'TORNEU-ME EL FILL' ÉS EL RESULTAT D'UNA LLARGA INVESTIGACIÓ
Mèdia01/02/2011

Els nens robats del franquisme

Els nens perduts del franquisme parlava de nens que van ser apartats dels pares per motius polítics. Un nou documental dels mateixos autors aborda casos posteriors de nens robats per fer negoci.

Auri Garcia Morera
i Auri Garcia Morera

BARCELONA.La setmana passada, 300 persones van presentar una demanda conjunta perquè s'investigui el robatori i adopció irregular de nens durant el franquisme. Un tema que TV3 va començar a investigar ja fa mesos, i del qual ha fet un documental que es podrà veure demà a la nit: Torneu-me el fill! Els nens robats del franquisme .

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquest treball, dels mateixos autors d' Els nens perduts del franquisme , relata com algunes mares solteres van veure com els prenien el fills per donar-los en adopció. Els robatoris també van afectar matrimonis a qui van dir que el seu fill havia mort, tot i no ser veritat. Per aquests nens robats, els pares adoptius en van pagar fins a 200.000 pessetes.

Cargando
No hay anuncios

Torneu-me el fill! reprodueix el testimoni d'algunes de les mares que van perdre el fill, així com de persones que sospiten que són un d'aquests nens robats. Montse Armengou, codirectora del documental, explica que trobar-los ha estat "relativament fàcil" gràcies a internet. "El que ja és més difícil és convence'ls per participar en un documental", afegeix. El relat dels testimonis s'acompanya amb dramatitzacions, ja que les imatges d'arxiu que hi ha sobre el tema, diu Armengou, "són amables i ensucrades".

A més, el documental també mostra els resultats de la cerca de documentació com partides de naixement, historials clínics o certificats de defunció. Una tasca que, com explica Montse Armengou, és molt complicada. "I més si no ets directament l'afectat", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

La codirectora del documental explica que, durant la preparació d' Els nens perduts , ja van descobrir alguns dels casos que s'han desenvolupat en aquest segon documental.

Els nens perduts se centrava en els robatoris dels 40 i 50, amb un component més polític, mentre que el documental que s'emetrà demà parla dels 60 i 70, en què els motius eren la moral i el negoci. "La implicació del franquisme, però, és clara", precisa Armengou.

Cargando
No hay anuncios

Com ja va passar amb Els nens perduts del franquisme , els responsables del documental han rebut l'ajuda dels protagonistes, però també s'han encarregat d'orientar molta gent que es posava en contacte amb ells en assabentar-se que estaven investigant aquest tema. Aquesta investigació, a més, ha esperonat que els afectats es posessin en contacte entre ells i es mobilitzessin.

Armengou denuncia que els periodistes estan suplint una feina que hauria de fer l'Estat. "A mi em satisfà, com a periodista, que la meva feina serveixi d'alguna cosa, però com a ciutadana crec que és una vergonya", explica. "Estem parlant de centenars d'afectats, i ningú se n'està encarregant", afegeix. La intenció del documental Torneu-me el fill! és ajudar a canviar-ho.