BarcelonaEl grup Mediaset va anunciar ahir, amb poques hores de diferència, el naixement i la cancel·lació d’un nou programa per a Cuatro. A les 9.00 el grup va enviar una nota de premsa en què explicava que el seu segon canal es disposava a fer “un pas endavant en el gènere coach amb adolescents per abordar una preocupant realitat social”, com és l’assetjament escolar. L’objectiu del format, que tot just es començava a preparar, era “conscienciar els espectadors sobre les conseqüències” d’aquest fenomen, “la importància del reforç de l’autoestima en els joves i l’esperit d’equip a les aules” i “la necessitat d’una actuació conjunta de pares i educadors”.
Però només tres hores després d’aquest primer comunicat -que no feia cap referència ni al nom ni al presentador del programa, i que de fet donava molt pocs detalls sobre com seria el format-, Mediaset va remetre a la premsa una altra nota per explicar que el projecte havia sigut cancel·lat. “La filtració malintencionada i desvirtuada en un mitjà de comunicació sobre el nou projecte de Cuatro dins del gènere coach podria condicionar negativament les gestions que s’estaven abordant per a la seva preproducció, per la qual cosa Mediaset España ha decidit cancel·lar aquest programa, que exigeix una gran cura en cadascun dels passos que comporta la seva posada en marxa”, deia aquest segon comunicat.
La filtració a què feia referència Mediaset és una informació que va publicar ahir el portal El Confidencial Digital, que revelava que l’espai en qüestió era una adaptació de The bully project, un polèmic format que ja s’ha emès al canal holandès RTL5 i que inclou “imatges d’humiliacions reals” a menors enregistrades en escoles mitjançant càmeres ocultes. Segons aquest portal, les imatges es projecten després a l’aula davant de tots els alumnes, i el presentador -que en aquest cas seria Pedro García Aguado, segons el mateix mitjà- organitza una sessió de teràpia per intentar acabar amb l’assetjament. La mateixa web assegurava que el projecte havia generat “preocupació” a Mediaset, on algunes veus consideraven “perillosa” la dinàmica del programa i advertien fins i tot que es podrien rebre “demandes per part de les famílies dels menors” que hi apareguessin. En el seu comunicat, el grup audiovisual no confirmava ni desmentia que el seu projecte fos efectivament una adaptació d’aquest format.
El programa holandès, creat per la productora Lineup Industries, va ser seleccionat com un dels més innovadors a l’última edició del festival de televisió Mipcom, celebrat a Canes l’octubre de l’any passat. Segons el comunicat de Cuatro, el seu programa havia de ser obra de Verve Media -responsable d‘ Amores que matan, un espai sobre dones maltractades que Telecinco va emetre a la tardor- i tenia com a productors María Santías i Paolo Nocetti, impulsors de formats com Supernanny i SOS Adolescentes.