'Plats bruts', dotze anys d'èxit en sessió contínua
Dotze anys després de l'estrena,Plats brutsadquireix rang de fenomen i continua congregant seguidors a la televisió, a YouTube i a Facebook. El 3XL ha sumat nous espectadors gràcies a reemetre-la.
Barcelona.El 19 d'abril del 1999 ningú havia sentit a parlar del David i el Lopes. Més de 12 anys després no necessiten presentació, tot i que es van acomiadar de TV3 fa prop d'una dècada. De fet, però, no va ser ni de bon tros un adéu definitiu.
L'últim capítol dePlats brutses va emetre per primer cop el 30 de juliol del 2002. Des de llavors s'ha tornat a veure en diverses ocasions a TV3, al desaparegut canal 300 o, fa dues setmanes, al 3XL, que a finals de juny va començar a reemetre la sèrie sencera i que ara, un cop acabada, reposa fins al 22 de novembre els capítols més vistos a internet i els més votats a Facebook.
L'emissió original va obtenir una audiència absolutament desorbitada: més d'un milió d'espectadors i un 38% desharemitjà al llarg de les sis temporades, amb un rècord d'1.140.000 seguidors i un 42,5% de quota durant la quarta, emesa la tardor del 2000. Joel Joan, creador de la sèrie amb Jordi Sànchez, ho atribueix sobretot al perfil dels personatges, i explica: "Era un punt de vista molt nostre, del Jordi i meu. El Lopes i el David eren unes superparòdies de nosaltres mateixos".
La reemissió al 3XL ha tingut uns resultats molt inferiors, fins ara un 2,8%, però cal tenir en compte que això suposa gairebé el doble de l'audiència mitjana del canal. Gran part d'aquests espectadors tenen menys de 12 anys, és a dir, no havien pogut veure la primera emissió de la sèrie. Però entre els més grans, els percentatges dePlats brutssuperen amb escreix els habituals del canal. El mateix Joel Joan reconeix que n'ha vist alguns capítols, i que encara li fan gràcia: "Sóc el primer sorprès. És fantàstic veure que la gent encara riu, és una sensació molt xula". Segons ell, és "evident´" que la sèrie "és un referent", i afirma que se'n sent "orgullós". "Però també estic decebut -afegeix- perquè hi ha un capítol que només s'ha passat una vegada". Es tracta deTinc una revelació, en què el David es creu Jesucrist. "Va provocar molta polèmica, i curiosament no s'ha tornat a emetre mai més", lamenta.
Presència també a les xarxes
Sorprenentment, l'única temporada dePlats brutsque existeix en DVD és la primera. Malgrat això, és fàcil veure la sèrie en qualsevol moment: al canal de TV3 a YouTube es pot recuperar completa, i altres usuaris també hi han penjat tots els capítols, alguns dels quals superen les 100.000 visualitzacions. El rècord, amb més de 220.000, el téEl ball del tanga, un dels moments més recordats del capítol musical que va tancar la cinquena temporada i que, justament, ha estat el més votat pels espectadors al Facebook del 3XL. De fet, no sorprèn que aquest capítol estigui tan ben situat, ja que en el seu moment va generar força rebombori i fins i tot es va editar un CD amb les cançons que incloïa.
Joel Joan recorda que va ser "molt divertit convertir unasitcomen un musicalcutranga", i creu que la imatge del Lopes i el Ramon en tanga "passarà als annals de la televisió". Tot i així, diu, ell s'hauria decantat per altres episodis, comTinc un hortet-en què l'Emma i el David converteixen el pis en una selva- oTinc castanyes, que ha quedat quart.
A Facebook, la pàgina dePlats brutsté més de 70.000 seguidors -un fenomen tan actual comPolseres vermellesen té 90.000- i per internet és possible trobar altres curiositats sobre la sèrie, com un rànquing dels personatges preferits del públic -aRacó català- o el joc amb els personatges i espais de la sèrie awww.tv3.cat/platsbruts/flash.html.