Meghan Markle es cobra la primera víctima de l'entrevista amb Oprah Winfrey
El polèmic presentador de la televisió britànica Piers Morgan, molt crític amb la duquessa, abandona el programa 'Good Morning Britain'
LondresEfecte papallona. Una entrevista de televisió a la nord-americana CBS acaba per desfermar una tempesta a l'altra banda de l'Atlàntic a la cadena ITV. Oprah Winfrey no ha fet caure la monarquia britànica després de la conversa que va mantenir amb Meghan Markle i el príncep Enric –emesa la nit de diumenge als Estats Units i la de dilluns al Regne Unit–, però sí que ha provocat, almenys de forma indirecta, el sobtat adeu d'un dels més polèmics periodistes del paisatge mediàtic britànic i alhora un dels més furibunds enemics de la duquessa de Sussex.
El popular però també molt criticat i provocador Piers Morgan, de 55 anys, fins aquest dimarts una de les cares dels matins des de la plataforma del programa 'Good Morning Britain', ha trencat amb la cadena arran dels seus comentaris sobre les paraules de Meghan Markle relatives al racisme potencial de la família reial i sobre com es va veure afectada la salut mental de la duquessa mentre vivia a Londres.
En l'emissió de dilluns, Morgan va atacar durament Markle fins al punt d'afirmar: "A qui vas anar [a demanar ajuda per superar els pensaments suïcides]?" “Què et van dir? Ho sento, no crec ni una paraula del que ha dit Meghan Markle. No me la creuria encara que em llegís un informe meteorològic".
Aquestes paraules, en especial el fet de posar en qüestió els problemes de salut mental de Markle, li han valgut a Morgan aconseguir batre el rècord de queixes dels televidents, fins a superar les 41.000 en poc més de 24 hores. L'organisme regulador de la indústria audiovisual, OfCOM, ha decidit investigar l'afer.
En l'emissió d'ahir dimarts, i davant de la reacció generada, Morgan va recular molt lleugerament: "Quan en parlàvem ahir vaig dir que, en general, no crec el que diu Meghan Markle en aquesta entrevista, i encara tinc seriosos dubtes sobre la veracitat de moltes de les coses que va dir. Però deixeu-me que deixi constància de la meva posició sobre les malalties mentals i el suïcidi. Es tracta, clarament, de coses molt greus que s’haurien de prendre molt seriosament i, si algú se sent així, hauria de rebre el tractament i l’ajuda que necessiti cada vegada”.
Potser tot plegat hauria acabat aquí si Morgan i l'home del temps del programa no s'haguessin embolicat en una altra batalla dialèctica al respecte. En directe, Alex Beresford li ha retret a Morgan les paraules del dia anterior en els següents termes: "Entenc que teniu una relació personal amb Meghan Markle, o que la teníeu, i ella la va tallar. Té dret a tallar-la si vol. Ha dit res de tu des que la va tallar? No crec que ho hagi fet, però, tot i així, tu la segueixes atacant".
Tot seguit, Morgan ha esclatat i ha dit: "D'acord, ja en tinc prou. Ho sento, no ho puc fer, això". I ha marxat del plató. Beresford ha qualificat el comportament de Morgan de "patètic" i "diabòlic". I la copresentadora del programa, Susanna Reid, s'ha vist obligada a fer una pausa publicitària no prevista. Deu minuts després Morgan tornava a la feina, però l'espectacle ja s'havia fet viral.
Al cap de poques hores, i després que la direcció d'ITV publiqués un comunicat en què assegurava que no tenia per què dubtar de les paraules de Meghan Markle, la cadena anunciava que Piers Morgan deixava el programa amb efecte immediat. Acabava així una carrera de set anys com a copresentador del xou matinal. Una de les darreres entrevistes que ha fet ha sigut, precisament, al pare de Markle.
L'escàndol dels telèfons punxats
Piers Morgan és un home de moltes cares. És un professional de la provocació mediàtica, i recull l'estela de la millor tradició barroera i sàtrapa del Fleet Street dels tabloides. El 1994, amb 29 anys, va ser nomenat director de News of the World per Rupert Murdoch. Mentre dirigia el Daily Mirror, el diari es va veure implicat en l’escàndol de pirateria telefònica per obtenir informació. El 2011, Morgan va negar haver piratejat mai cap telèfon. Però les conclusions de la Investigació Leveson, sobre les accions de la premsa a la llum d'un escàndol que va conduir al tancament de News of the World, van posar en dubte el seu testimoni.
Però al mateix temps és un entrevistador molt persuasiu i temible, capaç de posar polítics britànics, com recentment al ministre de Sanitat, Matt Hancock, gairebé davant de la llum de la pitjor sala d'interrogatoris, fins a fer-los quedar en ridícul. Quan es tracta d'amics, però, com Donald Trump, les seves capacitats professionals minven molt, fins al punt que el ferotge personatge desapareix per esdevenir un gos molt ben ensinistrat i mansoi.
Piers Morgan s'ha guanyat així mateix fama de masclista. També aquest passat dimarts, en directe, ho ha evidenciat amb una de les seves companyes, la periodista Charlotte Hawkins: l'ha gairebé assetjat, i l'ha fet envermellir assegurant que el senyal que l'estiu ha arribat és que s'ha posat minifaldilla. Un pla del realitzador mostrant les cames de Hawkins, i la periodista aixecant-se de la cadira han completat el decadent espectacle d'un Morgan en funcions de vell sàtir.
Però la sortida de Morgan d'ITV té també una explicació prosaica, més enllà de l'enrabiada amb la cadena o de la queixa que Meghan Markle ha presentat formalment contra Good Morning Britain per les paraules del presentador i la petició, de la màxima responsable d'ITV, que el periodista es disculpés públicament amb Markle. Morgan pot acabar els seus dies tornant a la casa del pare, és a dir, caure en braços de Rupert Murdoch, de nou, que planeja la irrupció d'una nova cadena de televisió, GB TV, a l'estil de la Fox nord-americana. Res allunyat del seu estil. Opinions dures, controvertides i expressades de la manera més directa, contundent i provocadora possible. La papallona d'Oprah Winfrey ha esvalotat les ones mediàtiques britàniques.