Comunicació

Marc Giró, als Premis Nacionals de comunicació: "El periodisme s'ha de pagar, i s'ha de pagar bé"

La corresponsal Txell Feixas ha rebut el Premi Nacional de periodisme

3 min

Amb el verb àgil que el caracteritza, Marc Giró ha recollit aquesta tarda el Premi Nacional de comunicació per la seva feina al programa de ràdioVostè primer, de RAC1, i al Late xou de RTVE. El comunicador ha fet broma assegurant que ell treballa allà on el paguin, sigui ràdio, televisió o premsa, i ha aprofitat per reclamar sous justos en el sector. "El periodisme i l'entreteniment s'han de pagar, i s'han de pagar bé", ha assegurat. Durant el seu discurs, ha agraït el premi als editors dels mitjans en els quals treballa, perquè "és essencial que hi hagi gent que inverteixi els seus diners en periodisme i entreteniment".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El comunicador ha assegurat que és un afortunat per haver nascut en un entorn i un moment en què se li ha permès expressar-se. "He nascut en una família i una societat catalana, post-franquista, de transició, on afortunadament he pogut escolaritzar-me. M’han ensenyat a escriure i m’han deixat l’espai perquè em pugui expressar. Això és fonamental", ha dit Giró, que ha reivindicat així l'educació i la sanitat públiques. El presentador ha acabat la seva intervenció dedicant el premi a Toni Cruanyes, l'objecte del seu afecte en un running gag de l'Està passant de TV3. A l'inici de l'acte, Laura Vilagrà, consellera de Presidència, ha destacat que Giró té "una manera singular d'entretenir i informar, i una personalitat desbordant". "Gràcies, Marc, per obrir-nos les orelles i escalfar-nos el cor", ha dit Vilagrà.

De les rialles de Marc Giró a les llàgrimes contingudes d'emoció de Txell Feixas Torras, corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio al Pròxim Orient i que ha estat distingida amb el Premi Nacional de periodisme i mitjans de comunicació per ser "un exemple de periodisme rigorós, valent i compromès". "Em sento millor en una guerra o un terratrèmol que en un acte com aquest", ha reconegut la periodista. Feixas ha defensat un periodisme que posi les històries i les persones al centre, especialment les dones, perquè "és amb el que podem empatitzar i és l'únic antídot que ens queda davant la barbàrie". "Quan vaig arribar a l'Orient Mitjà em vaig trobar un exèrcit de dones que a mi els homes mai m'havien explicat", ha recordat. En l'acte, Laura Vilagrà, ha destacat la feina de visibilització de dones vulnerables que ha fet la periodista al llarg de la seva carrera. "Gràcies per explicar-nos aquestes històries dures, però també de superació", ha remarcat la consellera.

Sobre la seva feina, Feixas ha explicat que durant el seu temps al Pròxim Orient ha après que "la necessitat d'una bona història no ha de passar per sobre de la necessitat de la persona que tens al davant". També ha detallat com amb els anys s'ha allunyat de coses que li van inculcar a la facultat. "L'objectivitat no existeix, tots som subjectius, millor saber-ho i ser honest perquè llavors treballes millor", ha remarcat. També ha reivindicat un periodisme proper i no imparcial per evitar ser injust.

Txell Feixas: "El periodisme objectiu no existeix, tots som subjectius i millor saber-ho i ser honest. Llavors treballes millor"

La periodista ha tingut un record per al seu pare, que va morir quan ella era petita. "Sempre me l'imagino als núvols, com si fos un titella, traient-me la gent que no interessa que hi sigui i posant-me la gent maca perquè no m'estavelli amb la vida. Crec que avui, si m'està mirant des de dalt, està emocionat, aplaudirà i dirà «amb la Txell no ho he fet tan malament»", ha confessat.

3Cat també ha rebut un guardó, el Premi Nacional de comunicació publicitària i corporativa per la campanya de llançament de la nova plataforma en línia de continguts a demanda en català. El Premi Nacional de comunicació de proximitat ha sigut per l'Editorial Grup Gavarres.

La cerimònia d'entrega dels guardons han tingut lloc al Casino de l'Aliança del Poblenou i s'ha estructurat com un serial radiofònic, per celebrar que aquest any es compleixen 100 anys de l'inici de les emissions regulars de Ràdio Barcelona. L'acte ha estat conduït per Rosa Badia, presentadora del programa solidari Cap nen sense joguina, i ha comptat amb la col·laboració d'Ernest Codina, de Rac105, i les responsables del pòdcast Can Putades, Ona Jou, Núria Simón i Joana Cabratosa.

stats