OBITUARI
Mèdia06/03/2012

Mor Joaquim Muntañola, el ninotaire del milió de dibuixos

La historieta catalana queda òrfena d'un dels seus noms fonamentals. Joaquim Muntañola, mort ahir als 97 anys, va ser l'autor més prolífic, tot i que assegurava que només treballava per plaer.

àlex Gutiérrez M.
i àlex Gutiérrez M.

BARCELONA."He fet milions d'acudits i els he venut a quilos", explicava Joaquim Muntañola a un entrevistador de la revista Lecturas l'any 1979. I probablement ni Josechu el Vasco, un dels seus personatges més emblemàtics, podria saber amb exactitud quina va ser la producció d'aquest incansable dibuixant i que els estudiosos del còmic situen a l'entorn d'uns quants centenars de milers de vinyetes. A això cal sumar-hi guions de ràdio, exitoses obres de teatre, campanyes publicitàries, unes memòries... El rèdit és ingent per a algú que no dubtava a autodefinir-se com a "poc perseverant". Ahir, Josep Muntañola descansava definitivament, a l'edat de 97 anys, després d'haver-se convertit en un dels noms imprescindibles de la història de la premsa a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Keira Knightley repartint estopa: tot el que necessitem aquest NadalTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Nascut el 1914, la passió pel dibuix la té innata però és als 14 anys que -convalescent dotze mesos per una osteomielitis- desenvolupa la seva tècnica, de traç àgil i fresc. Estilísticament beu dels referents de l'època (Junceda, Cornet i els posteriors Castanys, Soka, Xirinius), però ben aviat la Guerra Civil estronca aquella tradició i els que sobreviuen (literalment o professionalment) evolucionen d'una manera molt més dispersa. En el cas de Muntañola, el seu pas com a dibuixant de pel·lícules d'animació (de vegades, a quatre mans amb Escobar) li farà solidificar un traç ràpid i efectiu.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta economia de temps i de materials serà necessària per sobreviure en un entorn canviant de publicacions. També haurà de bregar amb la censura, tot i que preferirà la finta -amb un humor costumista d'aparença inofensiva- que la topada directa.

En moments d'apogeu, publicarà un acudit diari diferent a cinc diaris de manera simultània. En Patufet , TBO , La Vanguardia , El Correo Catalán , Xut i Mundo Deportivo són algunes de les publicacions en què va deixar empremta. També es va fer famós perquè durant prop d'un any va estar dibuixant uns acudits gegants a la plaça Catalunya, que formaven part d'una campanya de publicitat. Entre els personatges que va popularitzar, hi ha clàssics de l'humor de postguerra com Doña Exagerancia i el Doctor Pitoff.

Cargando
No hay anuncios

Jaume Kap Capdevila va comissariar una exposició retrospectiva seva l'any 2006: "Muntañola va ser un pont entre la generació de dibuixants d'abans de la Guerra Civil i els de després del franquisme. I si va ser capaç de crear personatges entranyables és perquè ell mateix també era entranyable".