Comunicació
Mèdia23/12/2010

Què diuen els diaris de Catalunya i Madrid sobre la sentència del Suprem del castellà a l'escola?

'El Mundo' i 'La Razón' denuncien CiU i el PSC per desautoritzar el Tribunal. 'El Periódico' demana evitar la guerra línguïstica i l''Avui' diu que la immersió no es toca

Cristina Mas
i Cristina Mas

BarcelonaEl Mundo obre portada titulant "CiU i PSC pactan incumplir la sentencia sobre el español", i arrenca afirmant que les dues formacions van ignorar les resolucions del Suprem que, en la interpretació del diari, "obligan a que el catalán y el castellano tengan idéntica presencia en las escuelas". "Es gravísimo y resulta inconcebible que el PSC se aplique a la tarea de destruir el Estado de Derecho, cuyo principio consiste, precisamente, en cumplir las leyes. El PSOE debería obligar al PSC a rectificar de inmediato o replantearse sus relaciones con un partido que desafía a la legalidad". El diari considera la sentència "jurídicamente impecable" i afirma que "desmonta la mentira mil veces por las autoridades catalanas de que no se margina al castellano en la enseñanza". El Mundo assegura que "el Tribunal llega a la conclusión de que el modelo es contrario a la Constitución". En les pàgines d'informació, el diari il·lustra la notícia de la sentència amb la protesta que va convocar ahir la CUP a la plaça Sant Jaume.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La Razón diu en portada que "CiU y PSC desautorizan al Supremo por la sentencia que obliga a que el castellano sea lengua vehicular en Cataluña". En les pàgines d'opinió el diari considera que "Con su sentencia, el TS, que atiende las demandas de miles de padres, no hace más que aplicar la doctrina del Tribunal Constitucional sobre el Estatut, pero también una larga jurisprudencia que la Generalitat parece empeñada en ignorar y sortear mediante trampas legales“.

Cargando
No hay anuncios

El País esmenta en portada "El Tribunal Supremo reabre el debate sobre el catalán en las escuelas" i aborda la sentència en dues pàgines de la secció de societat, amb el punt de vista de juristes que argumenten que és el Constitucional l'organisme autoritzat per canviar el model língüistic, un problema que, apunta, és més polític que educatiu.

El Periódico de Catalunya fa esment a la sentencia amb un destacat del suport del PSC a la investidura de Mas i hi dedica l'editorial. "El que és clar és que aquestes sentències poden obrir una guerra lingüística. Aquest diari ha defensat sempre la immerisó lingüística, combat que només s'entén per raons polítiques, encara que de vegades es presenti com a defensa de drets individuals. Això ens autoritza a demanar als partits catalans que no siguin ells els que participin en aquesta guerra lingüística. ¿Quin sentit té que la SI de Laporta coincideixi amb Ciutadans a l'hora d'interpetar les sentències? ¿O que ERC en culpi CiU i el PSC? La llengua és massa important per fer-la servir com a bandera partidista". En les pàgines d'informació, el diari posa la sentència en el context de les converses sobre la investidura de Mas, titulant "El Suprem sacseja la negociació amb una sentència sobre el català" i dedica una pàgina a explicar la resolució del Consitucional, sota l'epígraf "El TS discuteix el model lingüístic però n'avala en el fons la vigència".

Cargando
No hay anuncios

L'Avui obre portada amb el titular "El Suprem fa la grossa", jugant amb la coincidència de la sentència amb la rifa de Nadal, i dedica quatre pàgines i l'editorial a la qüestió. El diari editorialitza "Andanada contra Catalunya" i afirma que la llengua és la "víctima propiciatòria" de la sèrie de resolucions que configuren un "cop d'estat judicial contra la sobirania popular que està esclatant sobre les institucions i el país". L'Avui recorda que dos mesos després dels dictàmens contra els reglaments d'usos lingüístics, "el Suprem ha intentant dinamitar trenta anys de cohesió social i normalització lingüística pacífica". El diari considera que "el cop ha estat fort i podria resultar irreversible per a una llengua que necessita protecció" i augura que la poca claredat de les sentències d'ahir obre un conflicte jurídic que s'enteranyinarà en el futur. "Queda clara, claríssima –resol l'editorial– la voluntat de la maquinària estatal espanyola d'eradicar la llengua pròpia de Catalunya per la via de la marginació". I responsabilitza el PP i la "fúria anticatalana" de Ciutadans de l'activació d'aquesta maquinària. I conclou: "La interpretació del que ha resolt el Suprem pot ser diversa, la resposta, només una: la immersió lingüística no es toca". El Punt també fa un joc de paraules titulant en portada "El català no es rifa".

La Vanguardia recull en portada "El Supremo falla que el castellano sea vehicular" i dedica dues pàgines a explicar el contingut de la sentència i les reaccions de CiU i PSC. El diari considera que "a efectos prácticos, la sentencia no tiene unos efectos inmediatos en la escuela catalana", perquè ja està prevista l'atenció individualitzada en castellà, tot i que només en els primers anys d'escolarització. El diari no es mulla i no fa esment al tema ni en l'editorial, dedicat al fracàs de la llei Sinde i al caos aeroportuari a Europa, ni en la carta al director, sobre la investidura de Mas.