Paula Bonet s'alia amb l'ARA per posar imatges a la menopausa
L'artista ha il·lustrat el dossier que es publica aquest diumenge amb motiu del Dia de la Dona
BarcelonaEn l'obra de Paula Bonet (Vila-real, 1980) hi ha un motiu que es repeteix: la visibilització a través del dibuix de moltes qüestions que afecten la vida de les dones i que han estat esborrades de la conversa pública. És aquest compromís el que ha fet que des de fa temps l'ARA busqués la manera de col·laborar amb una artista que fa anys que va perdre la por a alçar la veu per aquelles causes que la mouen. Aquest diumenge, Bonet i l'ARA s'alien per posar imatges a la menopausa, una fase de la vida de les dones plena de dubtes i de la qual es parla poc, en un dossier fet amb motiu del Dia de la Dona.
L'artista plàstica il·lustrarà la portada de l'edició de diumenge i també el dossier La menopausa: tot el que no sabem, coordinat per l'equip d'ARA Feminismes, format per Lara Bonilla, Thaïs Gutiérrez i Marta Rodríguez Carrera, i que també ha comptat amb la col·laboració de Gemma Garrido, de la secció de Societat del diari. Per a la seva participació en l'especial del diari, Bonet ha treballat estretament amb l'equip de periodistes, que van compartir amb ella els temes dels quals parlarien i quin seria l'enfocament de cada un dels articles. A partir d'aquesta informació, l'artista va elaborar al seu taller obres de nova creació que serviran per posar imatge a tot el ventall de preguntes que provoca la menopausa. També ha aportat obres ja publicades. "De seguida vam pensar que Paula Bonet era la persona idònia per il·lustrar aquest dossier especial perquè ella, des del seu àmbit, ha lluitat per visibilitzar la dona: ha mostrat l’avortament com una realitat més de la maternitat, ha denunciat els abusos que pateixen les dones i ha reivindicat la necessitat d’expressar què els passa als cossos de les dones perquè si no ho fem nosaltres, no existeix", explica l'equip d'ARA Feminismes.
A més de per la seva obra pictòrica, Bonet és reconeguda per la novel·la L'anguila (Anagrama/Univers), un llibre que posava en el centre el cos de la dona com a camp de batalla del patriarcat. El projecte literari recollia elements que es van començar a deixar veure en projectes anteriors com La Sed (2016), un poema visual que tractava la igualtat de gènere, i Roedores. Cuerpo de embarazada sin embrión (2018), una creació que parlava de l'avortament espontani.
El dossier sobre la menopausa entronca amb una de les grans preocupacions de l'ARA, trencar el silenci al voltant d'aquells aspectes de la salut vinculats a les dones. "Fins fa poc, parlar de qualsevol problema de salut que afecti la dona era –i encara hi ha qui ho considera– considerat menor. Som gairebé la meitat de la població i creiem que també és responsabilitat dels mitjans de comunicació posar el focus sobre aquests temes per contribuir a trencar tabús. La infertilitat, el dol perinatal, el sòl pelvià, la sobremedicació de les dones, la violència obstètrica, l’endometriosi, el càncer de mama, l’avortament, la menopausa o el biaix de gènere en medicina són només alguns exemples", assenyala l'equip de periodistes.
Problemes però també solucions
El dossier vol ser un viatge didàctic per una fase fonamental de la vida de les dones. Des d'aspectes bàsics com definir amb precisió què és la menopausa i resoldre dubtes habituals com ara quan apareix, quins són els símptomes o quin paper hi juguen els estrògens. També s'intentarà entendre per què és una etapa invisibilitzada i si se'n fa prou recerca. El dossier no es queda en el pla teòric sinó que també mostrarà casos reals a través de diversos testimonis. Són dones de diferents edats que explicaran com viuen la menopausa, com se senten, quins símptomes tenen, si s'han sentit escoltades a les consultes mèdiques i què necessiten. L'ARA planteja dubtes i problemes, però també intentarà aportar solucions. Per això, hi haurà una part important del dossier dedicat a explicar com combatre els símptomes de la menopausa i prevenir-ne els efectes a llarg termini a través de la nutrició i l'exercici físic.
L'ARA, com a part del seu compromís feminista, fa anys que treballa per treure a la llum temes sobre salut de la dona dels quals no s'acostuma a parlar. "Creiem que això també és feminisme: parlar de temes que ens passen a les dones –som la meitat de la població– i dels quals no es parla. I és per això que hem triat la menopausa com a tema per al dossier del 8 de març. Parlem dels símptomes que pateixen algunes dones i com combatre’ls, però també els donem veu a elles, dones de diferents edats que ens expliquen com se senten, què els preocupa i què necessiten en aquesta etapa de la vida, sovint invisibilitzada. Volem reivindicar també la dona de més de 45 anys i desmitificar el climateri", remarquen des d'ARA Feminismes.