Gemma Nierga: "No busquem el titular, busquem una mica de veritat en el discurs del polític"

Gemma Nierga (Girona, 1965) engega el dilluns 13 de setembre la segona temporada de Cafè d'idees, l'espai matinal d'actualitat que es pot veure a través de La 2 i també escoltar a Ràdio 4. En la seva primera temporada, Nierga ha arrencat alguns dels titulars destacats de l'any als polítics que passaven pel seu cafè.

En només una temporada Cafè d'idees s'ha fet un forat com a referència de la informació política. No sé si t'ho esperaves.

— No m'ho esperava. Vam començar fa un any amb tota la humilitat, entrant en el món de l'actualitat política, a la qual jo no m'havia dedicat gaire. A poc a poc, vam anar veient com, primer, venien tots els polítics, i segon, vam descobrir que l'entrevista política no té per què ser previsible o avorrida, sinó tot el contrari. L'entrevista que faig cada matí és una de les parts del programa que més m'interessa i potser aquest interès que jo hi poso també fa que els polítics se sentin a gust i escoltats. Sí que és veritat que l'any passat vam aconseguir alguns titulars que van marcar el dia.

Cargando
No hay anuncios

Quan vau presentar la primera temporada, deies que la part política era la que menys havies treballat en la teva carrera i la que menys t'interessava. Has canviat d'opinió?

— Doncs sí, he canviat d'opinió, t'ho dic de veritat. M'interessa molt més la política. Unes entrevistes que a mi em semblaven previsibles, i que trobava que com a periodista potser no tenia gaire cosa a aportar, s'han convertit en un repte. És tot un repte mirar als ulls del polític, escoltar-lo amb atenció. Indubtablement ells venen amb un discurs que et volen dir, però és interessant per als periodistes intentar veure la persona que hi ha darrere del polític i saber què pensa realment de l'actualitat o de la polèmica que hi ha aquella setmana. No anem a buscar el titular, anem a buscar una mica de veritat en el discurs del polític. Quan alguna vegada m'han dit "has aconseguit el titular", he pensat que era la conseqüència d'una entrevista molt treballada. M'hi dedico molt, per intentar trobar la part de veritat del polític, perquè moltes vegades hi ha missatges molt superficials.

Cargando
No hay anuncios

Parles molt de mirar-los als ulls i escoltar-los. ¿És aquest el teu tret diferencial a l'hora de fer les entrevistes?

— No ho sé. Vinc de tota la vida fent magazíns i, fins i tot, del Parlar per parlar. El meu bagatge, el meu entrenament, ha sigut d'escoltar. L'Iñaki Gabilondo sempre em deia: "Estàs fent un màster d'escoltar". És veritat, i m'ha anat molt bé després com a periodista. A vegades no té res a veure el que et diu un polític amb la mirada que fa. Molts cops no concorda: t'està dient una cosa i els ulls són d'incertesa, de por. Tots tenim una façana. Jo, com a periodista, disfressada amb aquesta americana, i el polític té la façana del seu partit.

Cargando
No hay anuncios

El programa també té una part de magazín, que et connecta més amb el que havies fet fins ara.

— La part de magazín és la meva, no t'enganyaré. És el que jo gaudeixo fent perquè és la més senzilla per a mi perquè durant molts anys he fet magazín. Quan has entrevistat tants actors i cantants, quan arriben al plató tot és molt còmode.

Cargando
No hay anuncios

Els cantants i els actors a vegades també tenen molt marcat el discurs que volen fer.

— Tens tota la raó, però al final la fórmula és la mateixa: és escoltar i preparar-t'ho molt. I quan veus que posen el pilot automàtic intentar trencar-lo. Els periodistes també fem entrevistes amb el pilot automàtic, no vull donar lliçons a ningú. L'important és que hi hagi moments en què et surtis del guió; són els moments que a mi m'agraden i quan les coses emergeixen.

Cargando
No hay anuncios

¿Et veus molt de temps al capdavant de Cafè d'idees?

— El que faci falta. Ara no saps mai quina continuïtat poden tenir els mitjans i els programes, per tant, és millor plantejar-te una nova temporada i que arribem fins al juliol fent-ho bé.

Cargando
No hay anuncios
RTVE Catalunya aposta per una programació de tardor continuista

Després de ser nomenat el 12 de juliol, el periodista Oriol Nolis ha presentat avui la programació de tardor de RTVE Catalunya com a director del centre de producció de Sant Cugat. Encara adaptant-se al càrrec, Nolis ha explicat que la graella serà continuista a l’espera de poder posar en marxa projectes que encara s’estan acabant de definir i que, en molts casos, tindran com a destí final RTVE Play, la plataforma digital de la corporació espanyola. Nolis ha assenyalat que en la seva nova etapa com a director de RTVE Catalunya vol posar en valor no només les produccions que s'emeten al circuit català sinó també aquelles que es fan des de Sant Cugat per a tot l'Estat.

D’aquesta manera, RTVE Catalunya fa una aposta conservadora que tindrà com a principals ingredients els programes que es van estrenar la temporada anterior. A banda de Cafè d’idees, continuen l’Obrim fil, de Xavier Sardà i Ana Boadas; l’espai d’informació esportiva Desmarcats; i el programa d’entreteniment En línia, conduït per Jèssica del Moral. Pel que fa a l’oferta cultural, també repeteixen el programa de disseny Helvètica, la docusèrie Perduts en el temps, i l’espai musical Efecte Collins

On sí que hi haurà canvis és a Ràdio 4, que reforçarà la seva programació amb Avui sortim, un espai que s’emetrà de 10 a 13 hores –agafa el relleu de l’espai de Gemma Nierga– i que estarà presentat per Samantha Villar. La presentadora ha explicat que el nom del programa és una declaració d’intencions que fa referència a la necessitat “de gaudir, de començar a sortir al carrer i també sortir dels nostres esquemes mentals”.