La nostàlgia es fa un forat en la nova temporada de sèries
Les cadenes nord-americanes presenten un catàleg de propostes amb molta presència de ‘reboots’
BarcelonaLes cadenes en obert dels Estats Units viuen un any més la setmana més decisiva de l’any, la dels 'upfronts', la que determina el futur d’algunes de les sèries i posa les bases del que podran veure els espectadors durant la temporada següent. El curs 2018/19, tenint en compte les estrenes anunciades, aposta poc pel risc i intenta anar sobre segur, ja sigui amb noves versions de produccions antigues o amb productes convencionals. L’èxit d’audiència de 'Roseanne' –la millor estrena del 2018– ha sigut clau perquè les cadenes deixin de banda la imaginació i es tirin de cap als 'reboots' i 'remakes'. A continuació teniu una selecció d’algunes de les pròximes estrenes nord-americanes i un recordatori d’aquelles ficcions que s’acomiaden aquest curs.
CBS
El ‘reboot’ de l’any
La CBS és l’exemple més clar que la televisió nord-americana confia bona part del seu èxit a apel·lar als records dels espectadors i recórrer a sèries mítiques. Això no vol dir, però, que el canal tingui intenció de respectar-les.
1. ‘Murphy brown’: Un 'reboot' que semblava impensable fa uns anys: torna 'Murphy Brown', un dels referents femenins històrics de la televisió. Estrenada originalment el 1988, 'Murphy Brown', la comèdia protagonitzada per Candice Bergen, va tenir un important impacte cultural, no només perquè la seva figura principal era una dona amb ambicions professionals –la Muphy era una periodista a mig camí entre Barbara Walters i Diane Sawyer– sinó perquè normalitzava la maternitat en solitari. Aquesta trama no va agradar als polítics més conservadors, entre ells el llavors vicepresident dels Estats Units, el republicà Dan Quayle, que va assegurar que la sèrie feia befa de la importància del pare en la criança d’un fill.
La CBS ha encarregat per a la temporada 2018-2019 una primera tanda de 13 episodis que entraran de ple en la situació política dels Estats Units. Darrere hi haurà la creadora original de la sèrie, Diane English, i davant de la càmera, a més de Bergen, també s'hi podrà veure part del repartiment original, com Joe Regalbuto o Faith Ford.
2. ‘Magnum P.I.’: Adeu al clàssic bigoti de Tom Selleck. El nou Magnum no té res a veure amb l’antic, tot i que la sèrie també s’ambienta a Hawaii i el protagonista segueix sent un investigador privat. A la versió renovada de 'Magnum P.I.' el protagonista és d’origen llatí –l’interpreta l’actor Jay Hernandez– i va servir com a marine a l’Afganistan (en la versió original era un veterà de la Guerra del Vietnam).
3. ‘God friended me’: La CBS aposta per una comèdia amb tocs fantàstics. 'God friended me' explica la història del Miles, un presentador de podcast que s’autoproclama ateu. Un dia descobreix, amb sorpresa, que Déu li ha enviat una sol·licitud d’amistat a través de Facebook. Sense voler-ho, el Miles acaba convertint-se en un instrument de Déu per ajudar la gent.
Cancel·lacions: 'Inteligencia colectiva', 'Me, myself and I', 'Scorpion'.
NBC
Buscant la nova ‘Cheers’
La cadena que ha acollit algunes de les comèdies més populars de la història de la televisió, com 'Friends', '30 Rock' o 'Seinfeld', busca nous projectes que atrapin el públic com ha fet 'This is us', la seva sèrie més seguida actualment.
1.‘Manifest’: Anomenada la nova 'Perdidos' per part de la premsa especialitzada, 'Manifest' explica com, després d’un viatge ple de turbulències i problemes, els passatgers i la tripulació del vol 828 descobreixen que el que per ells han sigut només unes hores per a la resta de la humanitat han sigut cinc anys. A més d’enfrontar-se al fet que els seus familiars ja havien assumit la seva mort, hauran d’entendre el misteri que s’oculta darrere dels estranys successos que van viure quan eren a l’avió.
2. ‘Abby’s’: El seu plantejament sembla una modernització de l’argument de 'Cheers'. 'Abby’s' s’ambienta en un bar de San Diego, un local sense llicència que l’Abby (Natalia Morales, vista a 'Parks and recreation') ha muntat al pati de casa seva. Per poder ser-ne client s’ha de seguir una regla bàsica: no utilitzar el telèfon mòbil, ni tan sols per fer una consulta ràpida. Guanyar-se un lloc al local requereix temps, i si algú perd un dels reptes que se li proposen ha de beure una beguda ensucrada i amb llima. El bar serà el centre de trobada d’un grup d’habituals que acabaran sent com una família, una premissa que, a més de 'Cheers', recorda altres comèdies clàssiques de la NBC com 'The Office' o 'Parks and recreation'.
3. ‘I feel bad’: Una altra comèdia que es planteja si la perfecció és real. En aquesta ocasió, la protagonista és l’Emet (Sarayu Blue), una dona i mare que ho vol fer tot bé però que no se’n surt. Produïda per Amy Poehler, un dels referents de la comèdia nord-americana, es basa en un llibre d’il·lustracions d’Orli Auslander que recull amb humor els maldecaps de la vida diària d’una dona.
