Televisió
Mèdia06/06/2013

Nova polèmica amb l'espai 'Zoom' de Telemadrid: "l'adoctrinament silenciós" de les sèries

El programa que va comparar el nacionalisme català amb el nazisme ataca ara la ficció televisiva

Ara
i Ara

BarcelonaL'espai de reportatges 'Zoom' de l'informatiu de Telemadrid torna a situar-se al focus de la polèmica. Cinc setmanes després del vídeo que comparava el nacionalisme català amb el nazisme i l'estalinisme pel seu suposat ús de la "manipulació del llenguatge" –un treball que aquest mateix dimarts va ser durament criticat pel CAC–, aquest dimecres l'espai va centrar-se en les sèries de televisió espanyoles, que segons el programa practiquen l'"adoctrinament silenciós".

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El nou vídeo, de dos minuts i mig, arrenca amb una seqüència de la sèrie d'Antena 3 'Con el culo al aire' que fa referència a les retallades en educació, i la presentadora remarca que es va emetre "un dia abans de la vaga contra la reforma educativa del ministre Wert". Per això, arran d'aquest cas, es pregunta: "Són les sèries de ficció vehicles d'influència per a la societat?".

Cargando
No hay anuncios

Un dels encarregats de respondre a aquest interrogant és Julio Iglesias de Ussel, que és presentat com a catedràtic de sociologia de la Universitat Complutense de Madrid i que va ser també secretari d'estat d'Educació durant els governs de José María Aznar. Segons ell, "el que és ridícul de la societat espanyola és que la gent no és que tingui criteris sinó que actua amb pancartes. No hi ha res que tingui més èxit que una estupidesa dita reiteradament. Aquí el que importa són els tòpics".

Per la seva banda, el periodista Justino Sinova opina que "hi ha hagut una proliferació de sèries sobre la Guerra Civil i sobre la República" –les imatges mostren fragments de les ficcions de TVE '14 de abril. La República' i 'Amar en tiempos revueltos'– però que no s'han fet amb "prou objectivitat".

Cargando
No hay anuncios

El reportatge també es fixa en el cas de la sèrie d'Antena 3 'Física o química' –orientada al públic juvenil, tot i que l'espai de Telemadrid ho combina amb imatges de nens mirant la televisió–, i recorda que Itàlia la va "vetar" per "encarnar els ideals del zapaterisme, l'absència de regles". Per Ussiel, "la societat està molt passiva davant dels efectes vertaderament corrosius" d'aquest tipus de produccions. I afegeix que "el primer escàndol que s'hauria de subratllar" és que les sèries no parlen ni del "treball" ni de "l'esforç", sinó que "transmeten valors antagònics".

"Algunes sèries de televisió no només ens diuen què és normal i què no, com hem de pensar o fins i tot viure. A més inclouen clixés o tòpics en què es fa primar sense dissimular unes opcions polítiques sobre altres", remarca la presentadora, Cristina Ortega. Per il·lustrar-ho, es recupera una escena de la sèrie de Telecinco '7 vidas' en què uns personatges expliquen que són votants del PSOE. Finalment, Ortega conclou: "Un adoctrinament silenciós de què hem de ser conscients i que ens obliga a mantenir-nos amb els ulls oberts".