Mèdia23/02/2018

El dibuixant Miquel Ferreres se suma al projecte de l’ARA

L’humorista gràfic publicarà una vinyeta diària a partir de l’1 de març

àlex Gutiérrez
i àlex Gutiérrez

BarcelonaUn dels vinyetistes més populars del país, Miquel Ferreres, s’incorpora a l’ARA per aportar-hi la seva visió de l’actualitat. El nou fitxatge publicarà una vinyeta diària que els lectors podran llegir a la contraportada del rotatiu, acompanyant la roda habitual d’opinadors. Amb la seva incorporació, l’ARA reforça la nòmina d’humoristes gràfics, entre els quals hi ha Manel Fontdevila, Juanjo Sáez, Jordi Duró i Anthony Garner.

Inscriu-te a la newsletter Sèries refugiTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Ferreres explicava els motius que l’han fet decidir-se per aquesta casa: “L’ARA és un diari ben fet, seriós, i que segueixo des que va sortir”. Preguntat sobre com encara la nova etapa professional, recorda que “la feina del vinyetista és donar un aire humorístic a la gent per treure les tensions del dia a dia”. I afegeix: “Busco amb l’humor què hi ha al darrere de la notícia i ho proposo al lector com una mena d’endevinalla. El joc és que ell mateix sigui còmplice de tu veient el que tu mínimament li amagues”.

Cargando
No hay anuncios

Després de 42 anys de carrera, els seus seguidors ja saben que una part de la fórmula del seu èxit és el comentari esmolat: “No faig dibuixos de mel i mató, sense compromís”, admet. “I miro de comprometre’m, perquè això és el que li agrada a la gent, en el sentit que a vegades hi ha coses al darrere que s’han d’explicar millor. Jo m’haig d’introduir en la notícia i procurar buscar el que hi ha a sota per resumir-ho, condensar-ho, sintetitzar-ho i fer-ho fàcil, però no fins al punt que puguin dir que és una obvietat”.

La de Ferreres és una veu lliure, aconseguida no pas gratuïtament. “He hagut de lluitar per ser una veu lliure”, reconeix. “Hi ha llocs on costa fer-ho, que t’aprecien com a dibuixant però la gent no vol compromisos i problemes i no sempre et defensa. No tots els directors fan la seva feina”.

Cargando
No hay anuncios

“Incorporar el talent de Miquel Ferreres a l’ARA és una satisfacció per a tots els qui fem el diari cada dia, i estem segurs que també ho serà per als nostres lectors”, explica la directora de l’ARA, Esther Vera. “En aquesta època de fragilitat de la democràcia i d’atacs a la llibertat d’expressió ens conjurem per mantenir un diari plural, obert, lliure i al servei dels nostres lectors. Ferreres és clarament un dels millors analistes de l’actualitat que hi ha a l’Estat. A partir d’ara comptarem amb la seva mirada crítica i lúcida de la realitat”.

Sortida d’‘El Periódico’

El fitxatge de Ferreres arriba després que el dibuixant fos acomiadat aquest mateix mes de febrer d’ El Periódico. La seva firma era una de les fixes del diari des de feia 20 anys, però els últims temps s’havia fet evident una distància entre la línia editorial del rotatiu i els seus dibuixos.

Cargando
No hay anuncios

En el seu moment, El Periódico va esgrimir motius econòmics i de reestructuració per explicar l’acomiadament, tot i que l’autor va reconèixer que se li feia evident que els seus dibuixos causaven incomoditat a l’empresa. El diari de Zeta està immers en un expedient de regulació d’ocupació (ERO) que preveu 177 acomiadaments, 85 dels quals corresponents a la redacció, sobre una plantilla total de 383 persones.

Un clàssic de la premsa diària

Al llarg de la seva trajectòria professional, Ferreres ha col·laborat en publicacions com El Correo Catalán, on va començar a treballar l’any 1995, i també ha passat pel Diari de Barcelona, El País, L’Avui, La Vanguardia i, finalment, El Periódico, a més de les revistes El Papus, El Jueves, El Temps i El be negre.

Cargando
No hay anuncios

Per a la seva etapa a l’ARA, que s’estrena l’1 de març, el dibuixant revela quin serà el seu receptari: “Es tracta de fer cada dia un plat combinat entre veritat, conya i una mica de pebre. Però això va com va: l’acudit depèn sempre del mercat de l’actualitat d’aquell dia”.