13/07/2024

Messi banyant Lamine Yamal: la foto impossible

2 min
Joan Monfort, fotografiat amb un exemplar de l'ARA, on es veu a la secció 'Mirades' la foto que va fer a messi i Lamine Yamal per un calendari solidari d'Unicef i el F.C Barcelona

BarcelonaJoan Monfort és un home que aquests dies viu en un núvol: no paren de trucar-li de mitjans de tot el món perquè els hi expliqui com és possible que existeixi una fotografia de Messi banyant un Lamine Yamal bebè de només sis mesos. Ni ell mateix s'ho acaba de creure. Les possibilitats que aquell nen fos futbolista eren minses, que fos una estrella mundial, gairebé inexistents, i que es fes la foto amb qualsevol altre jugador del Barça de Rijkaard que no fos Messi, per exemple Ronaldinho, Henry o Eto'o, que eren les estrelles del moment, també eren molt grans. És una combinació gairebé impossible, còsmica, hi havia una possibilitat entre molts milions. "No tornarà a passar mai a la vida", admet en conversa amb l'ARA. "Vaig fer sis o set fotos amb jugadors per a aquell calendari solidari d'Unicef per a l'Sport. Com podia recordar que aquell bebè era Lamine Yamal?", explica. Però quan el pare del jugador va penjar la foto tot es va precipitar. La vida de Monfort va donar un tomb. Ell era l'autor d'aquell miracle de les casualitats.

Drets d'imatge

I ara la gran pregunta: què passa amb aquella fotografia? Monfort treballa ara per a Associated Press, que és qui ha distribuït la imatge per tot el món. L'ARA, com que no hi està abonat, va contactar personalment amb ell. "Vosaltres heu fet el que toca", afirma, conscient que no tothom juga net amb les imatges ni en reconeix el valor. La lluita pels drets d'autor de les seves imatges ha estat una constant per als fotògrafs que treballen per als mitjans de comunicació. I massa sovint se'ls ignora o se'ls menysté pel simple fet que una fotografia corre per les xarxes i és de domini públic. I tothom es pensa que se'n pot apropiar per fer negoci. Joan Monfort intentarà ara que això no li passi i que se li reconegui la feina.

stats