PageOneX: la vara de mesurar que retrata la premsa davant la corrupció
Un investigador espanyol del MIT Center for Civic Media crea un programa que mostra amb gràfics i percentatges l'atenció dedicada per cada diari als afers investigats i fins i tot quin enfoc hi donen
BarcelonaL'anàlisi del comportament de la premsa davant determinats fenòmens es pot fer basant-se en una lectura habitual, més o menys sistematitzada i interpretada, i també es pot fer amb xifres: recollint dades i tractant-les amb un programa informàtic que ho digui tot sense pronunciar ni una paraula. I això és el que fa l'eina PageOneX.
Pablo Rey, investigador espanyol del MIT Center for Civiv Media –vinculat al MIT Media Lab i al prestigiós Massachusetts Institute of Technology–, està provant PageOneX, una eina per mesurar els continguts de les portades, amb els afers de corrupció de l'estat espanyol.
L'analista ha estudiat 9 diaris –'El País', 'Abc', 'El Mundo', 'La Razón', 'La Vanguardia', 'El Periódico', 'La Gaceta', 'La Voz de Galicia', i '20 Minutos Madrid– entre el 3 de gener i el 5 de febrer. Fa servir tres paràmetres per a l'anàlisi:
1. Quant espai dediquen els diaris als temes de corrupció a la portada.
2. De quins partits (i, per tant, afers) parlen més.
3. Què en diuen? Què critiquen i qui defensen?
Cada lector es pot entretenir a observar les tendències de cada diari i comprovar si es confirma o no la idea que en tenen 'a priori'. Descobriran, per exemple, que els diaris on apareixen més continguts en què es defensen els sospitosos dels casos de corrupció com a víctimes d'una persecució són 'La Razón', 'Abc' i 'La Gaceta'. També veuran que 'El País' a penes parla dels casos del PSOE i que 'El Mundo' és on més apareixen els problemes de la casa reial.