Núria Llorach tornarà a actuar com a presidenta de la CCMA després que Duart hagi marxat a Interior
El fins ara màxim responsable de l'ens públic ha estat nomenat secretari general del departament
BarcelonaNúria Llorach torna a exercir, des d'aquest dilluns, les funcions de presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audivisuals (CCMA). El consell de govern de l'ens públic l'ha escollit novament com a vicepresidenta –amb funcions de presidenta, ja que aquest càrrec està vacant formalment des de fa dos anys– després que aquest mateix dilluns el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya hagi publicat el nomenament del fins ara vicepresident amb funcions de president, Brauli Duart, com a secretari general d'Interior, a les ordres del nou conseller, Miquel Buch. El consell també ha aprovat el nomenament de Rita Marzoa com a secretària, un càrrec que durant els últims mesos havia ocupat Llorach.
Llorach ja havia ocupat la vicepresidència de la Corporació –i havia actuat com a presidenta en funcions– entre l'abril del 2016, quan Duart va abandonar el càrrec de president per motius de salut, fins al gener d'aquest any, moment en què Duart va tornar a assumir les funcions de president del consell de govern, tot i que formalment n'era el vicepresident, ja que el president només pot ser nomenat pel ple del Parlament.
Hi ha, però, dues diferències fonamentals respecte a l'anterior etapa en què Llorach va ocupar la màxima representació de la CCMA. La primera és que en aquest cas Brauli Duart no només ha abandonat la presidència sinó també el seu lloc com a conseller de la Corporació, de manera que el màxim òrgan de govern de l'ens públic té vacant una de les seves sis cadires. A més, el sector sobiranista hi queda en minoria: hi ha dues conselleres que en el seu moment van ser proposades per partits independentistes (Llorach, per CDC, i Marzoa, per ERC) i tres consellers del bloc unionista (Armand Querol, proposat pel PP; Antoni Pemán, per Unió, i Josep Vilar, pel PSC).
L'altra gran diferència és que, des del 30 de març, tots els membres del consell de govern tenen el mandat caducat. El Parlament, doncs, hauria de nomenar un nou consell i un nou president, però és probable que aquesta renovació no es produeixi fins que no s'hagi aprovat la nova llei de la CCMA, que es va començar a elaborar durant l'anterior legislatura però que va quedar avortada amb la dissolució de la cambra arran de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Entre els punts que preveu modificar aquesta llei hi ha precisament el nombre de membres que ha de tenir el consell de govern i el mecanisme per a la seva elecció.