Mèdia10/11/2013

El País Valencià crida que RTVV no es tanca

Unes 60.000 persones omplen els carrers per exigir a Alberto Fabra que rectifiqui o dimiteixi

Salvador Almenar
i Salvador Almenar

ValènciaUna manifestació multitudinària va recórrer ahir a la tarda el centre de València per protestar contra l'anunci del president Alberto Fabra de tancar Radiotelevisió Valenciana (RTVV) perquè la Generalitat Valenciana no pot assumir la despesa que implica acatar la sentència que obliga a readmetre els mil empleats acomiadats en l'expedient de regulació d'ocupació aprovat l'agost del 2012.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Sota el lema "RTVV no es tanca. És la teua" 60.000 persones, segons els organitzadors, van acompanyar els treballadors amb l'objectiu de forçar el president Fabra a rectificar en la decisió de tallar el senyal d'aquesta empresa després de 24 anys d'emissions. Una multitud de cares conegudes del sector audiovisual i representants de partits polítics, entitats i col·lectius van defensar la necessitat d'una televisió "pública, de qualitat i en valencià".

Cargando
No hay anuncios

La decisió del govern Fabra va provocar que ahir a València es visqués una manifestació de les més unitàries que es recorden. Gent de totes les sensibilitats polítiques van mostrar el seu rebuig a deixar de tenir veu pròpia als mitjans de comunicació -en un termini que podria no passar de les dues setmanes-, i per això van cridar durant les prop dues hores que va durar la manifestació que "RTVV no es tanca". El càntic va compartir protagonisme amb la consigna "Fabra dimissió".

També van ser molts els nens que van acompanyar els seus pares i que van lluir cartells en què demanaven poder seguir veient dibuixos animats en valencià. D'altres portaven pancartes en què es podia llegir "La informació és un dret, l'aeroport sense avions no", "RTVV no és del PP", "No callaran la veu d'un poble" o "Des que se'n va a negre [la tele], més color que mai", en referència a la pluralitat dels informatius de Canal 9 des de l'anunci del tancament.

Cargando
No hay anuncios

Durant la marxa, que va transcórrer sense incidents, els presentadors de la televisió Joan Espinosa i Clara Castelló -afectada per l'ERO- van conduir una mena de programa radiofònic en un set que els treballadors van muntar en un cadafal. Pels micròfons d'aquesta ràdio paral·lela -no s'emetia en directe per Nou Ràdio- hi van passar cares conegudes per als espectadors, com l'actor Ferran Gadea, un dels protagonistes de la reeixida sèrie de Canal 9 L'Alqueria Blanca , el músic fundador d'Al Tall Vicent Torrent, el cantant Feliu Ventura i el dramaturg i actor Carles Alberola. Tots van lamentar que el govern valencià hagi volgut confrontar el dret a mantenir RTVV amb el manteniment de col·legis i hospitals.

Gadea i la coneguda actriu valenciana Rosana Pastor van llegir un manifest en què es va remarcar la importància de RTVV per al futur de la llengua. "Tots sabem que una llengua que no té presència als mitjans de comunicació és una llengua condemnada a una mort lenta", assenyalava el text, consensuat pel comitè d'empresa i que va mirar de carregar la responsabilitat de la situació de la cadena als que l'han gestionada i no als treballadors. "Són uns altres els que han pervertit els objectius de RTVV i l'han convertida en una eina de manipulació i propaganda; són uns altres els que l'han portada a la ruïna amb una gestió nefasta i els que han buscat el benefici propi en lloc del benefici social", concloïa el manifest.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que dijous el PP va imposar un nou director general, la política informativa dels treballadors no ha canviat, de moment. Ahir el canal Nou 24 va fer diverses connexions en directe amb les marxes de València, Castelló i Alacant, sense obviar els crits contra Fabra.