Mitjans públics

CiU i ERC tomben l'esmena que pretenia demanar la retirada de l'ERO de la CCMA

En un principi semblava que la votació no es produiria, ja que ERC i ICV no han arribat a un acord

Albert Castellví / Sara González
18/07/2013
3 min

BarcelonaEl ple del Parlament ha rebutjat aquest dijous al migdia l'esmena d'ICV-EUiA que instava el consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) a retirar "de forma immediata" l'ERO que ha de suposar l'acomidament de 312 treballadors. CiU i ERC han votat en contra del text, mentre que tota la resta de partits hi han donat suport. El resultat de la votació, doncs, ha estat de 61 vots a favor i 69 en contra.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

ERC ha acusat ICV de "fer la pinça" amb PP i Ciutadans, i ha assenyalat que això "té credibilitat zero". Segons el diputat republicà Sergi Sabrià, el seu partit havia assolit "un acord amb el Govern i amb els treballadors" que posava sobre la taula "mesures voluntàries" per reduir el nombre d'acomiadaments i "aixecar l'ERO si això ajudava a arribar a un acord". En la seva opinió, Iniciativa fa "tacticisme" per "desgastar Esquerra", però amb això "no ajudarà la Corporació".

En aquest sentit, els republicans han defensat que no és imprescindible la retirada de l'ERO. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha argumentat que el seu partit té un acord amb el Govern i la CCMA per fixar una alternativa als 300 acomiadaments i que passaria per prejubilacions i revisió del conjunt de partides i de les retribucions. "Aquest acord no el podrem votar a causa d'un artifici d'ICV-EUiA, Ciutadans i PP", ha lamentat Junqueras.

CiU, per la seva banda, considera que el text només pretén "quedar bé davant dels treballadors", però que no és "responsable". "Si no som capaços d'asseure'ns amb els treballadors i buscar una sortida, el model és el de Canal 9, i això és el que no volem", ha indicat el diputat de CiU Albert Batalla.

"És el moment de mullar-se. Volem que el Parlament es pronunciï amb claredat perquè es retiri l'ERO, però no ho podrem votar perquè ERC no ha acceptat l'esmena", ha lamentat Bosch, que tot i així ha valorat "la voluntat de diàleg d'ERC". I ha afegit: "Seria terrible que el Parlament aprovés una moció que digués que el Parlament avala l'ERO i insta a millorar-ne les condicions".

Curiosament, ha estat Ciutadans, i no ERC, qui ha admès l'esmena d'ICV-EUiA a una de les seves mocions i qui ha permès, per tant, que l'ERO es votés al ple. El mateix diputat d'ICV Jaume Bosch s'ha mostrat sorprès per aquest fet, ja que l'acord amb ERC semblava fet dimarts i en canvi es veia molt més difícil que Ciutadans acceptés la proposta dels ecosocialistes.

Durant tot el matí, els passadissos del Parlament bullien d'activitat precisament per aclarir si es podia arribar a un acord que fes possible l'aprovació d'una esmena pactada. ERC oferia un text alternatiu, que no anava tant enllà com el dels ecosocialistes però que, segons fonts republicanes, ja comptava amb el suport dels comitès d'empresa dels mitjans afectats.

En concret, ERC volia instar el consell de govern a "posar urgentment sobre la taula de negociació del procediment d'acomiadament col·lectiu mesures alternatives que cerquin la conservació de llocs de treball, prioritzant aquelles que tinguin un caràcter voluntari i que generin estalvi al capítol 1 del pressupost", és a dir, el de personal. El text dels republicans incloïa també la petició de "retirar aquest procediment d'acomiadament col·lectiu (o ERO)" i de "reprendre les negociacions del conveni col·lectiu". També contemplava la possibilitat de negociar una "reducció dels costos de les estructures directives, jubilacions i reduccions de jornada" i de buscar un acord per a "una reducció progressiva de sou, del qual en quedin fora els sous més baixos", amb la voluntat "d’arribar a un acord amb els representants dels treballadors, evitant que els 30 dies [de termini que fixa la llei per pactar les condicions d'un ERO] siguin un llast per la negociació".

Finalment no hi ha hagut acord. Jaume Bosch, d'ICV-EUiA, ha rebutjat la proposta de redacció d'ERC en considerar que, en el fons, "avalava" la presentació de l'ERO i l'únic que feia era matisar-ne la seva materialització. Segons Bosch, la voluntat del seu partit era que el Parlament "instés el consell de govern de la CCMA a retirar el procés d'acomiadament col·lectiu que preveu prescindir de 312 treballadors i treballadores", però en canvi ERC proposava modificar l'esmena de manera que no demanés la retirada de l'ERO, sinó només una millora de les condicions.

Tot i així, el diputat d'ERC Marc Sanglas ha negat que el seu grup volgués avalar l'ERO, i ha assegurat que la seva proposta d'esmena demanava que es retirés el pla i que, si això no era possible, s'intentés reduir el nombre d'acomiadaments.

Per la seva banda, la diputada del PSC Núria Parlon ha recordat que dimarts el diputat d'ERC Sergi Sabrià "es va comprometre" a acceptar l'esmena d'Iniciativa durant una roda de premsa convocada pel comitè d'empresa de TVC.

Hores abans d'aquest debat, treballadors de TV3 i de Catalunya Ràdio s'han manifestat davant del Parlament per exigir la retirada del procés d'acomiadament col·lectiu.

stats