Premis

'Mètode', 'Gol Esports', 'Diari de Terrassa' i 'Lamira.cat', publicacions de l'any per als editors de revistes

L'APPEC celebra aquest dijous la seva festa anual

Tot a punt perquè les revistes en català celebrin la seva nit. El Museu Marítim de Barcelona acollirà aquest dijous el lliurament de premis que l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) atorga anualment. Els principals guardons s’han anat anunciant els darrers dies i inclouen les distincions a millor publicació, que enguany recauen en quatre títols diferents. Al llarg de la nit es desvelarà el premi a la millor portada, escollida entre els assistents.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Així, ja se sap que la trimestral Mètode, nascuda el 1992 i dedicada a la divulgació científica i editada per la Universitat de València, recollirà el premi a la millor revista. En la categoria de premsa no diària, la Nit premiarà la vallesana Gol Esports “per haver estat la primera publicació esportiva escrita en català”, ja que es va fundar el 1985, segons destaca el jurat, que subratlla també que és “de les poques editades i fetes per una plantilla majoritàriament formada per dones”. En la categoria de premsa diària el guardó és per a un altre veterà: el Diari de Terrassa, amb 44 anys d’història, i recentment revifat gràcies a una nova propietat. Finalment, en l’apartat digital la vencedora és Lamira.cat “per anar a contracorrent i per un periodisme pausat”.

Cargando
No hay anuncios

Un vessant dels guardons de l’APPEC és el periodístic, i en aquest àmbit s’han distingit tres reportatges: un de Sàpiens sobre l’enriquiment de famílies catalanes a través de l’esclavitud del segle XIX; un d’El 9 Nou sobre la fallida d’una empresa càrnia a Montesquiu (Osona), i un de Descobrir.cat que narra en primera persona un recorregut al llarg de la costa catalana, de sud a nord.

Pel que fa al disseny editorial, la revista Temperatura s’endú el guardó d’enguany “pel seu disseny agosarat, fet i enfocat per a gent jove que permet sumar nous públics al sector de les revistes en català”, segons ha considerat el jurat de la Nit. Creada per quatre joves durant el seu pas per la Universitat de Girona, es tracta d’una publicació satírica amb entrevistes, reportatges, articles, contes, vinyetes i passatemps. En la categoria de premsa, el premi recau en El Ripollès, pel seu disseny “sobri, atractiu i molt gràfic”, i suposarà una tustada a l’esquena d’aquest setmanari amb gairebé 20 anys d’història, que va arribar al número 1000 el juliol passat. I Nació Polis, de Nació Digital, rep la distinció en l’àmbit digital, per haver esdevingut “referent en el seguiment electoral de les últimes eleccions municipals”.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà del món de les revistes, l’associació també atorga diversos guardons a iniciatives de fora del sector que han demostrat un gran compromís amb el català. Enguany s’ha volgut reconèixer la tasca de la companyia teatral Dagoll Dagom (“perquè demostra que les produccions teatrals i musicals fetes en català no són incompatibles amb tenir èxit de públic i amb omplir l’aforament dels teatres”), de la Plataforma per la Llengua (“per la seva tenacitat i determinació, en la promoció, defensa i preservació del català”) i del pòdcast Gent de merda (“per captar públic jove que sovint es decanta per consumir productes audiovisuals en altres idiomes a causa de la falta d’oferta”).

Quatre dècades

L’APPEC és una entitat sense ànim de lucre que agrupa els editors de revistes i digitals d’informació –tant general com especialitzada– que tenen una distribució i difusió dins de l’àmbit català. Fundada el 1983, celebra enguany 40 anys amb unes 90 empreses editores associades, que posen al mercat més de 200 capçaleres en paper i digital. A l’octubre l’entitat va impulsar la campanya Som més fortes que la censura, consistent en fer un 2x1: per cada nova subscripció que es faci per consum propi, se n’enviarà una altra a una entitat, associació o centre educatiu dels Països Catalans. Es tracta d’una resposta a l’accés de l’extrema dreta a les institucions del País Valencià, que es va traduir en el fet que el nou Ajuntament de Borriana anul·lés al juliol les subscripcions de cinc revistes en català a la biblioteca municipal.