El PP aprova amb el suport de CiU el nou sistema per elegir el president de RTVE
La mesura ha comptat amb 193 vots favorables (PP i CiU), 122 en contra i cap abstenció
MadridEl Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous el reial decret llei que inclou el nou sistema que permetrà nomenar el president de la Corporació de RTVE per majoria absoluta de la cambra, i no amb la majoria de dos terços que es requeria fins ara. La mesura ha comptat amb 193 vots favorables (PP i CiU), 122 en contra i cap abstenció. Per la seva banda, la votació sobre si hauria de tramitar la mesura com a projecte de llei ha comptat amb 122 vots favorables i 193 en contra.
El reial decret llei, que va ser aprovat pel consell de ministres el passat 20 d'abril, també estableix el dret de les emissores de ràdio a entrar en els estadis de futbol per informar en directe sense necessitat de pagar un cànon.
En la seva intervenció durant el debat per ratificar el decret llei, Monserrat Surroca (CiU) ha advertit, però, que el seu partit dóna suport al fons de la mesura però no a les formes i ha afegit que la iniciativa està "en la línia" de les reformes defensades per CiU en els últims anys per al règim de RTVE.
A partir d'ara, l'elecció del president i els consellers serà per majoria de dos terços en una primera votació i per majoria absoluta en segona votació, 24 hores després.
El decret llei també redueix el nombre de consellers en tres places, fins a nou, dues d'elles les de persones elegides a proposta dels sindicats més representatius a nivell estatal amb implantació a la Corporació.
El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha dit que "no es poden assumir dotze consellers cobrant alts sous procedents dels diners públics" i que el govern espanyol vol que l'elecció del president de RTVE sigui per "consens", i ha anunciat que seguirà buscant l'acord amb l'oposició.
Soria també ha explicat que la mesura busca el "desbloqueig" de la gestió de RTVE, que es troba en una situació de "paràlisi absoluta" des que el juliol de 2011 va presentar la seva dimissió Alberto Oliart. Segons ha declarat, "l'elecció del president seguirà sent una elecció parlamentària".
El ministre també ha opinat que el reial decret llei "garanteix la independència de RTVE i que l'elecció segueixi sent parlamentària, basada, com desitja el govern espanyol, en el consens i l'acord. Aquest decret no té altra finalitat que dotar-nos d'un mecanisme normatiu per desbloquejar una situació insostenible".
El ministre considera que el PSOE no vol la renovació de RTVE, "perquè totes les persones que ocupen ara un lloc de responsabilitat a RTVE ho fan per mandat del PSOE".
Soria ha respost davant l'acusació de voler fer un ús partidista de RTVE que el PSOE s'ha oblidat de la manera com gestionava la televisió a Andalusia i, quan governava, a Extremadura. "Això sí que és un exemple d'utilització partidista", ha reblat.
Per part del PSOE, el seu portaveu a la comissió de control de RTVE, Juan Luis Gordo, s'ha mostrat convençut que el decret "fa saltar pels aires" una RTVE independent. "Avui és un dia nefast per als drets i les llibertats", segons Gordo, per qui els arguments usats per Soria, "de paràlisi i bloqueig de RTVE, són falsos".
El socialista s'ha mostrat convençut que l'únic objectiu que es manté amb aquesta aprovació és "manipular" la televisió pública per convertir-la en una de "partit" com altres autonòmiques.
"Aquest decret és un error jurídic, institucional i democràtic que suposa un retrocés a la independència de la democràcia que ha presidit la gestió dels últims anys de la televisió pública. Han faltat a la paraula", ha lamentat Gordo.
Pel PP, Ramón Moreno ha insistit que no es renuncia al consens per elegir el substitut d'Oliart, mentre que Ricardo Sixto, de l'Esquerra Plural, ha considerat que el decret mereix un recurs davant el Tribunal Constitucional.
El diputat del PNB Pedro Azpiazu ha opinat que no hi havia necessitat de tramitar la mesura mitjançant decret llei, mentre que Uxue Barkos, de Geroa Bai, ha assenyalat que no hi ha cap altre motiu darrere de la mesura de fer un "ús partidista" de RTVE.
El republicà Alfred Bosch ha acusat el PSOE de voler tornar al model de TVE quan estava al capdavant dels seus informatius Alfredo Urdaci.
Des d'UPyD Irene Lozano ha lamentat que totes les televisions "tractin malament" el seu partit i ha acusat PP i PSOE de barallar-se "per un os", que és la televisió pública en aquest cas.
Mentre es produïa el debat, delegats de Comissions Obreres a Radiotelevisió Espanyola s'han concentrat a prop de les portes del Congrés per reclamar la independència de RTVE enfront dels governs de torn i la necessitat d'un pla de futur.