FICCIÓ
Mèdia30/10/2019

Netflix entra a la Barcelona fosca

Adriana Ugarte protagonitza ‘Hache’, una sèrie sobre el tràfic d’heroïna als anys 60 que s’estrena demà

Albert Castellví Roca
i Albert Castellví Roca

Barcelona“Bona sort, Hache”, li desitja el Malpica a l’Helena (“amb hac”, tal com remarca ella) quan se n’acomiada per primera vegada. En necessitarà molta, de sort, per sobreviure en una ciutat que li és hostil, on gairebé sempre és de nit, els carrers estan plens de bassals i les màfies estan disposades a fer el que calgui per aconseguir el que s’han proposat. Podria ser el Chicago dels anys 20, però és la Barcelona del 1960. I és l’escenari on es desenvolupa Hache, la nova sèrie espanyola de Netflix, que s’estrena demà a tot el món.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Adriana Ugarte hi interpreta el paper principal, una dona desesperada a qui no li ha quedat més remei que prostituir-se per seguir alimentant la seva filla, però que necessita molts més diners per treure el seu marit de la cel·la on va ser tancat per motius ideològics i poder fugir amb tots dos lluny d’aquesta ciutat cruel. Per això, el dia que, per atzar, la seva vida es creua amb la del Malpica, farà tot el que estigui al seu abast per no tornar-se’n a separar, encara que això suposi jugar a un joc molt perillós i del qual no coneix les regles. El seu atreviment i el fet de no tenir gairebé res a perdre (i, també, l’obnubilació que la seva presència provoca al Malpica) li permetran anar avançant en la partida, fins al punt que el seu desig deixarà de ser la simple supervivència per convertir-se en la victòria total, és a dir, prendre-li el lloc al seu protector.

Cargando
No hay anuncios

Però quin és aquest lloc? Oficialment, el Malpica, interpretat per Javier Rey, és l’amo de l’Albatros, el club nocturn més cotitzat del moment i un petit oasi de cosmopolitisme, elegància i bon gust enmig d’una Barcelona plena de misèria. Però, com descobrirà aviat l’Helena, aquest local no és suficient per justificar la gran quantitat de diners que mou el seu propietari, un home fort i poderós de cara enfora però amb una debilitat física oculta que el fa dependre absolutament de la morfina que li mitiga el dolor. En realitat, el veritable negoci del Malpica, que justament ara passa per un moment molt delicat, és el tràfic d’heroïna: ell i els seus homes (i dones) són una baula clau de la trama organitzada pel capo Lucky Luciano per al transport per mar d’aquesta droga fins als Estats Units.

La història de l’Hache i el Malpica és ficció, però que Lucky Luciano va utilitzar el port de Barcelona com a base per a la distribució d’heroïna cap a Amèrica té un origen real: segons la creadora i guionista de la sèrie, Verónica Fernández, la idea original la va treure d’una notícia que va trobar per casualitat i que parlava de la detenció a la capital catalana de dos italians que formaven part d’aquesta xarxa.

Cargando
No hay anuncios

La corrupció, el poc interès de la policia per resoldre determinats casos relacionats amb els baixos fons de la ciutat i el desconeixement que les autoritats tenen d’una substància com l’heroïna havien facilitat la feina, fins ara, a la banda del Malpica. Però això s’acabarà amb l’arribada a Barcelona d’un nou inspector de policia, Alejandro Vinuesa (Eduardo Noriega), disposat a estirar tots els fils per descobrir la veritat.

Malgrat estar ambientada a Barcelona i haver-se gravat a Catalunya (majoritàriament al Parc Audiovisual de Terrassa, però també en ciutats com Girona, Manresa i Igualada, a més de la capital), Hache està rodada en castellà. Ara bé, deixant de banda el trio protagonista, la sèrie compta amb una extensa nòmina d’intèrprets catalans per a la major part dels papers secundaris, com ara Ingrid Rubio, Marc Martínez, Pep Ambròs, Núria Prims, Josep Julien, Àlex Casanovas, David Bagés, Roger Casamajor, Jordi Díaz, Laia Manzanares o Pep Ferrer.

Cargando
No hay anuncios

Sexe i violència

Ugarte defineix la sèrie com a “molt crua, deliciosament crua”, i des del primer moment queda clar que ni el guió ni la realització no tenen gaires manies a l’hora de retratar les escenes de sexe i de violència (i de sexe amb violència). “Hem arribat a llocs on amb altres sèries no havíem pogut anar”, reconeix, en aquest sentit, la creadora del projecte, mentre que el director, Jorge Torregrossa, remarca l’esforç que han fet per donar-li una “pàtina de realitat”.

Cargando
No hay anuncios

Fernández subratlla que, malgrat girar al voltant del tràfic de drogues, el tema central de la sèrie no és aquest. La seva intenció és explicar “una història de supervivents”, i posa èmfasi en la novetat que suposa l’elecció d’una dona per protagonitzar una sèrie policíaca: “Hem buscat un altre punt de vista, el de la noia del gàngster que vol ser el gàngster”. Noriega considera que aquest és un dels punts forts del guió: “Tots els personatges femenins són molt forts i estan disposats a enfrontar-se a la societat”, diu.

Hache, produïda per Weekend Studio, té de moment vuit capítols, però la seva creadora espera que n’hi hagi més temporades.