Mor el periodista Jordi Maluquer, un dels fundadors de l''Avui'
Va dirigir la capçalera durant cinc anys i era conegut sobretot per la seva faceta com a crític musical
BarcelonaEl periodista, escriptor i crític musical Jordi Maluquer ha mort aquest dissabte als 86 anys, segons ha informat la Revista Musical Catalana. Maluquer va ser un dels fundadors del diari Avui –juntament amb altres periodistes com Josep Espar Ticó, Jaume Vilalta, Josep Maria Puig i Enric Cirici– i va dirigir-lo del 1977 al 1982. Apassionat de la música, Maluquer també va ser director del Gran Teatre del Liceu entre el 1992 i el 1993 i va col·laborar durant molts anys amb la Revista Musical Catalana, on tenia una columna fixa anomenada Tangents.
"Abans de l'Avui ja havia estat detingut pels Fets del Paranimf, per haver editat el diari clandestí dels universitaris", explicava Maluquer en una entrevista a l'ARA el 2016. Li van demanar catorze mesos de presó, tot i que només en va complir un, i després va començar a treballar per tirar endavant un setmanari que volien anomenar Avui. Al final el projecte es va convertir en un diari, però van haver de batallar amb perseverança per aconseguir el vistiplau de Madrid. "Va passar un any i tampoc no teníem resposta", recordava aleshores Maluquer. Finalment, van fundar l'Avui amb 33.000 subscriptors previs i poc després Maluquer va substituir Josep Faulí a la direcció del diari. Va marxar-ne el 1982. "A mi em va cessar Pujol perquè no feia amb l’Avui el diari que ell creia que s’havia de fer. Mentre vam tenir força pròpia, vam fer un diari molt lliure", deia el periodista sobre aquella etapa.
El salt a les institucions culturals
Després de dirigir l'Avui, Maluquer va fer el salt a la gestió política. El 1982 va ser nomenat director general de Música, Teatre i Cinema del departament de Cultura de la Generalitat i, set anys després, es va convertir en president de la comissió artística del Gran Teatre del Liceu, que va dirigir del 1992 al 1993. Un any més tard va ser nomenat president de Ràdio Associació de Catalunya, on va exercir el càrrec fins al 1998. Maluquer era conegut sobretot per la seva faceta com a crític musical. Va col·laborar amb capçaleres com Serra d'Or, El Ciervo i El Correo Catalán i va tenir un espai de música clàssica al programa de RAC1 La primera pedra.
Al llarg de la seva trajectòria, Maluquer va compaginar la vocació periodística i de crítica cultural amb l'escriptura. El 1956 va publicar el llibre de narracions Tina, a interludis amb l'editorial Selecta i el 1962 va guanyar el premi Víctor Català amb Pol·len. El 2003 va coescriure amb Josep Lluís Guzmán la biografia del compositor Francesc Taverna-Bech, un llibre editat pel departament de Cultura per posar a l'abast del públic la seva figura. Actualment era vicepresident de Ràdio Associació de Catalunya i formava part de la junta de govern del Teatre Lliure i del Patronat del Teatre.