Tecnologia

Mòbils per a gent gran: més enllà dels botons grossos

La nova piràmide demogràfica reclama aparells més avançats però igualment adaptats a les limitacions pròpies de l'edat

BarcelonaTradicionalment, triar un telèfon mòbil per a una persona gran consistia en escollir un aparell senzill, amb trucades de veu, botons de mida grossa i un altaveu capaç de sonar més fort. Però l’envelliment de la població ha canviat els requisits: la nova piràmide demogràfica reclama aparells més avançats però igualment adaptats a les limitacions pròpies de l’edat. En paral·lel, sorgeixen nous tipus de dispositius per a un segment de mercat a l’alça.

Inscriu-te a la newsletter Keira Knightley repartint estopa: tot el que necessitem aquest NadalTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els mòbils per a gent gran havien sigut un nínxol petit i atractiu atès principalment per marques especialitzades com Emporia, Doro i SPC. Hi havia prou consumidors d’edat avançada per justificar telèfons fàcils d’usar amb botons grossos i carcassa antilliscant que les operadores i les botigues de telefonia incorporaven als seus catàlegs. 

Cargando
No hay anuncios

Dins d’aquest segment, les característiques s’han anat refinant. A les funcions bàsiques de fer i rebre trucades i enviar missatges de text mitjançant tecles grosses i separades, pantalles brillants i interfícies intuïtives se n’hi han anat sumant d’altres: un botó de SOS ben visible i accessible per fer amb un sol toc trucades d’emergència a contactes predefinits; la llanterna integrada per tenir sempre a mà una font de llum; la ràdio FM per tenir la companyia de l’emissora preferida; la bateria de llarga durada per no haver d’estar pendent de l’autonomia; la compatibilitat amb audiòfons, essencial per a les persones amb dificultats auditives, i les bases de sobretaula que faciliten l’operació de càrrega i ajuden a mantenir localitzat el telèfon. Són exemples populars els models Doro 7080 i SPC Fortune 2 Pocket, entre d’altres. 

Els usuaris de 'smartphone' ens fem grans

L’envelliment de la població en les societats occidentals ha canviat aquest panorama. Si abans les persones grans es trobaven majoritàriament en la banda més desafavorida de l’escletxa digital i en tenien prou amb aquesta mena de telèfons, actualment arriben a la jubilació usuaris que ja han viscut en el món dels smartphones i no volen renunciar a les funcions que formen part del seu dia a dia, vinculades a la connexió d’internet mòbil: amb un telèfon bàsic no pots fer operacions de banca en línia, videotrucades amb la família, reservar aparcament ni pagar a les botigues o al transport públic. Ben Wood, analista del sector a CCS Insight i fundador del Mobile Phone Museum, ho resumeix així en conversa amb l’ARA: "Actualment, quan a algú li ofereixen un mòbil de botons grossos, sovint respon dient «soc gran, però no estúpid»". 

Cargando
No hay anuncios

D’aquesta manera, els mòbils senzills estan perdent pes. En tot cas, podrien tenir una revifalla comercial si s’arriben a aplicar les restriccions d’ús de pantalles per part dels nens i adolescents recomanades pels experts. En aquest mercat també hi ha models com els Nokia 3210 i 3310 que la firma HMD ha rescatat en els últims anys, i fins i tot el mòbil de Barbie, que la mateixa empresa fabrica amb llicència de Mattel. 

En canvi, els adults de més edat opten cada vegada més per smartphones plenament funcionals, capaços de navegar per la web, enviar i rebre missatges de WhatsApp, mirar vídeos o usar videojocs —sovint per exercitar la memòria— però que apliquen les lliçons apreses amb els models bàsics per abordar les inevitables limitacions visuals i auditives i dificultats motores, com una menor destresa amb les mans. Les mateixes marques esmentades ofereixen ja telèfons Android equipats amb carcassa antilliscant, botó d’emergència, altaveu potenciat, base carregadora de sobretaula i aplicacions que creen icones més grosses en la pantalla tàctil. A més, la funció de geolocalització GPS combinada amb la creació de grups familiars dels sistemes operatius moderns permet que la persona al càrrec o cuidadora estigui al cas de qualsevol incidència. 

Cargando
No hay anuncios

Cal dir que els smartphones estàndard de les principals marques —Apple sempre ha cuidat especialment les funcions d’accessibilitat dels iPhones— també es poden configurar per atendre algunes de les necessitats específiques de la gent gran, amb l’ampliació de text i la lupa de pantalla. Amb el dictat de veu i les majordomes digitals (Siri, Google Assistant, Bixby) es poden fer trucades, enviar missatges i controlar altres funcions de l’aparell amb ordres verbals, per bé que no en català. 

Tot i això, els smartphones convencionals no solen tenir ràdio FM ni base de càrrega, i els dissenys físics pensats per destacar en el mercat massiu, com la part del darrere de vidre relliscós, obliguen a recórrer a accessoris quan l’usuari té dificultats de manipulació.

Cargando
No hay anuncios

Serveis complementaris

Si bé alguns mòbils bàsics ja anaven acompanyats de serveis d’assistència, l’arribada dels smartphones adaptats ha ampliat les opcions. El Doro Care original es diu ara Careium i ofereix teleassistència via els telèfons de la marca i altres aparells com rellotges amb GPS i sensors de temperatura. Amb l’aplicació SPC Care, compatible amb diversos telèfons de la marca, el familiar al càrrec pot gestionar a distància les funcions de l’aparell de la persona gran, com el volum del timbre o el llistat de contactes freqüents. Aquests serveis, que inclouen avisos de caiguda o d’inactivitat prolongada, solen requerir el pagament d’una quota mensual.

Cargando
No hay anuncios

El cas més extrem és el de Maximiliana, un servei integral de telefonia per a persones grans. Per 30 euros al mes sense entrada, aquesta empresa de Saragossa et proporciona un smartphone adaptat, actualment un model Redmi de gamma mitjana preconfigurat amb icones de mida grossa i les teves aplicacions i contactes, més trucades de veu il·limitades, 17 gigabytes de dades amb cobertura combinada de Movistar i MasOrange, serveis de geolocalització, trucades d’emergència i recordatoris. L’únic inconvenient de Maximiliana —el nom de l’àvia del fundador de l’empresa— és que no es pot configurar en català... cosa que obre una oportunitat a les companyies de telefonia nostrades. 

Altres dispositius

Recordem també que els telèfons mòbils, siguin bàsics o avançats, no són l’únic dispositiu que permet a les persones grans mantenir-se en contacte amb la resta del món i als seus familiars guanyar tranquil·litat. Els rellotges intel·ligents d’Apple i Samsung, entre d’altres, disposen de versions amb connectivitat mòbil i funcions de detecció de caigudes amb avís automàtic d’emergència, mesurament de la bipedestació i totes les altres característiques de monitoratge de la salut i la forma física, que es poden compartir amb l’usuari responsable mitjançant els corresponents grups familiars. Totes aquestes característiques també són aplicables, per cert, als membres més joves de la família. I és que ja se sap, com més grans ens fem, més ens assemblem a com érem de petits. Fins i tot en la tecnologia.