Mèdia07/12/2015

‘Merlí’ s’acomiada però ja prepara el retorn

La sèrie protagonitzada per Francesc Orella firma el millor debut d’una ficció a TV3 des de l’any 2008

Albert Castellví Roca
i Albert Castellví Roca

BarcelonaEl futur de Merlí Bergeron com a professor de filosofia a l’Institut Àngel Guimerà penja d’un fil després dels repetits estirabots que ha protagonitzat durant les últimes setmanes, que han portat el director del centre a amenaçar-lo de demanar que li busquin un substitut. En canvi, cada vegada hi ha menys dubtes que, passi el que passi avui (22.35) en l’últim capítol de la primera temporada de la sèrie que protagonitza -dedicat a Nietzsche-, d’aquí uns mesos el personatge interpretat per Francesc Orella reapareixerà a la pantalla de TV3 amb nous episodis. La renovació de Merlí encara no està tancada “al 100%”, però el seu creador, Héctor Lozano, està convençut que no trigarà a concretar-se. “La cadena està completament oberta a fer-ho”, assegura, i explica que els guions de la nova etapa ja estan “molt avançats”. “Fa més d’un any que vaig començar a treballar en l’argument i ara ja estic fent els capítols”, avança a l’ARA.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Veient les xifres, no és estrany que TV3 vulgui donar continuïtat a la sèrie. A falta de l’episodi d’aquesta nit, els dotze primers capítols han acumulat de mitjana 559.000 espectadors i un 18,2% de quota de pantalla. Des de l’any 2008, amb els 588.000 seguidors i el 18,3% de quota de 13 anys i un dia, cap altra ficció de TV3 havia tingut una audiència tan elevada en la primera temporada. Cal tenir en compte, a més, que els capítols de Merlí se situen entre els continguts més vistos a la web de la cadena, amb més de 100.000 reproduccions de mitjana.

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les virtuts de la sèrie ha sigut la seva capacitat d’arrossegar cap a la pública catalana molts espectadors joves, un perfil d’audiència que tradicionalment se li resisteix i que, a més, cada vegada es decanta més per consumir produccions audiovisuals a través d’internet, i no per televisió. En concret, la sèrie obté un 41,2% de share entre el públic de 13 a 24 anys, mentre que a les altres franges d’edat la quota se situa entre el 15% i el 20%.

Ben valorada però polèmica

Cargando
No hay anuncios

Més enllà dels índexs d’audiència, Merlí també és un dels formats més ben valorats pels espectadors de TV3, amb un 8,4 sobre 10 segons el panel qualitatiu que l’empresa GfK elabora per a la cadena, que de mitjana té un 8,3. Tot i així, la sèrie també ha rebut crítiques, especialment referides al masclisme que, segons alguns detractors, desprenen les trames. Un article publicat al portal Zena -dedicat a analitzar tot tipus de produccions audiovisuals des de la perspectiva de gènere- i que ha tingut un ressò important lamenta la “desproporcionada presència masculina” entre els protagonistes, el rol que hi juguen els personatges femenins -convertits en “objecte de desig” dels homes o en mares sobreprotectores- o la “misogínia” del Merlí, entre altres aspectes.

Lozano, però, es defensa: “Escric amb llibertat, el que em surt. Una sèrie, com una pel·lícula o una obra de teatre, no te la pots mirar comptant quants homes i quantes dones hi surten. Evidentment que no hi ha paritat, però és que la paritat s’ha de buscar al Parlament, no en una sèrie”, argumenta. L’autor troba “exageradíssimes” les crítiques i considera que “no s’hi ha de donar més importància de la que tenen”. En tot cas, avança que a la segona temporada “hi haurà personatges femenins nous”, però deixa clar que no serà per “fer callar veus” sinó perquè li “ve de gust explicar la història d’una noia”. Tampoc descarta que algun dels nous episodis estigui dedicat a una filòsofa, cosa que fins ara no ha passat, però precisa que aquesta tria es fa a posteriori: primer desenvolupa la trama del capítol i després, ajudat per un professor de filosofia, escull el filòsof que més s’hi adequa.

Cargando
No hay anuncios

Abans de descobrir aquestes noves històries, però, caldrà resoldre les d’aquest any, en un capítol que, a més de decidir el futur del Merlí, serà clau perquè el Bruno assumeixi (o no) la seva homosexualitat. Tot i que la majoria de trames es tancaran, Lozano adverteix que “hi ha coses que queden una mica obertes”, a l’espera de les noves entregues.

Dilluns vinent, la sèrie encara tornarà a TV3, que n’oferirà un making-of, i durant les properes setmanes està previst que s’estreni a LaSexta, que en va comprar els drets el mes passat. El creador de la ficció ha viscut aquest salt a l’Estat com “un regal”, però pronostica que el camí de Merlí no s’acabarà aquí. “Estic segur que més endavant algun país s’animarà a fer-ne una adaptació. No hi ha res tancat, però hi ha interès, i tant TV3 com la productora [Nova Veranda] s’estan movent. Alguna cosa caurà”, assegura.