El català a l'audiovisual

Els productors audiovisuals reclamen que la nova llei obligui les plataformes a invertir també en llengües cooficials

Jordi Oliva, president de PROA, assegura que l'actual avantprojecte posa en perill "el manteniment dels valors culturals" del català

Antoni Bassas
i Antoni Bassas

Jordi Oliva, president de la Federació de Productors Audiovisuals (PROA), es va mostrar crític ahir amb l’avantprojecte de llei audiovisual del govern espanyol i va lamentar que, si finalment s’aprova tal com està, les plataformes no tindran cap obligació d’invertir en altres llengües que no siguin el castellà. En una entrevista amb Antoni Bassas, Oliva va reclamar que s’estableixi una inversió mínima del 10% en llengües cooficials. És a dir, que si la llei fixa una contribució al sector del 5% dels ingressos obtinguts a Espanya de cada plataforma, com a mínim un de cada deu euros d’aquesta quantitat vagin a parar a obres en català, gallec o basc.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

“Els productors independents sempre defensem que hem de poder explicar les històries que nosaltres vulguem explicar en la llengua que més convingui a la història”, recorda Oliva. El president de PROA considera que amb aquest avantprojecte de llei es poden trobar que històries que s’haurien d’explicar en català s’acabaran fent en castellà “només per motius econòmics”, una situació que aniria contra “la creació i el manteniment dels valors culturals” de les altres llengües de l’Estat.

Cargando
No hay anuncios

“Els productors defensem crear en la llengua pròpia del territori”, va explicar Oliva a l’ARA. “En aquests moments aquesta transposició de la llei deixa fora les llengües cooficials perquè el redactat de l’avantprojecte diu «castellà o llengües cooficials». Nosaltres diem que es canviï la «o» per una «i», perquè si no ho fem així Netflix, Amazon Prime o qualsevol altra que vingui, si fa una inversió en producte audiovisual en castellà, estaria dins de la llei i no estaria obligada a fer-ho en cap altra llengua”, va detallar el president de la Federació dels Productors Audiovisuals.

Per a Oliva, l’avantprojecte de llei audiovisual és una mostra de la batalla que hi ha entre el ministeri d’Economia i el ministeri de Cultura per fer atractiu el mercat espanyol per a les plataformes de streaming internacionals. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, vol convertir Madrid en el hub audiovisual del sud d’Europa, una proposta que Oliva no veu malament, sempre que es respectin les estructures ja existents. “No podem ser un territori de platós, perquè el perill és que, si d’aquí deu anys hi ha un altre país on les condicions siguin millors, se n’aniran a un altre lloc”, va concloure Oliva”.