TELEVISIÓ

Més actualitat i més cultura a la graella de TV3

Els nous programes de Toni Soler i Ricard Ustrell i el final de ‘Merlí’, apostes destacades de tardor

Alguns dels actors i presentadors de les principals propostes de TV3 per a aquesta temporada.
Albert Castellví Roca
06/09/2017
6 min

Sant Joan Despí“Afrontem aquesta temporada amb una reestructuració gairebé total de la graella”. Aquest és el missatge principal que va transmetre aquest dimecres el director de TV3, Vicent Sanchis, durant la presentació de la nova programació de la televisió pública, que efectivament inclou nombroses novetats, no només en el day time sinó també durant la franja de màxima audiència. L’informatiu satíric de Toni Soler, l’espai d’actualitat Preguntes freqüents, dos formats culturals, el magazín A tota pantalla i la telenovel·la de sobretaula Com si fos ahir seran alguns dels programes que TV3 posarà en marxa al llarg dels pròxims dies.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La primera estrena que arribarà al prime time de la televisió pública és Preguntes freqüents, un programa conduït pel presentador d’El suplement de Catalunya Ràdio, Ricard Ustrell, que promet que l’espai serà “molt diferent cada setmana”. Ustrell el defineix com un programa “d’actualitat”, tot i que no forçosament “polític”, que inclourà “molts formats diferents”, des d’entrevistes fins a debats o tertúlies, passant per diversos cara a cara o la participació del públic. “Posarem sobre la taula les preguntes que es fa la gent del carrer, i portarem gent que pugui donar-hi resposta des de diferents punts de vista”, va explicar el presentador, que codirigeix l’espai amb Montse Tió.

L’actualitat també serà el fil conductor d’Està passant, el programa que presentarà Toni Soler de dilluns a divendres a les 20.15. “Serà un resum de l’actualitat, ressaltant-ne, perquè no cal buscar-la, la part divertida”, bromeja el periodista, que explica que l’espai aportarà “anàlisi i sobretot punt de vista”. Soler estarà acompanyat per Òscar Andreu, que posarà el focus en els aspectes de les notícies que han passat desapercebuts, i per Jair Domínguez, que analitzarà el tractament periodístic que diversos mitjans han fet de les principals notícies del dia. Segons Sanchis, la intenció de la cadena és que tant Preguntes freqüents com Està passant es mantinguin en la programació fins a final de temporada, però això està “condicionat al seu èxit”.

Una altra novetat per al prime time és Estàs igual!, un format presentat per Cristina Brondo que s’estrenarà el dia 14 i que en cada entrega intentarà reunir un grup de persones per reproduir una fotografia d’anys enrere al mateix lloc on se la van fer originàriament.

Cultura al segon ‘prime time’

El cap de programes i continguts de TV3, Sigfrid Gras, va recordar ahir que la direcció havia fet la “promesa” de “portar la cultura al prime time de TV3”, i va detallar que això es concretarà a través de dos programes. D’una banda, tal com va avançar l’ARA al juny, Ramon Gener conduirà This is art, un format que “barrejarà emocions i art” i que suposarà el retorn del presentador a la televisió pública catalana quatre anys després del final d’Òpera en texans. L’altra proposta cultural de TV3 per a la tardor és Quan arribin els marcians, en què l’equip del desaparegut Tria33 intentarà explicar a uns suposats extraterrestres en què consisteixen les diferents formes d’expressió cultural. “El nostre compromís amb la cultura és enorme. Volem fer programes culturals de qualitat, però també de quantitat, que els miri molta gent”, va assenyalar Sanchis, tot i que també va admetre que “This is art no és un programa per fer un 25% de share”.

Aquests dos espais culturals s’emetran en un “segon prime time ”, és a dir, a partir de les 23.30 h, una franja que fins ara TV3 tenia molt descuidada i que ara vol reforçar estrenant-hi nous continguts que li permetin competir amb els canals privats fins més tard. Entre els programes que s’emetran en aquesta franja hi ha també Quan s’apaguen els llums, un format en què Lluís Canut conversarà amb exesportistes i altres persones que havien estat vinculades al món de l’esport -com ara Ronaldinho, Bernd Schuster, José María García o Joan Gaspart- que, un cop retirats, “s’obren” i parlen “amb la tranquil·litat de poder dir el que vulguin”, segons el cap d’esports de TV3, Bernat Soler. També s’emetran en segon prime time De llit en llit, un programa de tres capítols sobre els problemes del son conduït pel doctor Estivill, i les versions televisives dels espais de Catalunya Ràdio L’ofici de viure, de Gaspar Hernàndez, i El divan, de Sílvia Cóppulo.

Una altra estrena d’aquesta tardor serà Al cotxe, una proposta del departament de nous formats en què el periodista Eloi Vila conversarà amb alguns dels convidats que hagin visitat TV3 al llarg dels dies anteriors durant el trajecte en cotxe des de casa seva fins a les instal·lacions de la cadena.

