Els moments més emotius de 'La Marató' 2024
La cita solidària recapta diners per a la recerca de les malalties respiratòries
Barcelona"Avui ens adonarem de la importància d'un gest que tots fem centenars de milers de vegades cada dia de manera inconscient: respirar", ha dit Albert Om per arrencar La Marató de TV3, que aquest any està dedicada a les malalties respiratòries. El programa transcorre al llarg de tot el dia en quatre platós a l'aire lliure, situats a Terrassa, a l'illa de Gràcia del Delta de l'Ebre, a Girona i a la Seu d'Urgell. Aquests són alguns dels moments més destacats de La Marató.
La vida de l'Arcadi amb fibrosi quística
“Tinc una porta tancada dins els pulmons. Totes les pastilles que prenc fan que s’obri”
L'Arcadi té nou anys i no coneix la vida sense fibrosi quística. "A vegades estic jugant i la mare em diu que he de fer la màquina. M'enfado una mica però no passa res, la faig", ha explicat en una entrevista conduïda per la periodista Marta Montaner des de Girona. El seu testimoni ha servit per plasmar la realitat d'una malaltia genètica poc comuna, però que té un fort impacte en el seu dia a dia. “Tinc una porta tancada dins els pulmons. Totes les pastilles que prenc fan que s’obri”, ha relatat l'Arcadi. La seva mare, la Pilar, l'ha acompanyat en l'entrevista i ha recordat com va viure el moment en què va saber que el seu fill estava malalt. “Vaig preguntar si viuria si podria jugar, si podria tornar a ser feliç. Ara, amb el temps, puc dir que la resposta a tot és que sí”, ha afirmat la Pilar.
"Ara quan veig a la gent fumar penso: Que desgraciat"
Ana Mary Ricart explica com és el seu dia a dia amb MPOC
El presentador d'Al cotxe, Eloi Vila, ha recorregut Catalunya al llarg de tot el dia per trobar-se amb malalts que no es poden desplaçar. Una d'aquestes ha estat l'Ana Mary Ribert, que pateix Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) i que l'ha rebut a casa seva, acompanyada de la màquina que l'ajuda a respirar. "Què pots fer i què no pots fer?", li ha preguntat Vila, i ella ha respost: "Què puc fer? No fer res". Ribert ha explicat que necessita suport per a totes les tasques del dia a dia i que fins i tot li costa parlar. També ha fet una crida a la conscienciació: "Jo era una gran fumadora. Ara quan veig fumar a la gent penso: Que desgraciat, acabaràs molt malament".
La millor nit de Joan Safont
L'escriptor i periodista va rebre un trasplantament pulmonar quan tenia 14 anys
El 8 de setembre del 1998 Joan Safont tenia 14 anys i estava fent cua a un McDonald's de València quan va rebre la millor trucada de la seva vida: l'oportunitat de rebre un trasplantament pulmonar. L'escriptor i periodista, que pateix fibrosi quística, ho ha explicat a El suplement de Catalunya Ràdio amb Roger Escapa. "Va ser la millor nit de la meva vida", ha dit Safont, que ara té 40 anys i considera aquest dia com el seu segon aniversari. Al llarg de la seva vida, ha passat molts dies i moltes nits a l'hospital, moltes de les quals durant la seva infantesa. "Les estades són difícils. Les màquines fan soroll, les infermeres entren i surten. Però he tingut grans companys d'habitació", ha relatat. Safont, que ha estudiat Dret i després ha fet carrera periodística i literària, ha posat èmfasi en la importància de mirar més enllà de la fibrosi quística: "La malaltia m'ha marcat però no m'ha definit. Per això no li he volgut donar un protagonisme a la meva vida. He volgut que la meva carta de presentació fossin altres coses".
[Anirem ampliant aquesta informació al llarg del dia]