10 noves sèries per suportar el retorn a la rutina
‘The deuce’, ‘El joven Sheldon’ i ‘Alias Grace’ són algunes de les estrenes televisives més esperades
BarcelonaHi ha vida seriòfila més enllà de Joc de trons. Un cop superada la febre dels dracs -almenys fins a finals del 2018-és hora de buscar nous objectius, una tasca facilitada per una rentrée televisiva que combina el retorn de velles conegudes -com The walking dead (23 d’octubre) o Stranger things (28 d’octubre)- amb l’estrena de nouvingudes. Per als que busqueu noves emocions amb les quals posar remei a la rutina de la tardor, a continuació teniu un recull d’algunes de les propostes més destacades de la temporada. Hi ha des de noms bàsics de la història de les sèries o el cinema, com David Simon i David Fincher, fins al retorn d’una de les franquícies televisives més populars, Star Trek.
'Tin star'
MOVISTAR+ / 8 de setembre
La sèrie protagonitzada per Tim Roth i Christina Hendricks, la Joan de Mad men, es defineix com una barreja de western, thriller psicològic i nordic noir ambientat a les muntanyes Rocalloses del Canadà. Allà s’hi instal·la el Jim, un detectiu de Londres, amb la seva dona i els seus fills per començar una nova vida com a cap de la policia local. La tranquil·litat de la zona s’ensorra quan apareixen uns conflictius visitants, els treballadors d’una companyia petroliera comandada per la misteriosa senyora Bradshaw. L’onada de violència té com a conseqüència una tragèdia familiar que portarà el Jim a retrobar-se amb el seu alter ego, Jack Devlin, un home alcohòlic, drogoaddicte i violent. Aquest dimoni interior s’apodera del Jim i es converteix en una amenaça per a la seva família i el poble.
‘Supermax’
HBO / 15 de setembre
Una gran cadena de televisió prepara un programa que vol ser el reality show definitiu: un joc de supervivència dins d’una antiga presó federal de màxima seguretat -coneguda com Supermax- que va ser abandonada després d’un violent motí. Els participants reclutats, que en un principi semblaven inofensius, amaguen secrets perillosos que sortiran a la llum quan un incident inesperat els deixi aïllats tant a ells com al presentador. La ficció l’ha dirigit Daniel Burman ( El abrazo partido) i compta amb un repartiment internacional en què destaquen els noms de Santiago Segura, Cecilia Roth i Rubén Cortada.
La sèrie és una coproducció de Mediaset -feta en col·laboració amb la brasilera Globo, la mexicana TV Azteca i l’argentina TVP- però s’estrena abans a la HBO que a Cuatro, cadena del grup de comunicació d’origen italià.
‘The deuce’
HBO / 18 de setembre
Torna David Simon, un dels grans noms de la serielitat televisiva. El creador de The wire, Tremé i Show me a hero s’endinsa ara en el món de la pornografia i la seva legalització a la Nova York dels anys 70, una ciutat dura, bruta i no apta per a persones sensibles. The deuce era el nom popular que rebia el carrer 42 entre les avingudes sis i vuit, un tram que creuava horitzontalment Times Square. L’escenari, avui habitat per turistes, va ser durant molts anys la llar de jugadors, prostitutes i sensesostres. James Franco, que també és productor de la sèrie, interpreta amb convenciment els germans Frankie i Vincent Martino, una parella de bessons que fan fortuna fent tractes amb la màfia que domina el sector de la prostitució a la ciutat. No és l’única cara cinematogràfica de la sèrie: Maggie Gyllenhaal es posa a la pell de la Candy, una prostituta que, a diferència de les seves companyes de professió, va per lliure i no ha de rendir comptes a cap proxeneta.
Com és habitual en les seves sèries, Simon intenta explicar les complexitats de la societat nord-americana a través del relat coral que, en aquest cas, se centra en el naixement d’una de les indústries més potents dels Estats Units, amb una facturació anual aproximada de 20.000 milions de dòlars.
Tot i que la HBO va preestrenar el pilot el 25 d’agost, serà a partir del 18 de setembre que se’n podrà veure un episodi per setmana.
‘Els Durrell’
FILMIN / 19 de setembre
En la passada edició dels Bafta, aquesta ficció sobre la família del zoòleg i escriptor Gerald Durrell va competir contra The Crown pel premi a millor sèrie dramàtica britànica. La sèrie és una adaptació de la Trilogia de Corfú, els llibres en què Durrell recorda els anys que la seva família va passar a l’illa grega, on es van instal·lar el 1935 després de la mort del pare. Acostumats a una vida benestant al sud d’Anglaterra, la Louisa -la mare- i els quatre fills -el Gerald, la Margo, el Larry i el Leslie- no s’acaben d’adaptar a la seva nova casa, que, entre altres coses, no té electricitat. La primera temporada l’ha dirigi Steven Barron, realitzador de videoclips de cantants i grups com Madonna, Michael Jackson, Bryan Adams i A-ha.
Filmin tindrà disponible la sèrie en versió original i en castellà, però també en català a la plataforma FilminCAT.
