Jocs Olímpics de París 2024

Les millors sèries i documentals olímpics per acompanyar els Jocs

Una selecció de títols clàssics i recents centrats en les Olimpíades

Barcelona Els amants dels esports tenen al davant tres setmanes de competició olímpica, amb més disciplines de les que probablement podran digerir. Per a aquells que busquin complementar les proves amb altres continguts sobre els Jocs –des de ficcions a documentals– o bé per als que no tinguin el gen competitiu, però igualment vulguin amarar-se de l’esperit olímpic, fem una repassada d’alguns dels títols més interessants que es poden trobar a les plataformes. Perquè de sèries esportives n’hi ha un munt, però que se centrin específicament en les olimpíades ja no n’hi ha tantes.

La medalla de plata de Netflix

Max ha amarrat 3.600 hores de contingut olímpic al llarg dels 19 dies de competició, la qual cosa la situa com a plataforma de referència inequívoca per veure les proves. Això relega Netflix a una segona posició, amb l’estrena de diversos documentals relacionats amb els Jocs. El més ambiciós és Simon Biles: Rising, que segueix la gimnasta amb més medalles de tots els temps i que es va fer cèlebre a l’anterior Olimpíada perquè va suspendre la seva participació sobtadament, ja que volia protegir la seva salut mental. Aquesta peça explica el seu procés de recuperació, que li ha permès ser ara de nou a París. Netflix es fixa també en els velocistes amb Sprint, una sèrie documental centrada en el dia a dia de les persones més ràpides del planeta, com ara Sha'Carri Richardson, Shericka Jackson o Noah Lyles. Consta de sis episodis en la seva primera temporada, però ja n’hi ha quatre més d'encarregats , a estrenar un cop acabin els Jocs. La plataforma, així mateix, ha impulsat Olympic Men’s Basketball, que mostra el dur camí d’algunes de les seleccions nacionals que han provat de fer-se un lloc en els equips que disputaran el campionat de bàsquet a París.

Cargando
No hay anuncios

A banda de les estrenes, l’any passat Netflix va estrenar una sèrie documental que encaixa també bé amb els Jocs. Es tracta d’Alex Schwazer: Marcha por la redención, on s’explica com el campió olímpic de marxa, després de ser sancionat per dopatge, es prepara per tornar a la pista gràcies a l’ajuda d’una de les persones que el van delatar.

Cargando
No hay anuncios

El maldecap de preparar uns Jocs

Més enllà de les sèries que segueixen les proeses d’algun esportista concret –sigui real o fictici– i el seu camí de superació, l’audiovisual ha intentat capturar també la complicació d’organitzar uns Jocs Olímpics com a mínim dues vegades. Twenty Twelve és una sèrie de comèdia, amb format de fals documental, que segueix les peripècies dels encarregats d’organitzar els Jocs Olímpics de Londres del 2012. Produïda per la BBC, es va estrenar just quan s’iniciava el compte enrere de 500 dies per a la inauguració i va funcionar prou bé perquè en fessin la seqüela W1A, centrada aquest cop en la mateixa corporació mediàtica britànica. Entre els actors, noms potents com Olivia Colman o Hugh Bonneville.

Cargando
No hay anuncios

Anys abans, amb el tombant de mil·lenni, Austràlia també va organitzar uns Jocs, a Sydney. I també es va voler mostrar els maldecaps de muntar-los en format de fals documental. El resultat va ser The Games, que va tenir dues temporades, l’any 1998 i el 2000, a la pública ABC.

Cargando
No hay anuncios

Buscant la inspiració

El camí fins dalt del podi sol ser ardu i ple de penalitats i privacions. És a dir, matèria ideal per fer-ne històries de tall heroic. Amazon, per exemple, proposa el biopic Eddie the Eagle centrat en el saltador d’esquí Eddie Edwards, el britànic que va meravellar el món amb la seva participació en els Jocs d'Hivern del 1988. Tom Costello, Hugh Jackman i Christopher Walken protagonitzen aquesta pel·lícula, estrenada el 2016.

Cargando
No hay anuncios

A Disney+ hi ha diversos títols que encaixen en aquest mateix gènere. Cool Runnings (estrenada a Espanya com a Elegidos para el triunfo) narra en clau de comèdia les aventures de l’equip jamaicà de bobsleigh, quan es van proposar participar en els Jocs d'Hivern de Calgary 1988. Tot i que no està basada en la realitat, sí que es va inspirar en la sorpresa que va suposar la participació del país caribeny, per primer cop, en una disciplina aparentment poc adequada. Miracle, també a Disney+, explica la rivalitat entre els equips d'hoquei sobre gel dels Estats Units i Rússia en els Jocs d'Hivern del 1980, encara en plena guerra freda. Kurt Russell protagonitza el film, en el rol d’entrenador principal.

Cargando
No hay anuncios

Una peça potent que s'estrena aquests dies, a Rakuten TV, és Ona Carbonell: empezar de nuevo. Quan la nedadora de sincronitzada va esdevenir mare l'agost de fa quatre anys, tot va canviar per a ella. La peça l'acompanya en el procés de participar en els Jocs de Tòquio de pocs mesos després. Aquest servei en streaming també ofereix We all play, un documental inspirador sobre la realitat de la comunitat LGTBIQA+ en el món de l'esport d'elit.

Per descansar de realitat, els qui tinguin accés a Hulu poden enganxar-se a Make It or Break It, un drama adolescent que va emetre’s entre 2009 i 2012, centrat en el personatge fictici d’Emily Kmetko (interpretada per Chelsea Hobbs), una noia que resulta becada per formar-se com a gimnasta olímpica.

Cargando
No hay anuncios

Per als petits, Hannah-Barbera

També els dibuixos animats s’han sumat ocasionalment a l’eufòria olímpica. L’esforç més destacat el va fer la productora Hanna-Barbera amb una sèrie de 24 episodis estrenats l’any 1977 on alguns dels seus personatges més cèlebres competien entre ells en diferents disciplines esportives. Una pila d’aquests episodis sobreviuen a YouTube, amb el nom de Laff-A-Lympics, i pot ser l’ocasió per introduir la canalla a clàssics com Scooby-Doo, l’Os Yogui, en Pixie i en Dixie, el gat Mr. Jinks o Huckleberry Hound, o bé de fer una mica de nostàlgia televisiva, entre prova de salt de perxa i final d’esgrima.