Mor l'històric corresponsal de 'La Vanguardia' a Mèxic, Joaquim Ibarz, als 67 anys
Cobria l'Amèrica Llatina des del 1982. Ha mort al seu domicili de Saidí a causa d'un tumor cerebral
MadridL'històric corresponsal de La Vanguardia a Mèxic, Joaquim Ibarz, ha mort aquest dissabte als 67 anys al seu domicili de Zaidín, a Osca, a causa d'un tumor cerebral.
Joaquim Ibarz estava malalt des de feia sis mesos i havia tornat a Espanya des de Mèxic, on tenia fixada la seva residència a Amèrica, per rebre tractament a Barcelona, encara que ja fa dos mesos es va traslladar a viure a la residència familiar de Saidí, poble en el qual va néixer el 1943, ha dit Manuel Campo Vidal, amic personal del difunt.
Ibarz, que ha desenvolupat la seva labor professional a Amèrica, des que el 1982 va ser designat corresponsal a Mèxic per a Centreamèrica i Carib, l'octubre passat havia rebut a Nova York el seu últim premi periodístic, el Premi María Moors Cabot pel seu treball a Amèrica Llatina, concedit per l'escola de Periodisme de la Universitat de Colúmbia.
En la seva biografia destaca que durant els seus anys com a corresponsal li va tocar viure moments crucials per a la història de l'Amèrica Llatina, com el cop d'estat d'Alberto Fujimori al Perú o la deposició de Manuel Zelaya en Hondures, mentre que el seu periodisme crític el va portar a convertir-se en el primer espanyol a ser expulsat de Cuba, el 1991.
El 2009 va ser premi "Cirilo Rodríguez" de Periodisme, com a reconeixement per la seva labor a la zona, on ha cobert els conflictes armats a Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Colòmbia i Perú i totes les Cimeres Iberoamericanes, el triomf sandinista a Nicaragua, la pacificació de Centreamèrica (Esquipulas 1986 i 1987) i els processos electorals als països de l'entorn, com el que va costar la presidència mexicana al PRI el 2000.
El 1993 li va ser concedit el Premi del Centre Internacional de Premsa de Madrid al millor treball espanyol a l'estranger.
Joaquim Ibarz va estudiar periodisme en Navarra i va començar la seva carrera professional a El Noticiero, el 1970 va començar a treballar a Barcelona a Tele Exprés, diari del que va ser enviat especial al conflicte del Sàhara.
També havia desenvolupat la seva labor professional com a director executiu de la revista Ser padres, i sotsdirector del setmanari Primera plana, a l'esportiu Barça (1971), i al setmanari de Saragossa Andalán (1977-78), i en Vallès Exprés i Nacional Show de Per favor.
Joaquim Ibarz ha deixat un llegat cultural sobre totes les cultures centreamericanes que ha anat adquirint en els seus viatges al llarg dels anys, per fer un museu que volia anomenar "La casa de vostè", al seu poble natal Saidí.
El projecte estava molt avançat i ja s'hi havia traslladat tot el material, més de 2000 peces, i estava treballant en la classificació, ha dit Campo Vidal.
Fonts de l'Associació de la Premsa de Segòvia, que organitza anualment el premi en memòria de Cirilo Rodríguez dedicat a corresponsals o enviats de mitjans espanyols a l'estranger, han expressat el seu condol per la mort del prestigiós periodista.
Ibarz va ser el guanyador de la vint-i-cinquena edició del premi Cirilo Rodríguez i, com és tradició, posteriorment va ser rebut al Palau de la Zarzuela pels Prínceps d'Astúries
L'edició digital de La Vanguardia informa de la mort del corresponsal en aquesta notícia.