Mèdia

Thatcher i la cançó de la bruixa: la decisió salomònica de la BBC

La corporació respon a la polèmica sobre la idoneïtat d'emetre o no el tema 'The Witch is Dead' decidint que soni però només uns segons

Ara
12/04/2013
2 min

BarcelonaQuan es va saber la notícia de la mort de l'ex premier britànica, Margaret Thatcher, els responsables del 'The Official Charts' –la llista dels temes més venuts al Regne Unit– van veure sorpresos com milers de persones començaven a comprar 'The Witch is Dead' ('La bruixa és morta'). A meitat de setmana, l'èxit va posar contra les cordes els responsables musicals de la BBC, que cada diumenge emet per BBC Radio 1 un programa amb els 40 temes més venuts. Què calia fer? Emetre la peça? Censurar-la? Sota una enorme pressió, aquest divendres la corporació pública ha pres una decisió salomònica: sí, s'emetrà la cançó; però només durant uns segons. Una decisió que, evidentment, no ha convençut ningú.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquest dijous 'The Witch is Dead' ocupava el quart lloc de la llista de temes més venuts. Avui, divendres, ja és a la tercera posició. El tema, de 51 segons, es va popularitzar gràcies al clàssic del 1939, en què Judy Garland cantava per celebrar la mort de la Bruixa dolenta de l'Est, un dels personatges d''El mag d'Oz'. Però la mort de Thatcher va fer que algú pensés en l'antiga cançó i la comprés. De mica en mica, el fenomen es va anar estenent fins a convertir-se en un dels temes més venuts de la setmana. Això situava els responsables de la corporació pública en el dilema de si s'havia d'emetre o no un tema innocent, però utilitzat amb mentalitat ofensiva.

Dijous, els conservadors van passar a l'atac, i van demanar a la BBC que no inclogués el tema en el programa que cada diumenge repassa els 40 temes més venuts de la setmana. El programa, tota una institució al Regne Unit, segueix de forma fidel la llista elaborada per 'The Official Charts', una entitat fundada per la indústria del disc. Per als conservadors, però, la inclusió del tema resulta ofensiva per a una part de l'audiència, ja que suposa un insult a Thatcher. D'altres, però, creuen vergonyós que la BBC censuri una llista que és oficial.

La solució al problema, que ha començat com una qüestió tècnica però ha derivat en un conflicte polític i sobre la llibertat d'informació, ha estat salomònica. La corporació ha anunciat aquest divendres que finalment emetrà la cançó en el programa radiofònic de diumenge, però només sonarà uns segons, quan normalment s'emeten senceres. Una solució que, òbviament, no ha convençut ningú: ni els que consideren que l'emissió és un insult i una ofensa, ni els que parlen d'una censura inacceptable. Una divisió d'opinions que demostra com Thatcher continua provocant controvèrsia. Fins i tot, un cop morta.

stats