‘Star Trek: Discovery’
NETFLIX / 25 de setembre
Una de les sagues més icòniques -i amb més seguidors- de la història de la televisió torna amb una nova generació. Més de cinquanta anys després de l’estrena de la primera sèrie, i dotze des de la cancel·lació de l’últim reboot, Enterprise, arriba una nova visió de l’univers de Star Trek que, segons ha explicat Netflix, tindrà noves naus i personatges. Un d’ells serà la comandant Michael Burnham, interpretada per Sonequa Martin-Green, germana adoptiva del capità Spock. Una altra de les novetats és que, per primera vegada en la història de Star Trek, hi haurà una parella obertament homosexual. Serà la formada pel tinent Stamets, a qui dona vida Anthony Rapp, i el metge Hugh Culber, interpretat per Wilson Cruz.
La sèrie ha viscut alguns entrebancs abans de la seva estrena. El showrunner Bryan Fuller, conegut per ser el creador d’ Hannibal, va decidir abandonar la producció quan la seva relació amb la CBS, la cadena que havia comprat el projecte, es va deteriorar. A més, la complexitat del rodatge ha obligat a endarrerir l’estrena nou mesos, del gener al setembre. Segons Alex Kurtzman, director executiu de la sèrie, precipitar-se podia posar en risc la qualitat d’aquest relat clàssic de la ciència-ficció.
‘El joven Sheldon’
MOVISTAR+ / 26 de setembre
L’ spin-off de The Big Bang theory és una de les estrenes més esperades d’aquesta tardor. Chuck Lorre, el creador de la sitcom, opta per primera vegada en la seva carrera per prescindir dels riures enllaunats per explicar la infància de l’antisocial Sheldon Cooper a Texas. La sèrie permetrà conèixer la família Cooper al complet i veure com s’adapta a la personalitat del nen, interpretat per Iain Armitage. Entre els al·licients de la comèdia hi ha descobrir la relació del futur científic amb el seu pare, un home no gaire dotat per a la criança, segons s’ha deixat entreveure en la comèdia original. També hi apareixerà la seva mare, interpretada per Zoe Perry, filla a la vida real de Laurie Metcalf, que dona vida al mateix personatge a The Big Bang theory.
El 26 de setembre Movistar+ n’estrenarà l’episodi pilot i farà una parada fins al 3 de novembre, data en què reprendrà les emissions setmanals.
‘Mindhunter’
NETFLIX / 13 d’octubre
Després de House of cards, David Fincher es torna a aliar amb Netflix. La nova sèrie del cineasta, que ja ha sigut renovada per a una segona temporada, s’ambienta en l’any 1979. Els protagonistes són dos agents de l’FBI, interpretats per Jonathan Groff i Holt McCallany, encarregats d’entrevistar assassins en sèrie, ja detinguts, per entendre com funciona la ment d’un criminal i, d’aquesta manera, resoldre casos en curs. En la seva tasca compten amb la col·laboració de la psicòloga Wendy, a qui dona vida Anna Torv, coneguda per haver sigut la protagonista de Fringe.
L’estètica de la sèrie recorda la de la pel·lícula Zodiac, una cinta de Fincher que explicava la persecució d’un assassí que va causar el pànic a San Francisco a finals dels anys 60.
‘Alias Grace’
NETFLIX / 3 de novembre
Després de l’èxit de l’adaptació de la novel·la The handmaid’s tale, l’escriptora Margaret Atwood és un dels noms de moda dins de l’univers de les sèries. L’obra de la canadenca torna a saltar a la petita pantalla amb la versió televisiva d’ Alias Grace, que explica la història real de Grace Marks, una jove irlandesa de 16 anys que arriba a Ontario el 1843 per guanyar-se la vida com a criada. Allà serà acusada de l’assassinat del seu patró i la majordoma de la casa. La seva personalitat enigmàtica divideix la societat canadenca i desperta la curiositat d’un metge.
El drama, que tindrà format de minisèrie de sis episodis, explora qüestions com la desigualtat de gènere i classe social, així com el tractament de les malalties mentals. L’actriu Sarah Polley, coneguda per Mi vida sin mí, s’ha encarregat del guió de la ficció, protagonitzada per Sarah Gadon, vista a Un método peligroso i Cosmopolis, totes dues de David Cronenberg. L’altre nom conegut és Anna Paquin, que interpreta la majordoma assassinada.
‘SMILF’
MOVISTAR+ / 6 de novembre
La Bridgette és una aspirant a actriu de vint-i-pocs anys amb moltes ganes de gaudir del sexe, tenir una relació i forjar-se una carrera professional. Els seus desitjos, però, xoquen amb la seva realitat de mare soltera.
Aquesta comèdia sense complexos es basa en un curt premiat a Sundance dirigit per Frankie Shaw. La realitzadora s’ha encarregat de fer-ne la versió televisiva i interpretar-la. La comèdia, de caràcter semiautobiogràfic, compta en el seu repartiment amb Rosie O’Donell, que és la mare de la Bridgette, i amb Connie Britton (Friday Night Lights i Nashville) com la inestable cap de la protagonista.
‘Lore’
AMAZON / 1 de desembre
Aquesta sèrie antològica és una adaptació d’un popular podcast nord-americà de terror que té cinc milions d’oients mensuals. Lore, que barreja imatges documentals amb narrativa, mostra faules basades en persones i situacions reals que han donat lloc a llegendes urbanes o mites del gènere del terror com els vampirs, els mutants, els homes llop, l’espiritisme o les nines diabòliques.
La sèrie està protagonitzada per Robert Patrick ( Terminator 2: Judgment day ), Kristin Bauer van Straten (True blood), Adam Goldberg (Fargo) i Campbell Scott (The amazing Spider-Man ).