MITJANS PÚBLICS

Els periodistes de RTVE exigeixen la destitució del seu president després de l'afer dels sobresous opacs

José Antonio Sánchez s'encara a un diputat de Podem que li demana pels 'papers de Bárcenas'

José Antonio Sánchez durant la seva compareixença al Congrés / EFE
à.g.
30/05/2018
3 min

BarcelonaEls tres consells d'informatius de Radiotelevisió Espanyola –els òrgans que representen els periodistes de la casa– han signat un document conjunt en el qual demanen que es faci plegar immediatament el president de l'ens, José Antonio Sánchez. El motiu és la descoberta de sobresous opacs que rebien dos membres de la cúpula d'informatius, considerats pròxims al PP i que formen part del que a la televisió es coneix com a "redacció paral·lela". Aquestes gratificacions les han rebut Carmen Sastre, directora de continguts de TVE i número 2 d'informatius, i José Gilgado, director d'informatius diaris, segons informava 'Eldiario.es'.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els periodistes de RTVE estan especialment dolguts amb el que consideren que és una actitud xulesca del president de l'ens a l'hora de justificar aquestes bonificacions i, sobretot, per com va respondre aquest dimarts a les preguntes parlamentàries d'un diputat de Podem. Qüestionat per la seva aparició en els anomenats 'papers de Bárcenas', Sánchez va dir: "Jo no soc ni en els 'papers d'Iran', allà on es pengen de les grues els homosexuals o es mata a pedrades les nenes per rebolcar-se una estona amb el nòvio, ni on s'assassinen 150 persones per manifestar-se al carrer, com a Caracas. No, no, jo en aquests papers no hi soc, eh? Que en quedi constància. Jo soc als 'papers de Bárcenas'. Als papers tacats de sang jo mai hi seré".

Els consells d'informatius, a la seva nota, afirmen: "La intervenció de Sánchez torna a posar de manifest que no és, ni pretén ser-ho, un president neutral, i que li falten la rectitud i la responsabilitat exigibles a qui se situa al capdavant de la radiotelevisió pública de tots els espanyols. Amb les seves afirmacions i actuacions, tant en el fons com en la forma, José Antonio Sánchez no només perjudica la imatge i la credibilitat de RTVE, sinó també les de tots els qui hi treballem. Per això, exigim la seva destitució immediata, així com la posada en marxa d'un procés de renovació que culmini amb una presidència plural i independent".

En un comunicat de premsa enviat ahir, RTVE justificava l'atorgament d'aquests sobresous assegurant que la direcció els pot decidir "per resultats d'especial qualitat i eficiència en el treball", i citava normes vigents del conveni col·lectiu. A partir d'aquí, explicava que l'èxit d'audiència dels telenotícies havia motivat aquestes gratificacions, que es van mantenir opaques tot i que RTVE està afectada per la llei de transparència.

Cárdenas: menys programes (però més cars)

El programa 'Hora punta', que presenta Javier Cárdenas, haurà de decidir si manté el nom: la cadena ha decidit enviar-lo a la franja del late night i, a més, convertir el xou diari en un únic programa setmanal. De moment, TVE firmarà un contracte per 13 episodis, segons s'ha decidit avui al consell d’administració de l’ens.

Tot i el canvi de periodicitat, Cárdenas retindrà bona part de les seves retribucions, ja que l’espai –que actualment costava vora 40.000 euros per emissió– facturarà ara 150.000 a la corporació. I l’augment no s’explica pel fet que serà un programa més llarg, tenint en compte que dels 40 minuts actuals es passarà tan sols a una hora.

El periple de Cárdenas a TVE ha estat esquitxat de polèmiques, tant pel pàbul que dona a les pseudociències com per diversos comentaris desafortunats a algun convidat. Els crítics del programa recorden, a més, que ni tan sols ha resultat un èxit d’audiència, ans al contrari. A Espanya, suma un 8,6% de quota i 1.645.000 espectadors. El 'share' a Catalunya és ostensiblement més baix: un 5,3% per a només 158.000 seguidors.

Es donava per fet que, amb la renovació del consell d’administració de RTVE, Hora punta saltaria de la graella. Però el bloqueig polític a l’hora d’executar aquest relleu ha afavorit que segueixi encara uns mesos més.

El consell d’administració d’avui ha donat també llum verda a diversos programes. És el cas de 'Cena para mamá', de la productora Shine Iberia, en el qual un famós obrirà les portes de casa per organitzar al costat d’un xef un homenatge a la seva mare.

A més, s’ha aprovat també la realització d’un biopic dedicat a Ángel Nieto, campió de motociclisme en 13 ocasions, i que va morir aquest estiu.

Un altre programa que veurà la llum és 'Hundidos', una docusèrie que combinarà aventura i documentació històrica per recórrer les costes espanyoles a la recerca de vaixells enfonsats.

Sisè divendres de negre a la plantilla

Des de fa cinc setmanes, part dels treballadors de TVE es vesteixen de negre, en una campanya que busca cridar l’atenció sobre la censura que pateixen per part dels periodistes afins al PP col·locats per la cúpula de l’ens. Ana Blanco, Pilar García Muñiz, Mara Torres o Almudena Ariza són algunes de les cares públiques que s’han significat amb les seves vestidures, escenificant el dol informatiu.

Tot i que la presència del negre a la redacció és evident, el president de RTVE, José Antonio Sánchez, s’entesta a qualificar la protesta com a residual i assegurava dimarts que només la secunda “una minoria minoritària” dels treballadors. En un tuit, el compte @MujeresRTVE ha mostrat una mosaic format per uns quants centenars d’imatges de professionals de la casa on s’evidencia que el negre és trista tendència entre els periodistes del mitjà.

stats