Mèdia21/11/2014

Nou gir a la dreta dels ‘Telediarios’

La destitució d’Oriol Nolis evidencia l’enduriment de TVE en any electoral

àlex Gutiérrez
i àlex Gutiérrez

BarcelonaEncara no fa un mes que José Antonio Álvarez Gundín va accedir al càrrec de director d’informatius de TVE però els moviments de peces que ha fet des de llavors confirmen la tesi que el PP busca un enduriment de la línia editorial dels noticiaris de la cadena pública, coincidint amb l’any electoral. L’últim cas és la destitució d’Oriol Nolis com a presentador del Telediario del cap de setmana, un informatiu que els últims temps havia plantejat més d’un pols als directius de la cadena per la línia editorial.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

De fet, TVE no ha donat cap explicació pública per la substitució de Nolis. Contactat per l’ARA, el periodista explica: “Quan se’m va comunicar la decisió, no se’m va oferir cap justificació, més enllà de dir que es tracta d’una nova etapa. Jo ho encaixo amb esportivitat, perquè entra dins de les regles del joc”. Gundín li va expressar la seva voluntat de recol·locar-lo en algun altre espai informatiu de la casa.

Cargando
No hay anuncios

El Telediario del cap de setmana, tot i que es fa a Madrid, compta amb una alta presència de periodistes catalans en llocs clau. A part de Nolis, dos dels tres adjunts a l’editora -la navarresa Ana Marta Ersoch, també destituïda- provenen també de Catalunya, així com els presentadors d’esports Arseni Cañada i Marc Martín. Es tracta d’un informatiu que ha viscut diversos moments de tensió amb la direcció d’informatius pel tractament de notícies relacionades amb el procés sobiranista. És el cas, per exemple, del Concert per la Llibertat del 2013, que va ser la segona notícia a l’informatiu, cosa que va generar tensió amb els directius.

De fet, i segons revela a l’ARA una font del departament d’informatius de RTVE, el noticiari del diumenge del 9-N va rebre molta pressió política: “Es va donar la instrucció expressa de subratllar en tot moment el caràcter no legal de la consulta, i tampoc no volien que al fons aparegués gent votant o paperetes electorals”. Segons ha pogut saber aquest diari, el Consell d’Informatius -un organisme que vetlla per la bona aplicació dels principis periodístics en els noticiaris de TVE- prepara un informe en què es denunciaran les ingerències polítiques a l’hora d’informar del 9-N. L’organisme ja va denunciar públicament que el Telediario del 10 de novembre va “manipular les xifres de la consulta catalana”, ja que per determinar el percentatge de suport dels ciutadans a la independència va partir del total de persones amb dret a vot (i no del total de votants, com es fa en totes les eleccions). D’aquesta manera, a la resta de mitjans s’explicava que el suport al sí-sí havia sigut del 80,7% dels votants, mentre que un rètol del Telediario indicava un equívoc “sí-sí: 29,5%”.

Cargando
No hay anuncios

En contra del personal

Gundín -excap d’opinió del diari La Razón - està trobant una forta oposició entre la plantilla. Els periodistes de TVE han rebutjat en referèndum no vinculant tant el seu nomenament com el de Carmen Sastre (directora de continguts) i José Gilgado (cap d’informatius diaris). Sastre era cap d’economia amb Urdaci, quan TVE va ser condemnada per l’Audiència Nacional per la seva cobertura de la vaga general del 2002, en el que ha sigut la taca més negra de la història dels informatius de la cadena. Gilgado, procedent de Telemadrid, va viure fa unes setmanes un enfrontament amb la redacció, que va protestar perquè es volia vendre la dimissió de l’anterior president, Leopoldo González-Echenique, com una decisió presa per “motius personals”, quan va plegar per les seves diferències creixents amb el govern que l’havia col·locat.

Cargando
No hay anuncios

De fet, el relleu de González-Echenique en favor de José Antonio Sánchez -i la cadena de nomenaments que se n’ha derivat- reprodueix un moviment intern al PP: guanya pes la número 2 del partit, María Dolores de Cospedal, en detriment de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. En un any electoral, es vol que també TVE assumeixi la línia més dura representada per Cospedal.

“La cultura d’aquesta casa encara és franquista”, lamenta Xavier Sitjà, representant del centre territorial de Sant Cugat al Consell d’Informatius. “És una desgràcia que en una empresa pública cada cop que entra algú nou a manar canviï els equips en funció de la seva afinitat i la seva mal·leabilitat”. Per Sitjà hi ha dos problemes a TVE: “Un de censura i un d’autocensura. Però els periodistes estan perdent la por de denunciar els abusos. A més, està demostrat que, quan hi ha més llibertat, l’audiència puja automàticament”.