Merlí: sapere aude ha estat presentada com la primera ficció en català de Movistar+, una de les promeses històriques de la plataforma des que va començar produccions pròpies. La sèrie, però, barreja català i castellà, ja que els diàlegs de Pujalte són en castellà, i es podrà veure en versió original subtitulada en castellà i també doblada (com va passar amb Merlí quan es va veure a La Sexta o a Netflix). Fran Araújo, director de ficció original de Movistar+, assegura que es va decidir utilitzar totes dues llengües per reflectir "la realitat de la ciutat". El directiu, que assegura que TV3 ha sigut un referent per a Movistar+ pel que fa a la producció pròpia, no descarta fer més productes en català "sempre que tinguin sentit".
'Merlí: sapere aude' busca el sentit de la vida a la universitat
Movistar+ estrena la seqüela de 'Merlí', centrada en el personatge de Pol Rubio (Carlos Cuevas)
BarcelonaLa universitat és, moltes vegades, la porta d'entrada a una nova etapa vital, un pas més cap a la vida adulta. D'això tracta, precisament, Merlí: sapere aude, l'spin-off que ha produït Movistar+ d'un dels grans èxits de TV3, Merlí, i que des d'avui es pot veure completa a la plataforma. El nexe d'unió entre totes dues ficcions és Pol Rubio (Carlos Cuevas), que segueix els passos del seu mentor Merlí (Francesc Orella) i comença la carrera de filosofia. En el procés no només madurarà, sinó que també trobarà un nou referent: una catedràtica d'ètica, María Bolaño, interpretada per María Pujalte.
Al darrere de la nova sèrie, que té una aparició fugaç de Francesc Orella, hi ha Héctor Lozano, creador de la ficció mare. "Jo tenia molt clar que el protagonista havia de ser Pol Rubio perquè era l'hereu natural del Merlí", explica Lozano, que va començar a escriure-la un any després de tancar Merlí i descansar de la voràgine provocada per l'èxit a Catalunya i a l'Amèrica Llatina.
La locució llatina sapere aude es pot traduir com a "atreveix-te a saber", i aquesta és la idea que guia tota la sèrie, en què el Pol, després de la mort del seu mentor, que tancava la sèrie mare, comença a fer-se preguntes i intenta definir qui és i què vol. "La sèrie és una oda al dubte, a l'error i a la reflexió", assegura Carlos Cuevas. En aquesta nova fase vital, el Pol estarà acompanyat de nous amics, els seus companys de carrera, que arriben a la facultat des d'orígens molt diferents. El seu nou cercle està format per la Minerva (Azul Fernández), una noia argentina instal·lada a Barcelona; l'Oti (Claudia Vega), que ha deixat el poble per començar la carrera; el Biel (Pere Vallribera), el més infantil i tímid del grup, i, sobretot, el Rai (Pablo Capuz), un noi arrogant de classe alta que canvia la carrera d'ADE per filosofia.
Reflectir la bisexualitat
Amb Merlí: sapere aude, Carlos Cuevas reprèn un dels papers que han marcat la seva carrera, que va començar quan tenia deu anys a Ventdelplà. "Teníem clar que no havíem de perdre l'esperit del Pol, però que havíem de fer un pas més cap a la maduresa i incorporar el dol pel Merlí", explica l'actor, que assegura que l'entrada a la universitat, on ningú el coneix, farà que el fatxenda de l'institut se senti desorientat i deixi enrere el rol de líder que havia exercit a l'adolescència.
Un dels fils conductors de Merlí: sapere aude és la descoberta i exploració de la sexualitat, i, de fet, és la primera ficció espanyola que té com a protagonista un personatge bisexual. "És una sèrie LGTBI i heterofriendly, perquè és sobre tothom i per a tothom", assegura Héctor Lozano, que remarca que Merlí ja tenia aquest component. El director de la sèrie, Menna Fité, assegura que la seva intenció ha sigut que l'espectador acompanyi el Pol en aquest viatge en què el personatge assumirà que se sent atret tant per homes com per dones. "El feedback per part del col·lectiu LGTBI és brutal", assegura Cuevas, que assenyala que ja amb Merlí molts espectadors li explicaven que havien sortit de l'armari gràcies a l'impuls de la sèrie o que veien els seus personatges com a referents.
A Merlí, el Pol era una de les meitats d'una de les parelles més estimades de la sèrie, la que formava amb el Bruno (David Solans), el fill del Merlí. Ell seguirà present a la vida del Pol, tot i que també viurà el seu procés particular de maduració marcat pel dol per la mort de seu pare. "De manera inconscient, sent la necessitat de mantenir l'herència del Merlí i comença a dir el que pensa i a ser més provocador amb el Pol i amb la seva àvia", explica Solans, que afegeix que el Bruno "té les coses molt clares i no es deixarà trepitjar tant". La relació amb el Pol es veurà enterbolida per l'aparició del Rai, un noi de casa bona però amb "molt poca empatia" amb qui el personatge de Cuevas tindrà una relació plena d'estira-i-arronses.
Sobrevolant tot el procés d'aprenentatge del Pol hi haurà la figura de María Bolaño, una professora de caràcter fort que viu un moment de crisi. Per a María Pujalte, la nova professora i el Merlí comparteixen un esperit rebel i la necessitat d'escapar-se del guió preestablert, però són molt diferents en l'àmbit personal. "Ella no exerceix la docència de manera paternalista i des del principi els deixa clar que han de donar la talla", explica Pujalte, que defineix la professora com a "políticament incorrecta". En la vessant personal de Bolaño hi juga un paper destacat la seva filla Laura, que té síndrome de Down. "Ella té molt clar que vol que la seva filla tingui una educació per ser una persona independent i això li porta problemes", explica l'actriu gallega.
Una altra de les diferències entre la sèrie mare i l'spin-off de Movistar+ és el caràcter marcadament urbà de la segona, que s'ha gravat a l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona i al Raval, entre altres localitzacions de la ciutat.