Mark Zuckerberg, 5.900 milions de dòlars menys ric
L'aturada, les filtracions i la por a la inflació llasten els resultats de Facebook
BarcelonaLa caiguda de Facebook, Instagram i WhatsApp té un cost d'imatge personal important per a la companyia i també afecta directament els saldos comptables de Mark Zuckerberg, que va veure com l'estimació de la seva fortuna baixava 5.900 milions de dòlars en un sol dia, per culpa de l'aturada de les seves xarxes socials, però no només per això: les accions de la companyia s'han desplomat per les revelacions de l'extreballadora Frances Haugen i pel clima de pessimisme als Estats Units davant una probable inflació. Això sí, els 326 euros per acció amb què va tancar després del dilluns tempestuós suposen encara una revalorització del 150% respecte a fa cinc anys, a pesar dels escàndols viscuts.
I, de totes maneres, el creador de Facebook segueix confortablement instal·lat en la cinquena posició del rànquing de persones més riques del planeta. Els seus 117.000 milions de dòlars el fan estar encara per sobre de Warren Buffet, el multimilionari que té més a prop per la banda de sota. Però la patacada l'allunya dels 124.000 milions de Bill Gates, els 150.000 milions de Bernard Arnault (i família), els 151.000 milions d'Elon Musk i, a la cúspide, dels 177.000 milions de Jeff Bezos (sempre segons dades de Forbes).
A banda de la depreciació de la companyia, es calcula que l'empresa haurà deixat de facturar unes quantes desenes de milions de dòlar. Segons dades oficials, el grup va ingressar uns 330 milions diaris en l'últim trimestre. Com que l'aturada va durar unes sis hores llargues, la part proporcional d'això rondaria els 80 milions.
El servei caigut no només va afectar la part social d'aquestes xarxes: des de reserves de restaurants fins a vendes online van quedar interrompudes, si utilitzaven alguns dels serveis de missatgeria que dona Facebook. El mateix amb els sistemes d'identificació: molts usuaris es van quedar sense poder fer login a botigues o a les seves televisions intel·ligents, si tenien el seu perfil associat a un compte de Facebook. D'altra banda, en països com Birmània o l’Índia el gruix del consum d'internet es fa a través d'aquestes plataformes, així que la incidència s'hi va deixar notar especialment.
Com acostuma a passar, no tothom ho va viure com una desgràcia. A Twitter, que seguia actiu, molts usuaris celebraven tenir un respir de notificacions gràcies a la caiguda del servei. Altres feien broma, dient que qui volgués contactar amb ells, ho fessin per Bizum (un sistema de pagament de petites quantitats via mòbil). De fet, Bizum es va acabar convertint en tendència a Twitter, gràcies que unes 14.000 persones van fer comentaris esmentant-lo. I la ruïna d'un és la glòria del competidor, així que Telegram va incorporar milers d'usuaris nous a un ritme prou gran perquè també es produís alguna afectació (menor) del servei.