'Olor de Colònia', del paper a la tele
La novel·lista i el cap de guió de la minisèrie que avui estrena TV3 expliquen com s'ha fet l'adaptació
BarcelonaL'emissió per TV3, avui i demà a les 21.50, dels dos capítols de la minisèrie Olor de Colònia serà la culminació d'un procés de quatre anys, el temps que haurà passat des que la productora Diagonal TV va proposar a Sílvia Alcàntara portar la seva novel·la a la pantalla fins que aquesta adaptació es farà realitat. "Van ser molt matiners, de seguida van veure que això podia anar bé -recorda Alcàntara-. La novel·la va sortir el gener del 2009, i abans de l'estiu, quan encara no havia agafat renom, ja havien signat el precontracte".
A partir de llavors va començar la feina de Toni Cabré, que ha encapçalat l'equip de guió format també per Anna Fité i Laia Aguilar. Durant "un any i mig o dos anys" van treballar per traslladar Olor de Colònia al llenguatge televisiu, "un gènere completament diferent" de la novel·la que, per tant, obliga a explicar la història "d'una manera radicalment diferent". I no només això, sinó que va caldre sacrificar moltes trames i personatges per poder encabir, com diu Alcàntara, "330 pàgines en 180 minuts". "Al principi em va doldre una mica, perquè jo volia que fos més exacte", admet l'autora, i bromeja recordant que els primers dies li va "pujar la pressió". "Però de mica en mica ho vaig anar entenent, em vaig posar en la pell dels guionistes i ho vaig acceptar", afegeix.
Tant ella com Cabré asseguren que "no va ser difícil" trobar el punt d'equilibri entre la voluntat de l'autora de mantenir-se fidel al text original i la necessitat dels guionistes de transformar-lo en un producte televisiu. "S'ha portat molt bé", diu Cabré, que durant tot el procés d'elaboració del guió va treballar "en contrast" amb l'autora, d'una banda, i el director de la sèrie, Lluís Maria Güell, de l'altra. El cap de guionistes reconeix que sempre que es fan adaptacions d'aquest tipus "al principi hi ha algunes decisions que són molt dures, perquè hi ha coses que no es poden fer". En aquest cas, per exemple, hi va haver una "decisió claríssima" de prescindir dels nombrosos flashbacks que hi ha a la novel·la perquè és un recurs "molt difícil de realitzar": "El novel·lista quan li dóna la gana se'n va 20 anys abans. Però en televisió si fas un flashback de 20 anys has de buscar altres actors, pentinar-los d'una altra manera... Tens unes complicacions afegides", explica. Tot i així, puntualitza que no s'han estat de res: "Arrenquem la sèrie cremant una fàbrica. Això és extraordinari!"
Resultat satisfactori
Olor de Colònia es va preestrenar dimarts, però Alcàntara assegura que abans ja l'havia vist en quatre ocasions. I la valoració que en fa és molt positiva: "La primera vegada que la vaig veure, per a mi hi havia espines, però un cop les vaig destriar ho vaig anar veient clar. I ara cada vegada m'agrada més!", afirma.
Cabré considera que malgrat les modificacions que hi han introduït han sabut "mantenir el to" de la novel·la, i reconeix que adaptar una obra de tant èxit com aquesta suposa "un repte molt important" per als guionistes, ja que hi ha el "risc" que el públic consideri que no està a l'altura del text original. Però Alcàntara ho té clar: "Ho està".
Descansen 'Crackòvia' i 'El convidat', que tornaran dilluns que ve
TV3 ha apostat fort per Olor de Colònia i li ha donat una ubicació privilegiada a la seva graella: s'emetrà avui i demà a les 21.50, just després del Telenotícies i, per tant, en la franja de màxima audiència. La rellevància que la cadena ha volgut donar a la minisèrie es fa encara més evident si es té en compte que els programes que s'han quedat fora aquesta setmana per fer-li un lloc són dos espais de pes. D'una banda, Crackòvia , que aprofita que aquest cap de setmana no hi ha hagut Lliga per descansar, i de l'altra El convidat , que tornarà la setmana que ve amb la visita d'Albert Om a Xavier Sala i Martín. Demà, en canvi, la programació variarà menys: el Sense ficció es manté a la graella però anirà més tard del que és habitual, a les 23.30. Emetrà el documental Assassinat un matí de diumenge , sobre el sistema judicial dels EUA.