Cancel·lacions: 'Rise', 'Great news', 'The brave', 'Shades of blue'
FOX
Classicisme
Després de fer neteja d’algunes de les seves sèries insígnia, com 'New girl', que ha acabat el seu recorregut, o 'Brooklyn nine nine', que ha sigut cancel·lada i recuperada per la NBC, Fox planteja una nova graella basada en productes d’allò més convencionals.
1. ‘Proven innocent’: Una nova sèrie que entra dins de la categoria del que els experts anomenen procedimentals, és a dir, d’investigacions que s’obren i es tanquen en un mateix capítol. Rachelle Lefevre dona vida a Madeline Scott, una lletrada que reobre casos per exonerar els condemnats que han sigut declarats culpables erròniament. La seva motivació és personal: quan era jove va ser condemnada, i posteriorment exonerada, per un assassinat que va ocupar les portades dels diaris i la va convertir en protagonista dels tabloides.
2. ‘The cool kids’: Aquesta 'sitcom' canònica dels productors de 'It’s always sunny in Philadelphia' narra les aventures de tres jubilats que hauran d’adaptar-se a una nova companya de residència, la Margaret. Ella és una dona temerària i amb molta seguretat en si mateixa que els farà perdre els papers.
3. ‘The passage’: El noi ros i xulesc de 'Salvados por la campana', que interpretava Mark-Paul Gosselaar, ja fa anys que és adult i ara, amb molts telefilms a les espatlles, vol tornar a primera línia de la televisió. Gosselaar és el protagonista d’aquest drama basat en la trilogia fantàstica homònima de Justin Cronin. L’actor interpreta un agent federal que es fa càrrec d’una nena de 10 anys que ha sigut escollida per formar part d’un experiment que busca la cura per a totes les malalties que poden posar fi a la humanitat.
Cancel·lacions: 'Lucifer', 'Last man on earth', 'The exorcist', 'The Mick', 'New girl'
ABC
Familiar
Sorprenentment, la cara més emblemàtica de la cadena és la de Roseanne Barr, gràcies a la segona vida de la comèdia que fa vint anys la va fer famosa. Amb una nova temporada ja confirmada, el canal s’aventura amb noves comèdies i adaptacions de sèries estrangeres.
1. ‘Grand hotel’: ABC s’ha quedat els drets de l’espanyola 'Gran Hotel' i l’ha capgirat de dalt a baix. Enlloc d’ambientar-se a principis del segle XX a Santander, trasllada l’acció a l’actualitat i a un hotel de luxe de Miami. El que s’ha pogut veure fins ara fa pensar més en una telenovel·la d’èpoques pretèrites, com per exemple 'Dinastia', que un producte de l’edat d'or de les sèries.
2. ‘Single parents’: Leighton Meester, la Blair de 'Gossip Girl', torna a la televisió amb un paper més adult. Ella és una de les actrius que acompanyen Taran Killam, una cara popular de 'Saturday Night Live', que dona vida a un pare solter que ha prestat tanta atenció a la seva filla que ha perdut tota la seva vida social. Quan entri en contacte amb el grup de pares i mares solters de l’escola, entre els quals hi ha Meester, s’adonarà que ha de recuperar el temps perdut.
3. ‘The kids are alright’: Ambientada als anys 70, aquesta comèdia se centra en una família d’ascendència irlandesa que viu en un barri de classe treballadora de Los Angeles. El Mike i la Peggy lluiten per educar els seus vuit fills, tot i que no els poden dedicar tant de temps que voldrien. La família viurà un daltabaix quan el fill gran torni a casa i anunciï que deixa el seminari per viatjar i salvar el món.
Cancel·lacions: 'Quantico', 'Designated survivor', 'Inhumans'
THE CW
Tornen les bruixes
El canal dedicat majoritàriament al públic adolescent també se suma al món dels 'remakes' i recupera una de les sèries mítiques de la factoria d’Aaron Spelling.
1. ‘Embrujadas’: 'Reboot' de la sèrie de principis dels 2000 protagonitzada per Shannen Doherty. En aquest cas, els tres personatges principals són la Mel, la Macy i la Maggie, tres germanes que descobreixen que formen part d’una estirp de bruixes poderoses.
2. ‘In the dark’: Alguns mitjans nord-americans l’han catalogat com la 'Veronica Mars' cega. La Murphy és una noia irreverent i cega que es converteix en l’única testimoni de l’assassinat del seu millor amic, un camell. Quan la policia descarti la seva història, la noia decidirà investigar pel seu compte acompanyada del seu gos Pretzel.
3. ‘Roswell, New Mexico’: La CW treu suc d'una altra de les seves sèries de finals dels 90 i principis dels 2000 amb un 'spin-off'. La protagonista és la filla d’uns immigrants sense papers que torna al seu poble natal, Roswell, i descobreix que el seu amor de l’institut és un extraterrestre que ha amagat les seves habilitats sobrenaturals tota la seva vida.
Cancel·lacions: 'Life sentence', 'Valor', 'The originals'