrevistat els exfutbolistes Ronaldinho, Carles Rexach i Vicente del Bosque, l’exboxejador Alfredo Evangelista i l’expilot Sito Pons, i durant les pròximes setmanes gravarà els capítols dedicats a l’exwaterpolista Pedro García Aguado, a l’exfutbolista Quini i a l’entrenador de tenis Toni Nadal. A més, també participaran en el programa dues figures vinculades al món de l’esport des d’altres àmbits: l’expresident del Barça Joan Gaspart i el periodista José María García.
En total seran dotze entregues (i una tretzena que recollirà els millors moments) d’uns 50 minuts, tot i que cada rodatge ha durat entre un i dos dies. Les entrevistes s’han enregistrat en llocs amb un significat especial per al personatge.