La justícia americana obliga Imagina a assumir la vinculació amb els suborns a alts càrrecs de la FIFA

El hòlding al qual pertany Mediapro recorda que des del cas ha implementat protocols anticorrupció

Jaume Roures, CEO de Mediapro avui a París
àlex Gutiérrez
18/11/2020
3 min

BarcelonaMediapro ha emès un insòlit comunicat en què renega "de totes i cadascuna de les declaracions fetes per Imagina o els seus representants" relatives al cas de suborns als alts càrrecs de la FIFA des que el hòlding va firmar un acord amb el departament de Justícia dels Estats Units per l'afer, l'any 2018, en relació a tres supòsits. En primer lloc, quan des del grup s'ha negat "que Imagina fos responsable de, o participés, en la conducta delictiva de tres dels seus aleshores treballadors". També quan s'ha negat "que durant la investigació duta a terme pel departament de Justícia es trobessin evidències de la responsabilitat penal d'Imagina, basada en la conducta dels esmentats tres extreballadors". I, finalment, quan s'ha suggerit "que l'esmentada conducta penal es va circumscriure a dos, en comptes de tres treballadors".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'assumpte no es va arribar a jutjar, en virtut d'un acord que, entre altres mesures, comportava el pagament de 24 milions de dòlars i també l'admissió de culpabilitat per part de la filial Imagina US. És precisament la manera com s'ha explicat aquest cas en algunes intervencions del grup el que ha motivat que el departament de Justícia obligui el hòlding al qual pertany Mediapro a rebutjar les declaracions en els supòsits que es traçava una desvinculació excessiva.

"Imagina [hòlding de Mediapro] reconeix la seva responsabilitat, com a persona jurídica, per la conducta delictiva dels seus representants", segueix la nota, que afegeix que "aquesta conducta delictiva va incloure el pagament de suborns per la compra dels drets audiovisuals de la fase de classificació en les regions de l'Amèrica Central i el Carib (Concacaf) per als Mundials de futbol del 2014, el 2018 i el 2022, fet que vulnera la legislació dels Estats Units".

L'ombra del FIFAgate ha perseguit des d'aleshores el grup i el cas dels Estats Units ha estat utilitzat com a palanca per a guerres de drets molt més pròximes. L'abril del 2019, el president de la Federació, Luis Rubiales, va instar la junta de l'entitat a rebutjar la candidatura de Mediapro com a tenidora dels drets de la Copa del Rei i la Supercopa d'Espanya. Segons va argumentar, l'empresa violentava el codi ètic de la Federació, que impedeix establir vincles comercials amb empreses que hagin estat condemnades per casos de xantatge.

Des d'Imagina, en canvi, s'aprofita la nota per aclarir que "cap de les activitats que desenvolupen les seves altres línies de negoci, com ara la producció audiovisual i de continguts, van estar implicades en la investigació del departament de Justícia" dels EUA. I remarca també que "Mediaproducción SL, la companyia que opera, entre altres negocis, la divisió de drets audiovisuals d'Imagina tant a Espanya com en altres països del món, no va ser acusada de, condemnada per, ni utilitzada per executar les conductes descrites en les investigacions esmentades".

Arran del cas FIFAgate, i a banda de pagar la multa milionària, es va obligar l'empresa a adoptar una sèrie de mesures de control i de doble autorització. L'estiu passat, de fet, va obtenir el certificat més alt anticorrupció (ISO 37001) per a les seves principals companyies a Espanya, Portugal i els Estats Units. Dels diners de la sanció, una part havia de servir per compensar la Unió Caribenya de Futbol (3 milions de dòlars) i les federacions d'Hondures (1,7 milions), de Guatemala (0,8), de Costa Rica (0,6) i del Salvador (0,5). També havia de tornar els beneficis que havia obtingut per aquests pagaments irregulars.

La filial nord-americana va acabar declarant-se culpable després que l'FBI, l'encarregada d'una investigació que s'havia allargat tres anys, hagués aportat proves segons les quals l'import total dels suborns era de 6,5 milions de dòlars. A més, la justícia americana la va obligar a reconèixer públicament la condemna.

Tres alts càrrecs implicats

En el comunicat s'especifica: "En aquesta conducta delictiva hi van estar implicats tres treballadors, dos dels quals van declarar-se culpables del pagament de diversos suborns. El tercer, un ex director general d'Imagina, va acceptar el pagament d'un suborn d'1,5 milions de dòlars per aconseguir els drets de la fase de classificació. I va autoritzar, dirigir i facilitar el pagament de 500.000 dòlars d'aquesta quantitat total".

Dos d'aquests treballadors són Roger Huguet i Fabio Tordin, que van ser detinguts el 2015 arran de la investigació, i que ja van ser acomiadats de Mediapro. El tercer en qüestió és Gerard Romy, un dels socis fundadors de la companyia i considerat número 3 del hòlding. En el seu cas, a banda d'abandonar el conglomerat com a treballador, també es va desprendre de les accions.

stats