Netflix recupera Roy Halston, el dissenyador de l'estètica disco
La plataforma estrena la minisèrie sobre la vida de l'home que va vestir els anys de Studio 54
BarcelonaGrans ulleres negres, americana blanca i jersei de coll alt negre. Era un dels uniformes característics de Roy Halston, el dissenyador que va marcar els anys de la música disco. Amic inseparable de Liza Minelli, Halston va ser un dels habituals de Studio 54. Netflix en recupera l'auge i la caiguda amb una minisèrie protagonitzada per Ewan McGregor que s’estrena aquest divendres.
Roy Halston va definir l'estil del Nova York dels anys 70 i 80, però McGregor reconeix que mai n'havia sentit a parlar. Nascut a Iowa i criat a Indiana, Halston es va reinventar com a dissenyador després d'iniciar-se com a modista de barrets. El seu talent en la creació d'aquest complement el va convertir en un dels treballadors estrella dels grans magatzems de luxe Bergdorf Goodman, el centre de referència de la classe alta de Nova York. El seu salt a la fama va tenir lloc gràcies al barret que va lluir Jackie Kennedy en la cerimònia inaugural del seu marit, John F. Kennedy, un model tipus pillbox. A partir d'aquell moment la seva fama no va parar de créixer: va crear la seva pròpia marca amb la qual vestia estrelles com Minelli, Bianca Jagger i Anjelica Huston, companyes de festa disco a Studio 54 i conegudes com les halstonettes. Halston es va convertir en una presència imprescindible de la sala novaiorquesa i va ser l'amfitrió de la mítica festa blanca en honor de Bianca Jagger, en què la model i Liza Minnelli van alliberar coloms blancs.
Per familiaritzar-se amb una figura de la qual no sabia gaires coses, McGregor es va posar en contacte amb Liza Minelli, amb qui va passar una tarda prenent el te i parlant del seu millor amic i veient emissions de Project Runaway, el reality de moda de Heidi Klum. Amb l'ajuda de la responsable de vestuari de la minisèrie, Jeriana San Juan, l'actor escocès va aprendre conceptes bàsics del disseny com el draping –el treball amb tela sobre el cos de la model– i es va aventurar a intentar fer-se uns pantalons amb una màquina de cosir que es va comprar per a l'ocasió.
Halston va conèixer l'èxit però també la decadència, tal com mostra la minisèrie, que també recorda la relació del dissenyador amb l'artista veneçolà Victor Hugo, un dels assistents d'Andy Warhol. L'addicció a les drogues i les dificultats de Halston per centrar-se en la feina van provocar que l'any 1984 fos acomiadat de la seva pròpia companyia i perdés el dret de continuar dissenyant i venent roba amb el seu nom. Quatre anys més tard, Halston va ser diagnosticat amb el VIH i es va traslladar a San Francisco, on va morir el 1990, amb 57 anys, arran d'un càncer de pulmó associat a la sida.
Oposició de la família
Tot i comptar amb el segell de Ryan Murphy i el vistiplau d'amics de Halston com Tom Ford, la ficció no ha sigut ben rebuda per la família del dissenyador, que ha mostrat públicament l'oposició a la minisèrie. La fundació que porta el seu nom, The Halston Archives, i que està dirigida per la seva neboda, Lesley Frowick, ha fet públic un comunicat en què remarca que la minisèrie és "inexacta" i una versió ficcionada de la vida del dissenyador. "The Halston Archives continua sent l'única font fidedigna i completa sobre la seva vida i el seu llegat, perquè ell mateix la va designar com a guardiana dels seus documents i objectes personals", assenyala la institució en el comunicat.
La neboda del dissenyador ha assegurat en una entrevista amb Variety que la producció mai va contactar amb la família per fer la minisèrie. Frowick assegura que la família se sent decebuda perquè la minisèrie es focalitza en "històries lascives de la seva vida privada" i es deixen de banda els seus grans èxits professionals. "Va aconseguir moltes més coses dels que molts assoliran en les seves vides", ha assenyalat. En la mateixa línia s'ha manifestat una altra neboda, Brook Drummond: "Era estimat per la seva família i, pel que puc veure, aquesta representació és una porqueria, una mena de versió xarona d'algú que era magníficament elegant i sofisticat i que va fer grans contribucions a la moda i la cultura nord-americana".
- 'Girlboss' Netflix va adaptar la vida de la emprenedora Sophia Amoruso, que va crear el seu propi imperi de moda online, Nasty Gal, després de començar a vendre peces de roba vintage a través d'eBay. L'any 2014 va publicar la seva autobiografia traslladada a la petita pantalla per a la plataforma sense gaire fortuna. La sèrie, protagonitzada per Britt Robertson, va tenir una única temporada.
- 'The collection' En la línia de 'Velvet' o 'Galerías Paradise', aquesta produccció francoanglesa se centra en el creixement de la moda parisina després de la Segona Guerra Mundial a través de la història de dos germans Paul i Claude Sabine, responsables de continuar amb l'empresa familiar.
- 'The bold type' Una part essencial del món de la moda són les revistes femenines que recullen tendències i decideixen com s'han de vestir les dones. 'The bold type' mostra les interioritats d'una publicació amb similituds amb 'Cosmopolitan', un dels referents del sector.