Xarxes

Or, plata, bronze i viral: els millors mems que deixen els Jocs de París

Enmig de la polarització política, les Olimpíades han servit per recuperar l'esperit lúdic original d'X

4 min
Un dels mems que va circular, arran d'una imatge de la reina Letícia

BarcelonaEls atletes olímpics emprenen el camí a casa després d’exhibir les seves proeses. Alguns ho fan amb medalles que distingeixen la seva excel·lència. Altres, amb el més modest diploma olímpic. Però, en aquests temps de comunicació global, hi ha encara un altre reconeixement, en aquest cas immaterial, ja que no és de metall noble ni de paper: el de la viralitat, que assegura una quota de glòria, encara que sigui efímera i sovint involuntària. Aquests són alguns dels mems d’internet que han fet fortuna durant la celebració dels Jocs de París i que no sempre corresponen als esportistes més llorejats.

Yusuf Dikec, l’heroi senzill

Les competicions de tir ens han mostrat participants amb ulleres sofisticadíssimes i equipament amb tecnologia punta propi d’una seqüela de Matrix. Per això, quan el turc Yusuf Dikec va aconseguir una medalla de plata amb unes ulleres de carrer i uns taps de cera dels de tota la vida, mentre mantenia la mà a la butxaca, es va convertir en una sensació instantània i ha protagonitzat desenes de muntatges virals.

Sí que ve d’un pam

Armand Duplantis va meravellar un cop més i situa el rècord mundial de salt amb perxa en 6,25 metres. Però hi va haver un altre atleta, Anthony Ammirati, que va aconseguir un ressò mediàtic ingent a les xarxes socials, i això que no va aconseguir superar els 5 metres amb 70 centímetres. La fama li ha vingut pel fet que va ser el seu penis el que va fregar el llistó fins a fer-lo caure i quedar eliminat.

El Danubi és blau (però el Sena no)

"No es pot dir mai «D'aquesta aigua no en beuré»". Això diu la dita però, en el cas del Sena, se n'ha fet molta riota, perquè les condicions de salubritat d’aquest símbol parisenc no estaven a l'altura del que s’esperava. Imatges amb escombraries acumulades o muntatges humorístics amb atletes intoxicats van circular a bastament per les xarxes. I no hi va faltar tampoc qui va afegir, via Photoshop, els peixos de tres ulls de la central nuclear d'Els Simpson a les imatges del Sena.

És un ocell? És un avió?

Els contrastos i les expectatives frustrades són motor de la viralitat. Abans de començar la seva prova dalt del cavall d’armes, l’americà Stephen Nedoroscik oferia una estampa que desafiava el clixé de l’atleta olímpic: parapetat rere unes ulleres de pasta negra i afectat per estrabisme, resolia en deu segons un cub de Rubik. Però dalt de l’aparell, ja sense ulleres, deixava que les mans fossin els seus ulls i clavava un exercici magnífic. Tot i ser només medalla de bronze, es va convertir en una sensació d’internet i ja se’l coneix com el Clark Kent dels Jocs.

Una cerimònia que barrufa

París va apostar fort amb la seva inauguració dels Jocs i això vol dir córrer riscos, que les masses digitals no solen perdonar. El contrast entre barcasses carregades amb centenars d’atletes d’un país al costat de quasi caiacs amb tres tristos esportistes, o alguns dels personatges de l’espectacle, va centrar els comentaris més mordaços d’aquella cerimònia passada per aigua. L'estrella, sense dubte, va ser l'artista drag que, amb el cos pintat de blau, evocava el déu grec Dionís en el que alhora semblava una reproducció de l'últim sopar de Jesús. Els perfils més conservadors ho van veure i viure com un acte satànic dels francesos contra els catòlics. I el fet d'incloure persones trans va exacerbar també les crítiques de nombrosos perfils d'extrema dreta.

Per flipar-se (literalment)

No ha competit en cap disciplina, però ha estat una de les icones d’aquests Jocs, quasi a l’alçada de la dubtosa mascota olímpica. El canal NBC va fer un encàrrec molt simple al raper Snoop Dogg, de 52 anys. Que es passegés pels diferents escenaris, acompanyant les delegacions dels Estats Units, i que allà on anés estengués el seu bon rotllo. Aquest apòstol de l'haixix fins i tot va aconseguir tenir una mena de pin oficial –que es convertirà en inevitable i caríssima peça de col·leccionista– en què se’l veu formant les cinc anelles olímpiques amb el fum de la seva cigarreta. Les seves intervencions inclassificables han donat molt de joc als internautes. I la foto que es va fer al costat d’Al Bano, en la competició de judo, és també pur esperit olímpic: la unió d’universos ben dispars.

Albano i Snoop Doog, una improbable coincidència en el temps i l'espai

Letícia, justiciera

La reina Letícia va acompanyar algunes delegacions espanyoles als Jocs i un dels seus outfits no va passar gens desapercebut: ulleres de sol d'aire policial i els braços ben rígids, en forma de nanses, agafats a la cintura. Els amants dels fotomuntatges ho van tenir clar i van retre un grapat de sentits homenatges a algunes de les pel·lícules i sèries més cèlebres de sèrie B. I fins i tot va haver-hi qui va fer un exercici de metamuntatge, ja que va barrejar aquest mem amb el del cèlebre tirador turc.

stats