BarcelonaDesprés de sis anys de guaret, els triunfitos tornaran a creuar la passarel·la cap a l’èxit musical. Operación Triunfoestrena una nova edició a La 1, la cadena que va veure néixer el format que va sacsejar la televisió ara fa 16 anys. Aquest dilluns, 18 nous concursants -nou noies i nou nois- que aspiren a passar a formar part d’una nova generació de cantants mostraran les seves habilitats al públic i a un jurat encapçalat per Mónica Naranjo. D’ells, només 16 acabaran entrant a l’escola musical.
Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi
L’acadèmia obre portes amb un claustre renovat, amb Noemí Galera, responsable de càsting de Gestmusic, com a directora de l’escola en substitució de Nina. Mentre que Manu Guix, que ha estat en totes les edicions, tornarà a ser el responsable de la direcció musical, Àngel Llàcer ja no farà les seves excèntriques classes d’interpretació. N’agafaran el relleu els Javis, directors de la websèrie Paquita Salas i la pel·lícula La llamada. Guille Milkyway serà l’encarregat de les lliçons de cultura musical, una classe especialment important tenint en compte que enguany els concursants són especialment joves, segons van confessar els responsables del programa. També hi haurà una cara nova a les gales: Roberto Leal, que ja presenta España directo a TVE, serà l’encarregat de conduir el programa.
Nous perfils
La recuperació del format es deu en bona part a la bona acollida que va tenir Operación Triunfo, el reencuentro i els diferents especials en què Bisbal, Rosa, Chenoa i la resta dels concursants de la primera edició es van retrobar i recordar la seva experiència en el talent. Tot i així, Tinet Rubira, director del programa, recalca que no volen fer un programa nostàlgic i que serà una edició molt lligada al món actual. “Creiem que tenim un càsting molt interessant que amb ajuda es poden convertir en estrelles”, assegura, i afegeix que el panorama musical espanyol actual fa temps que necessita una renovació. “OT sempre ha sigut una incubadora de talent, de grans artistes”, detalla Rubira.
Per a Noemí Galera, la nova edició no vol trobar clons de David Bisbal o Bustamante. “Ells ja existeixen, vull altres persones que enamorin el públic actual -explica Galera-. És gent amb moltes ganes, molt preparada”, assegura la directora, que insisteix que la clau per recuperar l’èxit del format és comptar amb concursants que transmetin veritat i amb els quals es puguin identificar els espectadors. A més, destaca que, a diferència del que va passar en altres edicions -en què el protagonisme va recaure en alguns membres del jurat, com Risto Mejide-, aquest any tota l’atenció estarà dirigida als concursants i a la seva qualitat com a cantants.
Una acadèmia amb ‘perreo’
Una mostra que l’acadèmia no serà aliena a la realitat musical actual serà la introducció del gènere del reggaeton en el repertori de cançons a les quals s’hauran d’enfrontar els cantants. Els responsables del programa asseguren que el reggaeton és molt representatiu de la nova generació que entra a la acadèmia, mentre que Guille Milkyway va assegurar que no es pot menysprear per sistema aquest estil. “Com qualsevol altre gènere, quan és contemporani genera controvèrsia”, assegura, a més de recordar que és el gènere que connecta els concursants d’aquesta edició.
“La clau d’OT és que el repertori sigui per a un públic transversal i hem d’assumir que la joventut actual consumeix reggaeton i és un gènere amb un èxit absolut”, remarca Manu Guix. Per a Tinet Rubira seria absurd donar-li l’esquena quan les tres cançons més escoltades a tot el món són de reggaeton.
La nova edició d’Operación Triunfo serà un revulsiu per a la programació de TVE. Les gales començaran a les 22.00 hores, un horari que implica la desaparició d’Hora Punta, el programa d’acces prime time de Javier Cárdenas. Un cop finalitzat el programa, s’emetrà una sessió de xat en què els seguidors del talent podran contactar amb els concursants, com ja es va fer en la primera edició.
Durant la resta de la setmana hi haurà resums diaris de 25 minuts de durada que s’emetran a La 1 a les 20.00 hores i a Clan a les 22.00 hores. També hi haurà un canal 24 hores que començarà a emetre dimarts, tot i que la televisió pública encara no ha desvelat per on es podrà veure.
‘El ministerio del tiempo’ canvia de dia
L’aterratge del talent a la graella de TVE generarà una turbulència: El ministerio del tiempo canviarà de dia d’emissió i, quan només queden dos capítols per al final de la tercera temporada, passarà de dilluns a dimecres. Aquesta modificació l’enfrontarà a Tiempos de guerra (Antena 3) i, especialment, a La que se avecina, la sèrie que més bé li funciona a Telecinco.
El ministerio del tiempo té una relació complicada amb TVE. Més enllà del canvi de dia d’emissió, la tercera temporada es va estrenar a principis de juny, un mes més tard del que estava previst, i això va obligar a dividir la temporada en dues parts. El seu creador, Javier Olivares, s’ha queixat que TVE no respectava l’horari d’emissió i els episodis començaven tard, quan les altres cadenes ja estaven emetent els seus programes de prime time com, per exemple, La casa de papel d’Antena 3.