Més ‘Economia en colors’

A banda de les estrenes, a la nova graella de la televisió pública hi destaca el retorn de Xavier Sala i Martín i Tian Riba amb una segona temporada d’Economia en colors, que arriba dos anys després de la primera. També reapareixerà El foraster, amb sis noves entregues que inclouran un especial al barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs i un altre al convent de Sant Daniel, a Girona. També tornen l’APM?, el Polònia, el Zona zàping, el 30 minuts -ara presentat per Carles Solà- i el Sense ficció -amb Montse Armengou al capdavant-, però de moment no ho fa el Crackòvia, que descansarà, com a mínim, fins al gener.

L’absència d’aquest programa permetrà que la tercera i última temporada de Merlí -“la més espectacular”, en paraules de Gras- s’ubiqui, a partir del dia 18, a les 22.00. La cadena fa cas així de les peticions que havia rebut perquè s’avancés l’horari d’emissió de la ficció. Els 14 capítols de Merlí aniran seguits de Merlinari, un espai que es basarà en “tres eixos”: visites a instituts catalans per parlar sobre els conflictes que planteja la sèrie, les reflexions dels actors sobre aquests mateixos temes i un making-of.

‘Day time’ a ple rendiment

Pel que fa a la graella diürna -en marxa parcialment des d’aquest dilluns, amb l’estrena d’Els matins, Tarda oberta, i el nou TN comarques-, adoptarà la seva forma definitiva dimarts vinent. Aquell dia debutarà el magazín matinal A tota pantalla, que conduirà Núria Roca de 10.45 a 13.45 i que tindrà un to “desenfadat, optimista i vital”, segons el seu director, Òscar Nogueira. El programa arrencarà amb una primera franja de seccions de temàtica cultural -Miqui Puig parlarà de música, Miquel del Pozo, d’art, i Anna Guitart, de literatura, per exemple- i després inclourà dues tertúlies, una sobre premsa del cor i una altra sobre televisió. També el dia 12 arribarà a la sobretaula la telenovel·la Com si fos ahir, que s’haurà estrenat la nit de la Diada.

Autocrítica per ‘Tarda oberta’

Vicent Sanchis va admetre ahir que no està satisfet amb el resultat que ha donat Tarda oberta en les seves dues primeres emissions, que de mitjana han tingut 59.000 espectadors i un 4,5% de quota de pantalla. “Teníem expectatives més altes”, va afirmar el director de TV3, i va avançar que la cadena està “treballant conjuntament amb Mediapro”, la productora de l’espai, per “millorar-lo”. “És una aposta seriosa. No l’hem encertada, però farem els canvis que calgui per encertar-la en les pròximes setmanes”, va afegir.

El nou ‘prime time’ de TV3

Dilluns

El dia 11, després dels especials per la Diada, arrenca la telenovel·la Com si fos ahir, que l’endemà saltarà a la sobretaula. A partir del dia 18 la franja nocturna serà per a Merlí, que s’emetrà just després del Telenotícies. L’última temporada de la sèrie anirà seguida de Merlinari, que inclourà un making-of i reflexions sobre els temes tractats.

Dimarts

El Sense ficció ha estrenat una nova etapa amb Montse Armengou com a directora, però manté l’horari d’emissió. El programa de documentals seguirà compartint espai amb la Lliga de Campions, que el dia 12, amb el Barça-Juventus, inicia l’última temporada a TV3. Ramon Gener i el seu This is art ompliran el segon prime time dels dimarts.

Dimecres

La setmana que ve hi ha prevista una entrevista a Carles Puigdemont i l’última entrega d’Estranyes parelles. El dia 20 arrenca la nova temporada de l’APM? i també L’ofici de viure. Entre aquests dos programes s’emetran, de moment, els últims capítols d’Aeroport, després De llit en llit, i a partir del novembre la nova temporada d’El foraster.

Dijous

La tretzena temporada del Polònia, que es preveu intensa per l’alta activitat política de la tardor, comença el 14 de setembre, i aquell mateix dia debuta també el nou programa Estàs igual! La quarta nit de la setmana es completarà amb l’espai cultural Quan arribin els marcians, que no s’estrenarà, però, fins al 5 d’octubre.

Divendres

La nit de divendres manté la mateixa estructura que les últimes temporades. La primera part del prime time l’ocuparà el Zona zàping, que demà mateix ja enceta la catorzena temporada. A continuació arribarà l’oferta cinematogràfica de La gran pel·lícula: aquesta setmana s’emetrà Zodiac, i per a la vinent hi ha previst El seguici.

Dissabte

El programa d’actualitat Preguntes freqüents, presentat per Ricard Ustrell, serà l’aposta de TV3 per a les nits de dissabte a partir d’aquesta mateixa setmana. El nou espai d’entrevistes Al cotxe, amb Eloi Vila com a conductor, s’emetrà probablement els dissabtes a la tarda, tot i que la cadena no n’ha fixat encara la data d’estrena.

Diumenge

L’històric 30 minuts conserva la franja habitual després del Telenotícies vespre del diumenge, però estrena presentador: Carles Solà. Aquesta setmana anirà seguit d’Això no és un trio, però des del dia 17 farà parella amb Economia en colors. L’oferta dominical es completarà, a partir de la setmana següent, amb Quan s’apaguen els llums.

stats