Seguiment multitudinari de la vaga de TV3 contra la retallada
Els treballadors protestaran avui al Parlament
Barcelona.El 95% de la plantilla de TV3, segons el comitè d'empresa, i entre el 75% i el 77%, segons la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), van secundar ahir la vaga de dotze hores -des de les 10.00 fins a les 22.00- que havia convocat l'assemblea de treballadors de la televisió pública, com a mostra de rebuig a l'avantprojecte de pressupostos de la Corporació, que preveuen una tisorada del 17%, i especialment contra la reducció del 18% que hi ha prevista en la partida de personal. Durant bona part del dia, tots els canals de Televisió de Catalunya -amb l'excepció del Super3- van substituir la seva programació habitual per redifusions i continguts enllaunats, i ni tan sols es van emetre els Telenotícies, ja que no s'havien fixat ni els serveis mínims.
Els actes de protesta, però, continuaran durant els pròxims dies i, de fet, aquest mateix matí, els comitès d'empresa de TV3 i de Catalunya Ràdio han convocat una concentració davant del Parlament, coincidint amb la compareixença a la comissió de control del president del consell de govern de la CCMA, Brauli Duart, i dels directors de la televisió i de la ràdio públiques, Eugeni Sallent i Fèlix Riera. A més, els empleats de TV3 van organitzar-se ahir en comissions de treball per preparar futures mobilitzacions.
Pel que fa a Catalunya Ràdio, aquest migdia hi ha prevista una assemblea en què la plantilla ha de decidir com canalitza la "indignació" que, segons la secretària del comitè, Rosa Gordillo, senten ara mateix els treballadors. Sobre la taula hi ha diverses propostes, però no es descarta la possibilitat de convocar una vaga. En declaracions a l'ARA, Gordillo ha remarcat que "l'únic diàleg" que planteja la direcció consisteix a decidir "si la retallada es fa en persones o en diners". És a dir, si el 18% de reducció es tradueix en una rebaixa de sous o en acomiadaments. En aquest sentit, els treballadors recorden que la tisorada actual s'ha de sumar al 7,14% de reducció a què equival l'eliminació d'una paga extra a tots els treballadors públics que va aprovar fa unes setmanes el Govern.
Querol explica l'abstenció
D'altra banda, tal com explicava ahir l'ARA, Armand Querol va ser l'únic dels sis consellers de la CCMA que no va votar a favor de l'avantprojecte dels comptes, sinó que es va abstenir. En contra del que afirmava aquest diari, però, no ho va fer per reclamar una retallada pressupostària més important a la Corporació, sinó perquè considera que reduir un 18% el capítol de personal és "una actuació de xoc massa contundent". En opinió de Querol -que ocupa el càrrec a proposta del PP-, hauria estat més convenient haver aplicat anteriorment una "periodificació" de la mesura.