Televisió

Mor Agustí Forné, el periodista que va fer encabir els castells a la petita pantalla

El reporter ha estat vinculat 35 anys a TV3, on va impulsar la delegació de Tarragona del canal

BarcelonaEl periodista Agustí Forné ha mort aquest dimecres, de manera sobtada, als 62 anys. El seu nom restarà associat de manera indissoluble a la història dels castells com a gran ambaixador mediàtic d’aquesta activitat des de la posició de comentarista a TV3. Foguejat com a professional fent informació esportiva a la Cadena SER, Forné va cobrir clubs com el Nàstic de Tarragona i el Reus Ploms durant aquests primers anys, tasca que va compaginar amb col·laboracions al Diari de Tarragona i a Nou Diari.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L’any 1989 es va incorporar a TV3, des de la delegació tarragonina de l’ens públic, per a una carrera que l’haurà mantingut 35 anys com a cara visible de la cadena. A banda de fer informació general en aquella etapa, també va conduir l’edició del Telenotícies Comarques de Tarragona. Durant dues dècades, fins al 2015, va ser el delegat de TV3 a aquella demarcació. I són aquestes arrels tarragonines les que van facilitar que comencés a informar sobre els castells, fins a convertir-se en un dels referents a l’hora fer la crònica de les diferents jornades. No és agosarat dir que, sense les seves emissions plenes d’enginy, ritme i voluntat didàctica, els castells no haurien gaudit de la popularitat que han acabat aconseguint gràcies a la difusió televisiva.

Cargando
No hay anuncios

El seu impuls al món casteller no es va limitar, ni de bon tros, a les diades. Forné va voler fer periodisme al voltant d’aquesta festa i va produir nombrosos reportatges sobre qüestions tan variades com ara les eines d’intel·ligència artificial que poden preveure si un castell es podrà descarregar o farà llenya, o la incorporació de la dona a les colles, filmant els records de les primeres pioneres que van fer castells. Modernitat i accent social, per a un periodista que no va conformar-se a mirar-se els castells tan sols des del punt de vista del folklore popular.

És així que va mostrar curiositats com el rodatge del videoclip que va fer Travis Scott amb els Castellers de Vilafranca o que va presentar a l’audiència la Kaoutar, nascuda al Marroc i que feia castells portant el vel amb els Nens del Vendrell. La seva bonhomia el va dur a acceptar una entremaliadura: participar en Els bons minyons, un fals documental que atribuïa l’èxit dels Minyons de Terrassa a un factor sorprenent: el celibat dels seus membres.

Cargando
No hay anuncios

"Agustí Forné era clarament ADN TV3 perquè havia aixecat personalment la delegació de Tarragona", explicava a l’ARA el director del canal, Sigfrid Gras. "L’havia aixecat ell personalment, per entendre’ns. És una persona que es va saber reinventar. Va estar a la secció de Societat i ha portat els últims anys amb total satisfacció nostra tot el tema dels castells. És un dels nostres i a TV3 trobarem molt a faltar la seva presència".

En aquest sentit, i més enllà dels castells, va voler fer periodisme de carrer, armat de micròfon i de les seves inconfusibles camises, per explicar temes amb vessant social, com una orquestra formada per nens sords amb un implant coclear; o petites odissees personals, com la família que va entestar-se a posar Mel a la seva filla, i el laberint burocràtic que van haver de patir. "L'Agustí Forné deixa un gran buit a la redacció d'Informatius, on els castells sempre ens retornaran el seu record", escrivia la redacció de TV3 a la peça del 3/24 en memòria seva.