Els primers ‘triunfitos’ es retroben 15 anys després
TVE els reuneix en tres documentals i en un concert al Palau Sant Jordi o n no hi serà Juan Camus
BarcelonaJa fa 15 anys que David Bisbal, Chenoa, David Bustamante i Rosa López, entre d’altres, van entrar per primer cop a l’acadèmia d’Operación Triunfo i van transformar no només les seves vides sinó també el panorama televisiu espanyol. L’èxit d’aquella primera edició d’OT, estrenada a La 1 el 22 d’octubre del 2001, va convertir els quatre -i també, en menor mesura, alguns dels seus companys, com Gisela, Manu Tenorio o Nuria Fergó- en nous ídols del món de la música i va suposar, alhora, que les cadenes de televisió redescobrissin els concursos de talents, un gènere que des de llavors s’ha multiplicat per conquerir cada vegada més espai a la franja de prime time i que en molts casos segueix obtenint l’aprovació massiva de l’audiència.
Però per més espectadors que reuneixin avui en dia espais com La Voz o MasterChef, els 6,9 milions de seguidors i el 44,2% de quota de pantalla que va obtenir la primera temporada d’ Operación Triunfo -amb un màxim de 12.873.000 i un 68% a la final- són xifres inabastables per a cap dels formats actuals. “Televisió Espanyola va apostar abans que ningú per aquest format tan trencador, perquè llavors no es feien programes d’aquestes característiques en què diversos joves convivien i aprenien”, reflexiona la directora d’entreteniment de la cadena pública, Toñi Prieto.
TVE no ha volgut deixar passar l’oportunitat de celebrar el quinzè aniversari del programa tornant a reunir els 16 concursants en una sèrie de tres documentals i un concert. Els tres especials, cadascun de 110 minuts de durada, ompliran el prime time de La 1 durant els tres pròxims diumenges, i segons la seva directora, Nia San Juan, s’articulen “a través d’una reunió d’amics durant un dia per parlar d’un fet que va canviar les seves vides”.
Cada entrega, però, tindrà un fil argumental propi. Així, al primer documental, que s’emetrà demà passat a les 22.10 h, els antics concursants es retrobaran amb la responsable de càsting del programa, Noemí Galera, i amb el seu professor de cant, Manu Guix, per tornar a interpretar les cançons que més els van marcar durant la seva estada a l’acadèmia. El segon capítol girarà a l’entorn d’una conversa entre els triunfitos i Àngel Llàcer, que els va formar en el camp de la interpretació i que farà aflorar records a partir d’objectes que van jugar un paper rellevant al programa. Finalment, l’últim dia els concursants rebran la visita de Nina, la directora de l’acadèmia, amb qui tindran ocasió de veure imatges del seu pas per l’espai. “Són tres dies de celebració, de memòria i de record en què es repassaran els millors moments, actuacions i moltes coses més”, explica San Juan, que assegura que els documentals “ajuden a entendre per què fa 15 anys la gent es va enamorar” dels triunfitos.
“Aquests documentals ens han donat una finestra per explicar-nos, perquè no es diguin coses incertes”, diu Chenoa, que lamenta que 15 anys després de l’estrena d’ Operación Triunfo “hi ha una generació que s’ha quedat amb dades del programa que moltes vegades no són correctes”. Tinet Rubira, que va ser el director del programa, assegura que “les 16 persones que hi van conviure ho han explicat tot 15 anys després” i que “el gran motor del documental és la veritat”.
Entrades exhaurides
L’endemà de l’estrena del tercer documental, TVE tancarà la seva programació especial amb motiu dels 15 anys d’Operación Triunfo amb l’emissió en directe del concert OT: El reencuentro, que tindrà lloc al Palau Sant Jordi de Barcelona el 31 d’octubre a les 22.00. Aquest espectacle, en què es podran tornar a escoltar temes mítics del programa, com Europe’s living a celebration, Sueña o Vivo por ella, estarà marcat per l’absència d’un dels 16 concursants, Juan Camus, que ha rebutjat participar-hi. Malgrat aquesta baixa, els fans d’OT no han dubtat a comprar entrades per a l’esdeveniment, i aquesta setmana s’han esgotat ja les últimes localitats.
Camus denuncia que sempre l’han menystingut
L’absència de Juan Camus al concert commemoratiu dels 15 anys d’OT deixarà un regust amarg a la celebració. El cantant cantàbric havia anunciat al juliol que no seria ni a l’escenari del Sant Jordi ni als documentals de TVE, i tot i que finalment sí que va accedir a unir-se als seus companys en els especials televisius no ha canviat d’opinió pel que fa a la seva presència al concert. Per justificar-ho, Camus ha explicat al portal Ecoteuve que s’ha sentit injustament tractat en comparació amb la resta de triunfitos. “Vaig acceptar la idea dels documentals amb la condició que tots 16 brilléssim de la mateixa manera”, argumenta el cantant, però assegura que a l’hora de la veritat no va ser així, i es pregunta: “Què hi faig, jo, allà? De moble? D’attrezzo Camus, a més, denuncia que aquesta “mà negra” contra ell ja s’arrossega des de fa 15 anys, quan va entrar a l’acadèmia d’ OT.