Mèdia11/10/2017

'El País' acomiada John Carlin per divergències amb la línia editorial del diari

El periodista ha publicat articles en què defensa el dret a celebrar un referèndum a Catalunya

Ara
i Ara

BarcelonaEl diari 'El País' ha prescindit dels serveis d'un dels seus periodistes més emblemàtics, John Carlin. Les discrepàncies ideològiques s'apunten en el motiu d'aquesta decisió, que li ha sigut comunicada avui al reporter i articulista.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'11 de setembre Carlin va publicar a 'El País' un article titulat "El Brexit i l'embolic català", en el qual criticava Puigdemont i considerava "primitiva, capriciosa i de fons mesquí" la idea de la independència, però tot i així argumentava que "els catalans mereixen el dret a celebrar un referèndum acceptat per la resta dels espanyols". Ho considerava "una qüestió de respecte bàsic a la clara majoria de catalans que ho desitja".

Cargando
No hay anuncios

El 10 d'octubre, una altra columna va causar inquietud a la direcció: la que defensava Gerard Piqué dient que el seu "esperit dialogant, mesurat i assenyat" i també "la seva lucidesa argumentativa" van deixar "en ridícul els nacionalistes espanyols que el xiulen cada cop que toca la pilota vestint la samarreta de la selecció espanyola". I acabava dient que no només "és a anys llum" de la resta de jugadors espanyols, anglesos "o de qualsevol lloc", sinó que "és a anys llum de qualsevol polític espanyol". I rematava: "Piqué, president".

Carlin va publicar, a més, un article a l'edició d'aquest dissabte del 'Times' britànic titulat "Independència de Catalunya: l'arrogància de Madrid explica aquest caos" que, de nou, divergeix de manera clara amb el relat que vol imposar el diari de Prisa.

Cargando
No hay anuncios

Les distàncies amb el rotatiu, però, arrenquen d'abans. Periodista i mitjà ja van tenir una topada al desembre, quan 'El País' no li va acceptar una columna que parlava del cas Football Leaks, una exclusiva del diari 'El Mundo'. Amb tot, i en ser preguntat per 'El Confidencial Digital' sobre l'afer, el periodista va defensar el mitjà: "No tinc el més mínim dubte que 'El País' és, de lluny, el millor diari que hi ha en espanyol". Però afegia: "A vegades discrepo amb decisions que pren la direcció".

Periodista viatjat

Fill de pare escocesa i mare espanyola, va néixer a Londres i es va traslladar a Buenos Aires, on va començar la seva carrera periodística, abans de traslladar-se a Mèxic i Centreamèrica com a corresponsal de mitjans de llengua anglesa (com el 'Times', el 'Toronto Star', o la BBC). L'any 1986 es funda 'The Independent' i ell forma part de l'equip inicial. Allà assumeix la corresponsalia de Sudàfrica. El seu coneixement sobre el país el porta a escriure el llibre 'Playing the Enemy: Nelson Mandela and the game that made a nation', sobre el president Nelson Mandela, que l'any 2009 va ser adaptat al cinema per Clint Eastwood a la pel·lícula 'Invictus'.

Cargando
No hay anuncios

Carlin va guanyar, l'any 2000, el premi Ortega y Gasset que atorga 'El País' per un article publicat al mateix diari.

La baixa de John Carlin se suma al degoteig d'articulistes que en els últims 10 dies han deixat el rotatiu, en aquests casos voluntàriament. Joan B. Culla i Francesc Serés denunciaven la setmana passada que abandonaven el diari per "censura ideològica". I els valencians Joan Francesc Mira, Enric Sòria, Martí Domínguez i Manuel Baixauli feien el mateix, en sentir-se "incòmodes" pel tractament del diari de la qüestió catalana. El crític d'art Josep Casamartina també ha deixat d'escriure-hi, "per la insolència general del diari".